STOTINE MRTVIH?

Fatalna pogreška dovela je do najsmrtonosnijeg napada na Ruse još od početka rata!

Ukrajinci otkriju gdje se Rusi masovno okupljaju i nakon provjere, razore ih pomoću američkih raketa

Napad na Makijivku

 Profimedia/

U noći 1. siječnja Makijivka u aneksiranom dijelu Donjecke regije pogođena je raketnim napadom, uslijed čega je uništena strukovna škola br. 19, Kremlivska ulica, 48, u kojoj su bili stacionirani ruski vojnici. O tome je najprije javio Odjel za strateške komunikacije Oružanih snaga Ukrajine na svom Telegram kanalu, a u međuvremenu su tu vijest potvrdili i drugi izvori.

Prema prvim podacima, u ukrajinskom napadu je poginulo oko 400 ruskih vojnika, a 300 ih je ozlijeđeno. Ukrajinski mediji pišu da su mobilizirani Rusi bili smješteni u zgradi strukovne škole, dok publikacija Readovka izvještava da je udarac izveden iz MLRS HIMARS. Predstavnici tamošnje Donjecke Narodne Republike (DNR) također su potvrdili napad u izjavi za agenciju TASS, ali su minimalizirali gubitke rekavši da je 15 ljudi ozlijeđeno. Izvještaje o raketnom napadu na zgradu strukovne škole potvrdio je i Danil Bezsonov, "zamjenik ministra informiranja" anektiranog DNR-a, koji je na svom Telegram kanalu pozvao "da se privedu pravdi oni koji su odlučili smjestiti vojno osoblje u jednu zgradu, a ne raspršiti ih po različitim objektima", dakle, žestoko je napao nemarno zapovjedništvo tamošnjih ruskih snaga.

Slične objave pojavile su se i na drugim kanalima Telegrama, uključujući kanal novinara VGTRK Aleksandra Sladkova, vojnog dopisnika Borisa Rožina i potpredsjednika Moskovske gradske dume Andreja Medvedeva, no Ministarstvo obrane Ruske Federacije još nije komentiralo ovu situaciju. Zato su Ukrajinci odaslali brutalnu poruku koja glasi: Zbog ‘neopreznog rukovanja grijačima‘, nepoštivanja sigurnosnih mjera, pušenja na neodređenom mjestu, Djed Mraz je u vreće spakirao oko 400 leševa", stoji u poruci.

Po svemu sudeći, Ukrajinci su preko svojih doušnika saznali da se ruske trupe odmaraju u strukovnoj školi u Makijevki, i kada su provjerili informaciju, odlučili su ih uništiti HIMARS-ima ili dalekometnim topništvom. Ovaj slučaj je potvrda grozno loše ruske organizacije, jer su u proteklim mjesecima na identičan način izgubili ogroman broj vojnika i tehnike, a da iz toga nisu izvukli nikakvu pouku.

Recimo, Ukrajinci su u kolovozu, HIMARS-ima uništili željezničku kompoziciju od 40 vagona, natovarenih vojnom tehnikom i streljivom, na željezničkoj postaji Brilevka, 70 kilometara u pozadini fronta. Neslužbeno je bilo objavljeno kako je tom prilikom poginulo 80 ruskih vojnika. Mjesec dana prije tog napada, prilikom posjeta ruskim trupama na okupiranom dijelu Ukrajine, ministar obrane Ruske Federacije, armijski general Sergej Šojgu, naredio je da se preveniraju svi ukrajinski raketni napadi na gradove u Donbasu jer su Ukrajinci još početkom ljeta razorili dvadesetak ruskih skladišta oružja i municije, iako su se nalazili daleko iza linije bojišta.

Najpoznatiji sličan napad dogodio se 12. kolovoza kada je ukrajinsko topništvo pogodilo sjedište ruske paravojne grupe plaćenika "Wagner" u Popasni i likvidiralo veliki broj ovih plaćenika. I u Popasni i u Makijivki, kao i drugdje, recept je isti – Ukrajinci otkriju gdje se Rusi masovno okupljaju i nakon provjere, razore ih pomoću američkih raketa. "HIMARS je sada novi bog rata", tada je zaključio Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja tadašnjeg zapovjednika američke vojske u Europi - generala Bena Hodgesa - opisujući korištenje sustava u Ukrajini kao "svojevrsno krštenje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:12