NOTORNI MAFIJAŠ

Filmska akcija DEA-e, uhićen šef Yakuza: ‘Jezivo je i zamisliti posljedice po svijet da mu je operacija uspjela...‘

Išli su tako daleko da su Teheranu ponudili uran i plutonij očekujući da će ga Iran upotrijebiti za stvaranje nuklearnog oružja, rekla je šefica DEA-e

Takeshi Ebisawa

 /Screenshot Youtube

Vlasti Sjedinjenih Država podigle su optužnicu protiv Takeshija Ebisawe (60), državljana Japana i navodnog šefa Yakuza zbog zavjere koja uključuje šverc nuklearnih materijala prema Islamskoj Republici Iran.

Ebisawa je zajedno sa suoptuženim Somphop Singhasirijem, 61-godišnjim tajlandskim državljaninom, optužen, između ostaloga, i za trgovinu drogom nakon što su njihovi navodni zločini razotkriveni tajnom operacijom koju je vodila Uprava za suzbijanje droga (DEA).

"Išli su tako daleko da su Teheranu ponudili uran i plutonij očekujući da će ga Iran upotrijebiti za stvaranje nuklearnog oružja!", rekla je Anne Milgram, šefica DEA-e.

Optužnica nadalje navodi da su Ebisawine "kriminalne aktivnosti uključivale veliku trgovinu narkoticima i oružjem, a njegova međunarodna kriminalna mreža proteže se između ostalog kroz Aziju, Europu i Sjedinjene Države".

Što se same operacije DEA-e tiče, Ebisawa je početkom 2020. navodno rekao izvoru DEA-inog tajnog agenta da ima pristup "velikoj količini nuklearnog materijala koji želi prodati."

"Jezivo je zamisliti posljedice da su ovi napori uspjeli i Ministarstvo pravosuđa će smatrati odgovornima one koji prodaju ove materijale i prijete nacionalnoj sigurnosti SAD-a i međunarodnoj stabilnosti."

Dodajmo i da je Ebisawa optužen i za kupnju vojnog oružja u ime naoružane pobunjeničke skupine u Mjanmaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:39