INICIJATIVA

Fajon najavila: ‘Slovenija danas predstavlja plan o dodjeli statusa kandidata BiH‘

Moramo učiniti sve da politika proširenja bude vjerodostojna, što znači da ne smijemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, kaže

Tanja Fajon

 Jure Makovec/AFP

Prilikom dodjele statusa kandidata Ukrajini Europska unija ne smije zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a posebice BiH, istaknula je u ponedjeljak slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u Luxembourgu i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

"Moramo učiniti sve da politika proširenja bude vjerodostojna, što znači da ne smijemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan", rekla je Fajon u izjavi za slovenske medije po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a koji se održava u Luxembourgu.

"S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU-a za početak pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodjelu statusa kandidata BiH".

Slovenija će u ponedjeljak na sastanku iznijeti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata, rekla je.

Davanjem takvog statusa u Bosni i Hercegovini ohrabrile bi se proeuropske snage, naveo je prošli tjedan u pismu predsjedniku Europskoga vijeća Charlesu Michelu slovenski predsjednik Borut Pahor.

Prema slovenskom prijedlogu, kako navode slovenski mediji, Bosna i Hercegovina bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Slovenski premijer Robert Golob ranije tijekom posjeta Bruxellesu izjavio je da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata, a prema tom prijedlogu, pristupni pregovori će početi onda kad BiH usvoji zakone sadržane u političkom sporazumu koji su bosansko-hercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima prije tjedan dana, navodi slovenska novinska agencija STA.

To su Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, Zakon o sudovima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o javnoj nabavi.

Donošenjem ovih zakona omogućit će se otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje pokriva pravdu i temeljna prava te poglavlja 24 pod nazivom Pravda, sloboda i sigurnost.

Ostala pregovaračka poglavlja bila bi otvorena onda kad BiH ispuni kriterije iz briselskog sporazuma u području izbora i drugim relevantnim područjima, prenijela je STA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 09:30