NESREĆA ZBOG MAGLE

FOTO VIDEO Rusija: Zrakoplov promašio pistu, pao i zapalio se. Poginule 44 osobe, osam ih preživjelo

Među preživjelima su dječak (10) i stjuardesa koji su u kritičnom stanju prevezeni u bolnicu
 AFP PHOTO / NTV

SANKT PETERBURG - U padu putničkog zrakoplova na sjeverozapadu Rusije u ponedjeljak kasno navečer poginule su 44 osobe, javlja ruska agencija Lifenews i ostale strane agencije. Zrakoplov se srušio tijekom slijetanja u zračnu luku Petrozavodsk zbog guste magle i nedostatka signalnih svjetla na sletnoj stazi. Prilikom pada letjelica se zapalila pri čemu je smrtno stradala većina njegovih 43 putnika i devet članova posade.

Preživjelo je osam putnika, među kojima i 10-godišnji dječak i stjuardesa koji su u kritičnom stanju prevezeni u bolnicu u Petrozavodsku.

Riječ je o zrakoplovu Tu-134 ruskog avioprijevoznika RusAir koji je poletio iz Moskve.

Glasnogovornica ruskog ministarstva za izvanredne situacije, Oksana Semyonova, priopćila je kako se zrakoplov srušio prilikom slijetanja i to dva kilometra prije sletne staze nakon čega se raspao i zapalio. Još uvijek nije poznato jesu li piloti pokušali sletjeti na autocestu ili su izgubili kontrolu. Petrozavodsk se nalazi u regiji Karelia, nedaleko od finske granice, oko 640 kilometara sjeverozapadno od Moskve.



View Larger Map

Ruske vlasti još uvijek ne znaju uzrok nesreće, no novinska agencija Interfax prenosi izjavu direktora petrozavodske zračne luke Alekseja Kuzmitskog da su 'vremenski uvjeti bili nepovoljni'. Dodatni problem bio je i nedostatak snažnog osvjetljenja sletne piste, koje se treba uključiti pri uvjetima smanjene vidljivosti.

Neimenovani čelnik RusAira izjavio je za Associated Press kako je zrakoplov bio u vrlo dobrom stanju te da vremenski uvjeti, iako otežani, 'nisu bili kritični'.

Zrakoplov Tupolev 134, zajedno s većim modelom Tu-154, predstavljao je okosnicu sovjetskog te ruskog civilnog zrakoplovstva još od 1960-ih. Model koji se srušio izgrađen je 1980. godine i imao je kapacitet od 68 putnika te domet oko 2000 kilometara. Snimke s mjesta nesreće pokazuju metalne komade razbacane diljem ceste dok se gusta magla izdiže nad šumom u pozadini. Stajni trap zrakoplova jedini je prepoznatljivi dio.

Tupolev 134

- U zrakoplovu se u trenutku nesreće nalazilo 52 ljudi, među kojima su i devet članova posade - izjavila je Semyonova.

Ruske novinske agencije navode kako su se u zrakoplovu nalazili ruski nogometni sudac Vladimir Pettay i jedan švedski državljanin.

Kontrola leta izgubila je kontakt s pilotskom kabinom oko 23,40 sati prema lokalnom vremenu (oko 20,40 sati prema CET-u). Crne kutije, pronađene na mjestu nesreće, sigurno će rasvijetliti što se točno dogodilo. Istraga je u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:45