IZGUBLJENE JEDINICE

Fijasko ukrajinskih vojnika koji su prošli obuku na Zapadu: ‘Pogledajte kako su griješili...‘

Neuspjesi koje su zabilježili mnoge su natjerali da se zapitaju jesu li silni novci koje je Zapad dao Ukrajini bačeni u vjetar
 U.s. Army/Zuma Press/Profimedia/U.s. Army/zuma Press/profimedia

Ukrajinski vojnici koje su Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje obučile i opremile nisu se najbolje snašli u prvoj fazi dugoočekivane i dugonajavljivane kontraofenzive koju je Kijev pokrenuo prije nekoliko mjeseci, piše The New York Times.

Opremljeni modernim američkim oružjem i najavljivani kao prethodnica velikog napada, ti su vojnici zapeli u ruskim minskim poljima koje su okupatorova artiljerija i helikopteri stalno držali na oku. Jedinice su izgubljene. Jedna je jedinica noćni napad odgodila do zore te izgubila prednost koju je imala. Druga se toliko loše borila da su je zapovjednici sklonili s bojišta.

Međutim, američki dužnosnici i nezavisni analitičari tvrde da se ukrajinske brigade koje su primile zapadno znanje i opremu pokušavaju regrupirati. Ukrajinski su zapovjednici promijenili taktiku i okrenuli se umaranju Rusa artiljerijom i dalekometnim raketama. Odustali su od ulazaka u minska polja koja se nalaze pod nadzorom ruskih snaga.

image

Prema američkim i europskim dužnosnicima, uništeno je ili oštećeno možda čak i 20 posto oružja koje je Ukrajina tijekom prva dva tjedna kontraofenzive poslala na bojište

Anatolii Stepanov/Afp

Ukrajinske trupe na jugu zemlje postale su aktivnije, a drugi val vojnika koji su prošli zapadnu obuku pokušava probiti ruske linije. Međutim, radi se o tek manjim napadima i diverzijama.

Kontraofenziva za sada ne ide onako kako bi Kijev i Zapad htjeli. Ukrajinske su snage Rusima preotele tek par sela. Još uvijek nisu ostvarile uspjehe poput prošlogodišnjih u Hersonu i Harkivu. Složeni treninzi koje su prošle u zapadnim centrima za obuku za sada im nisu pomogle da se odupru ruskoj artiljeriji.

image

Ukrajinski vojnik u Donjeckoj oblasti

Madeleine Kelly/Zuma Press/Profimedia/Madeleine Kelly/zuma Press/profimedia

Neuspjesi koje su zabilježili mnoge su natjerali da se zapitaju jesu li silni novci koje je Zapad dao Ukrajini bačeni u vjetar. Transformacija ukrajinske vojske u vojsku nalik drugima iz Sjevernoatlantskog saveza (NATO) za sada ide prilično sporo.

Michael Kofman, viši znanstvenik trusta mozgova Carnegiejeva zadužbina za međunarodni mir, nedavno je posjetio prvu liniju bojišnice u Ukrajini te The New York Timesu rekao da kontraofenziva nije propala te da će se protegnuti i na jesen. "Mislilo se da će se ukrajinske jedinice nakon nekoliko mjeseci treninga moći boriti onako kako bi se borili američki vojnici, odnosno mislilo se da će napasti tvrdu rusku obranu. Zapravo, obuka im je trebala pomoći da brže i bolje realiziraju vlastite ideje", rekao je Kofman.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin više je puta signalizirao da rat u Ukrajini namjerava dobiti tako što će iscrpiti Ukrajinu i njezine saveznike. Američki se dužnosnici brinu da će povratak Kijeva na stari način borbe dovesti do bržeg pražnjena skladišta municije, što nedvojbeno ide u prilog Putinu.

Dužnosnici administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena nadali su se da će otprilike 36 tisuća ukrajinskih vojnika koji su prošli obuku na Zapadu pokazati da je američki način ratovanja bolji od ruskog. Za razliku od stroge i centralizirane ruske vojske, Amerikanci su Ukrajince naučili da višim zapovjednicima omoguće donošenje brzih odluka i brže prilagođavanje na situaciju na bojištu. Uz to, Amerikanci su naglasak stavili na organiziranje napada u kojima istovremeno sudjeluju pješaštvo, oklopništvo i artiljerija. Zapadni su dužnosnici mišljenja da je takav način ratovanja efikasniji od skuplje strategije koja se svodi na umaranje protivnika konstantnim napadima na njegovo ljudstvo i opremu.

image

Vojna vježba u Donjeckoj oblasti

Anatolii Stepanov/Afp

Vježbe koje su ukrajinski vojnici u zapadnim centrima za obuku bile su više ofenzivne, a manje defenzivne. Međutim, ukrajinska je vojska godinama više bila fokusirana na obranu od ruskih separatista koji su destabilizirali istok zemlje. Ukrajini je to znanje koje je stekla pomoglo da se u prvim danima invazije odupru ruskim napadima i izbjegnu brzi poraz. Colin H. Kahl, bivši šef politike u Ministarstvu obrane SAD-a, prošlog je mjeseca rekao da će se Ukrajina morati boriti na različite načine kako bi Ruse otjerala sa svog teritorija.

