POLITIČKI PREVRAT

Francuska premijerka iznenadno podnijela ostavku

Šezdesetdvogodišnja Borne bila je premijerka od svibnja 2022 i bila je tek druga žena koja je služila na toj dužnosti

Elisabeth Borne

 Joel Saget/AFP

Francusko predsjedništvo u ponedjeljak je priopćilo da je premijerka Elisabeth Borne podnijela ostavku. Emmanuel Macron nije odmah imenovao njezinog nasljednika.

Premijerkina ostavka dolazi nakon godine koju je obilježila politička kriza izazvana spornim reformama mirovinskog sustava i imigracijskih zakona, ali i samo pet mjeseci prije izbora za Europski parlament.

Ankete javnog mnijenja trenutačno pokazuju da Macronova stranka zaostaje za lidericom krajnje desnice Marine Le Pen za oko osam do deset bodova za izbore za EU koji se održavaju u lipnju.

Među onima koji se navode kao potencijalni kandidati koji bi mogli zamijeniti Elisabeth Borne su ministar obrazovanja Gabriel Attal i ministar obrane Sebastien Lecornu. Stručnjaci kao moguće opcije također spominju i ministra financija Bruna Le Mairea te bivšeg ministra poljoprivrede Juliena Denormandiea.

Šezdesetdvogodišnja Borne bila je premijerka od svibnja 2022 i bila je tek druga žena koja je služila na toj dužnosti.

Ovaj politički prevrat vjerojatno će intenzivirati utrku u Macronovom taboru za njegovog nasljednika na sljedećim predsjedničkim izborima 2027., a bivši premijer Edouard Philippe, ministar unutarnjih poslova Gerard Darmanin i Le Maire smatraju se potencijalnim kandidatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:24