ZAPOČELI AKCIJE

Farmaceutske tvrtke doniraju lijekove i cjepiva Ukrajini, no veliki problem su opskrbni lanci

Dio tvrtki kaže kako će zaustaviti isporuke svojih roba u Rusiju u dijelu koji neće ugroziti zdravlje i živote ruskih građana
 Kenzo Tribouillard/AFP

Među najvažnijim potrebama Ukrajine u ovom trenutku bez sumnje su lijekovi, kako bi se moglo pomoći, ne samo ozlijeđenima, već i svim ostalim pacijentima koji i u ovom ratnom vihoru trebaju liječenje. Najveće su svjetske farmaceutske tvrtke vrlo brzo osudile agresiju Rusije, a potom obećale pomoć te ovih dana krenule u realizaciju. Uvjerene su da će uspjeti naći module za dostavu pomoći, i to ne samo Ukrajini, već i zemljama u okruženju koje prihvaćaju izbjegle.

Primjerice, švicarska tvrtka Roche donirala je ovih dana 150.000 pakiranja antibiotika Rocephina lijeka, koji se koristi kod teških bakterijskih infekcija, i jedan je od najvažnijih na listi Svjetske zdravstvene organizacije. Francuski Sanofi donirao je 5 milijuna eura Crvenom križu Ukrajine i susjednih zemalja koje su prihvatile izbjeglice. I ta je tvrtka donirala lijekove i cjepiva.

U međuvremenu i Europska federacija farmaceutske industrije (EFPIA) kaže kako je prioritet osigurati potrebne lijekove da stignu do pacijenta u Ukrajini, kao i zemljama koje su prihvatile izbjegle, kako bi se prevladala izbjeglička kriza. Akcije su dijelom već počele pa je tako AstraZeneca donirala milijun dolara projektu HOPE, a Bristol Myers 200.000 Fondaciji za spas djece. Jedna od najvećih donacija je ona NovoNordiska od 7,4 milijuna eura te još 700.000 UNHCR-u.

Naime, jedan od problema su i opskrbni lanci, jer su oni zbog agresije bitno poremećeni. Zbog toga farmaceutske tvrtke surađuju s humanitarnim organizacijama koje imaju bolji "ulaz", poglavito na područja zahvaćenima ratnim događanjima. Istodobno traju dogovori biotehnoloških tvrtki oko prekida suradnje i ugovora s ruskim tvrtkama, u koje su inače ulagali proteklih godina. Dio tvrtki kaže kako će zaustaviti isporuke svojih roba u Rusiju u dijelu koji neće ugroziti zdravlje i živote ruskih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:11