Međutim, američki dužnosnici i analitičari koji su posjetili Ukrajinu i razgovarali s ukrajinskim vojnicima i zapovjednicima tvrde da su ukrajinski vojnici u zapadnim centrima za obuku napade kombiniranim oružjem izučavali tek četiri do šest tjedana te da su na samom početku kontraofenzive napravili nekoliko grešaka koji su ih unazadili. Neke jedinice nisu koračale očišćenim puteljcima već su završile u minskim poljima. Kada je jedna jedinica odgodila noćni desant na ruske pozicije, artiljerija koja ju je trebala pokrivati svejedno je odradila svoj posao te time Rusima otkrila svoju poziciju.

Prema američkim i europskim dužnosnicima, uništeno je ili oštećeno možda čak i 20 posto oružja koje je Ukrajina tijekom prva dva tjedna kontraofenzive poslala na bojište. Među tom su se opremom našli i impozantni zapadni tenkovi te oklopna vozila za prijevod trupa - mehanizacija koju je Ukrajina dugo tražila i koju je držala ključnom za tjeranje ruskih vojnika sa svog teritorija.

image

Ukrajinska vojnikinja u Zaporiškoj oblasti

AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Vojni stručnjaci kažu da je primjena novih taktika velik izazov za svaku vojsku. Ukrajinska je pozicija tim nepovoljnija jer su Rusi odlučili utvrditi svoje pozicije i zauzeti obrambeni stav. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je krajem srpnja da kontraofenziva ne napreduje onoliko brzo koliko bi on to htio te da je tomu tako jer su se Rusi ukopali. "Htjeli smo s kontraofenzivom krenuti u proljeće, ali nismo imali dovoljno municije i obučene brigade. To je Rusima omogućilo da miniraju naš teritorij i izgrade nekoliko linija obrane", rekao je Zelenski.

Neki vojni stručnjaci kažu da bi se Ukrajina još uvijek mogla prebaciti na američki način ratovanja, ali da će se to dogoditi ako probije rusku obranu. Međutim, napadati je teže nego se braniti. Rusija je to pokazala prošle godine kada je jednostavno odustala od udara na Kijev. "Ne vjerujem da će odustati od napada kombiniranim oružjem", rekao je Philip M. Breedlove, umirovljeni general Ratnog zrakoplovstva SAD-a i negdašnji zapovjednik NATO-ovih trupa u Europi. "Ako probiju prvu, drugi ili treću liniju, mislim da ćete vidjeti školski primjer napada kombiniranim oružjem", dodao je Breedlove.

Jake Sullivan, savjetnik predsjednik SAD-a Joea Bidena za pitanja nacionalne sigurnosti, rekao je u srpnju da Ukrajina na bojište još uvijek nije poslala sve jedinice koje ima te da će ih tamo poslati kada bude procijenila da će joj donijeti najveći dobitak. Činilo se da bi se to moglo dogoditi prošlog tjedna kada su ukrajinske snage snažno krenule prema Melitopolju i Berdjansku u Zaporiškoj oblasti, međutim oba su se napada presporo razvila da bi se na teren poslalo još trupa. Ukrajinci su osvojili tek nekoliko kilometara prostora. Pred njima su još deseci.

Analitičari sumnjaju da će ti manji napadi biti dovoljno snažni da probiju ruske linije te navode da bi mogli rezultirati velikim gubicima, a malim dobicima. Američki dužnosnici, međutim, kažu da su ukrajinske snage prošlog tjedna pravile puteve kroz rusku obranu te da su se Rusi počeli umarati. Jedan je zapadni dužnosnik rekao da se ruska vojska još uvijek muči s ljudstvom, opremom i logistikom. Umirovljeni general Philip M. Breedlove rekao je da očekuje da će ukrajinska kontraofenziva Rusiju stavili u nepovoljnu poziciju. "Ukrajinci sada znaju kako žele koristiti svoje snage i Rusi se počinju povlačiti", dodao je Breedlove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:04