PRVA FAZA

Fauci najavio da u ožujku počinju ispitivanja Modernina cjepiva protiv južnoafričkog soja

Zasad se neće proučavati učinkovitost, već samo sigurnost i imunogenost proizvoda, precizirao je savjetnik Bijele kuće
Anthony Fauci
 SAUL LOEB/AFP

Sredinom ožujka u Sjedinjenim Državama počinju ispitivanja cjepiva koje je laboratorij Moderne razvio protiv južnoafričkog soja, rekao je Anthony Fauci, savjetnik Bijele kuće.

"Sredinom ožujka počinju ispitivanja 1. faze", izjavio je imunolog na konferenciji za novinare koju je održao tim Bijele kuće zadužen za krizu covida-19.

Zasad se neće proučavati "učinkovitost, već samo sigurnost i imunogenost" proizvoda, tj. njegova sposobnost da izazove imunološku reakciju, precizirao je Fauci, dodajući da će se prva faza provesti na malom broju ljudi.

Moderna je objavila u srijedu kako je njezina nova formula spremna za testiranja i da je s tim ciljem poslana u američke nacionalne institute (NIH).

Najava tih ispitivanja "ne uključuje obvezu proizvodnje 300, 600 milijuna doza tog cjepiva", upozorio je Fauci. To je "mjera opreza kako bi se stvari pokrenule u slučaju potrebe".

Zasad se očekuje da će do sredine ožujka britanska varijanta prevladati u Sjedinjenim Državama.

Južnoafričku varijantu znanstvenici smatraju najviše zabrinjavajućom jer je pokazala da se može djelomično suprotstaviti imunosnoj zaštiti razvijenoj nakon zaraze virusom ili nakon primljenog cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:33