POSTUPAK

Francuska otvorila istragu o šefu Interpola iz UAE zbog navodnog mučenja dvojice Britanaca

Dvojica Britanaca optužuju al-Raisija da je odgovoran za njihovo mučenje i proizvoljno zadržavanje u pritvoru

Ahmed Naser Al-Raisi 

 Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia

Francuske vlasti su pokrenule postupak protiv predsjednika Interpola iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ahmeda Nassera al-Raisija, koji je optužen da je mučio i samoinicijativno pritvorio dvojicu Britanaca zadržanih u toj zemlji, rekao je u srijedu izvor blizak istrazi, piše Telegraph.

Francuski tužitelji za borbu protiv terorizma sumnjaju da je visoki dužnosnik UAE-a sudjelovao u mučenju, a slučaj je predan istražnom sucu koji će sada odlučiti hoće li podići optužnicu, rekao je za AFP izvor koji je tražio da ostane anoniman.

Dvojica Britanaca, Matthew Hedges i Ali Issa Ahmad, optužuju al-Raisija da je kao visoki dužnosnik sigurnosti ministarstva unutarnjih poslova, odgovoran za mučenje i proizvoljno pritvaranje kojem su, kako kažu, bili podvrgnuti u UAE.

Izvor je rekao da sudac istrage također mora odlučiti uživa li al-Raisi, koji je u studenome izabran za predsjednika Interpola, diplomatski imunitet od kaznenog progona u Francuskoj.

image

Matthew Hedges

Christopher Pledger/Eyevine/Profimedia

Britanci su tužbu podnijeli temeljem univerzalne jurisdikcije, koja državama omogućuje procesuiranje teških zločina čak i ako su počinjeni na tlu neke druge zemlje.

Otvaranje ovog slučaja protiv al-Raisija korak je dalje u odnosu na istragu o mučenju i pritvaranja disidenta Ahmeda Mansoora, koju su otvorili francuski tužitelji u studenom.

Istodobno, Ministarstvo vanjskih poslova UAE odbacilo je kao 'neutemeljene' pritužbe na uvjete u pritvoru u kojem se nalazi Mansoor.

Istraga je sada u rukama suca istrage, što je korak koji prethodi podizanju bilo kakve optužnice.

To znači da bi al-Raisi u Francuskoj potencijalno mogao biti priveden na ispitivanje ako dođe u tu zemlju. Inače, sjedište Interpola je u jugoistočnom francuskom gradu Lyonu. Vjeruje se da je od siječnja nekoliko puta posjetio taj grad, a slučaj je otvoren krajem ožujka.

Oba tužitelja bila su u srijedu u Parizu kako bi svjedočila pred istražnim sucem.

Hedges kaže da je bio zatočen i mučen u UAE od svibnja do studenog 2018. nakon što je tijekom studijskog putovanja uhićen pod lažnim optužbama za špijunažu.

Osuđen je na doživotni zatvor, no na kraju je pušten nakon međunarodnog pritiska koji je predvodilo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ahmad, pak, kaže da su ga više puta pretukli, pa čak i izboli tijekom mjesec dana koje je proveo pritvoru u siječnju 2019., navodno zato što je u nogometnom susretu entuzijastično podržavao Katar, inače zaljevskog rivala UAE.

Al-Raisijev četverogodišnji mandat u Interpolu uglavnom je ceremonijalan, a glavni tajnik Jurgen Stock zapravo upravlja organizacijom.

Njegova kandidatura za posao u Interpolu izazvala je negodovanje aktivista, koji su ukazali na izdašna sredstva koja Interpol dobiva od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:41