PAD INFLUENCERICE

FBI raskrinkao fatalnu Kristinu (32): Zaradila je bogatstvo. Bez nje bi rat u Ukrajini bio drugačiji...

Kristina Puzireva priznala je u SAD-u krivnju zbog pranja novca u svrhu opskrbe Rusije važnim sirovinama

Kristina Puzireva

 Instagram

Instagram 32-godišnje Kristine Puzireve prepun je snimaka koje se i inače mogu vidjeti kod mnogih ‘travel influencera‘ koji putuju po svijetu - ona tamo pozira ispred bale sijena, drži muškarca za ruku dok ga vodi do veličanstvene znamenitosti koja je sada ruševina i vježba jogu u blistavoj prirodi.

Jedino što ovaj slučaj čini zanimljivim je kontekst. Puzireva je, naime, prije dva dana pred američkim sudom priznala krivnju za pranje novca u multimilijunskoj zavjeri u sklopu koje je slala milijune dolara vrijedne američke elektroničke komponente u Rusiju za projektile i bespilotne letjelice. Prema tužiteljima, prala je novac u ime nekoliko lažnih tvrtki iz Brooklyna kako bi isporučila elektroniku podrijetlom iz SAD-a subjektima u Rusiji.

Slučaj je jedan od mnogih koordiniranih kroz radnu skupinu KleptoCapture Ministarstva pravosuđa SAD-a, koja je stvorena za provedbu sankcija, izvoznih ograničenja i drugih mjera kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu koja je započela u veljači 2022. godine, kako je prenijela agencija Reuters.

Dobar posao u SAD-u

Puzireva je krajem listopada optužena za krijumčarenje, zavjeru za kršenje sankcija i zavjeru za prijevaru. "Kristina Puzireva i suoptuženici navodno su kupili i poslali milijune dolara u elektronici iz SAD-a kako bi podržali Kremlj u njegovim napadima na Ukrajinu koji upravo traju. Njezina zavjera pranja novca bila je izravno povezana sa 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrijednosti od 7 milijuna dolara, na rusko bojište", rekla je Erin Keegan, posebna agentica zadužena za istragu, u priopćenju za tisak američkog Ministarstva pravosuđa u ponedjeljak, prenosi Vice.

Svijet počiva na poluvodičima, a mnoge od najboljih na svijetu proizvode i američke tvrtke. Čipovi su vitalni za vojsku svake zemlje, a Rusija je potrošila goleme količine svojih zaliha na projektile, bespilotne letjelice i drugo streljivo u svom ratu u Ukrajini. Nakon što je Moskva pokrenula invaziju punog opsega u veljači 2022. godine, Washington, kao i cijeli Zapad, pooštrio je sankcije protiv zemlje. No, unatoč ovim trgovinskim ograničenjima, nedavno proizvedeni američki poluvodiči nastavili su se pojavljivati u ruskom oružju u Ukrajini.

image

Kristina Puzireva sa suprugom Nikolajem Golcevom

Instagram

Slučaj protiv Puzireve i njezinih suradnika otkriva kako su neke elektroničke komponente stigle u inozemstvo. Puzireva i njezin suprug Nikolaj Golcev, oboje kanadsko-ruski državljani, živjeli su u Montrealu u Kanadi i poslovali sa Salimdzhonom Nasriddinovim, rusko-tadžikistanskim državljaninom iz Brooklyna. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, par bi doletio u New York iz Kanade, kupili bi elektroniku preko lažnih tvrtki, a zatim bi je poslali u Rusiju. Mnogi isporučeni dijelovi imali su serijske brojeve, što je olakšalo povezivanje dijelova i pošiljki sa zavjereničkom trojkom.

Trojka je uhićena krajem listopada prošle godine. Prema agentima FBI-a, Puzireva i njezin suprug zaradili su mnogo novca dostavljajući elektroniku u Rusiju. Prema sudskim dokumentima, ona se jednom požalila da je morala otvoriti 80 različitih računa za pohranu 3 milijuna dolara za suradnika. "Prsti me već bole od laptopa", napisala je Puzireva u poruci suprugu iz 2023.

Pozirala dok su projektili padali na Mikolajiv

"Puno novca?", odgovorio je on. "Obogatit ćemo se", dodao je. Kad su agenti izvršili pretres u njezinoj sobi u hotelu u New Yorku, zaplijenili su 20.000 dolara u gotovini.

Motherboard, tehnološka rubrika Vice Newsa, pronašla je njezin Instagram profil, na kojem je profilna fotografija ista kao i na Facebook profilu koji su drugi novinari povezali s njom. Profil nije ažuriran od 21. listopada, otprilike deset dana prije njezina uhićenja. U tjednima koji su prethodili trenutku kada je uhvaćena, odavala je sliku para koji živi san influencera i putuje svijetom, dok s druge strane zgrću profit pomažući Rusiji da izbjegne sankcije.

Na jednom nizu fotografija Puzireva pozira ispred crkve u Bergamu u Italiji. Na drugoj je pozirala na Brooklynskom mostu, leđima okrenuta kameri i širom raširenih ruku. U selfiju od 22. lipnja 2022., istog dana kada je sedam ruskih projektila palo na ukrajinski grad Mikolajiv, pozirala je i fotografirala se u jednom trgovačkom centru.

Puzireva je priznala krivnju, ali još nije osuđena. Njezin suprug i Nasriddinov još uvijek čekaju suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:13