STIGLO IZVJEŠĆE

Europskoj premijerki ljulja se stolica zbog pogrešne odluke tijekom pandemija korone: ‘To nije bilo po zakonu‘

U studenome je u Danskoj usmrćeno više od 17 milijuna kuna nakon što su istraživanja pokazala da u sebi nose mutirani koronavirus

Mette Frederiksen na farmi gdje su se nekad uzgajale kune

 Mads Nissen/AFP

Danskoj premijerki Mette Frederiksen upućene su žestoke kritike zbog odluke njezine vlade da usmrti milijune kuna u uzgajalištima tijekom pandemije covida, piše BBC.

Podsjetimo, u studenome je usmrćeno više od 17 milijuna kuna nakon što su istraživanja pokazala da u sebi nose mutirani koronavirus koji se može proširiti na ljude. Danska je, inače, najveći uzgajivač tih sisavaca, a mutirani virus pojavio se na nekima od brojnih farmi na sjeveru zemlje.

Kada se pokazalo da nije postojao zakonodavni okvir za takvo postupanje prema malenim sisavcima, uslijedile su burne političke reakcije.

Povjerenstvo koje je imenovao parlament utvrdilo je da je 'žestoko obmanula' javnost kada je najavila odstrel kuna. U izvješću navode da njezina odluka predstavlja kršenje zakona, ali da je bila nenamjerna. Najžešće kritike su upućene vodećim članovima vlade te šefu danske policije.

Nakon što je izdana naredba da se sve zaražene, ali i zdrave kune usmrte, danski farmeri pojavili su se na televiziji u suzama jer su ostali bez osnovnih prihoda za život.

image
Mads Claus Rasmussen/AFP

Premijerka je kontroverznu naredbu izdala na konferenciji za novinare 4. studenoga 2020. godine, no nekoliko dana kasnije se doznalo da nije bilo pravnog okvira za provedbu, što je izazvalo bijes šire javnosti i političkih struktura. To je dovelo do ostavke ministra poljoprivrede Mogensa Jensena, kao i do pokretanja istrage o političkoj odgovornosti vlade.

U svom izvješću, tzv. Povjerenstvo za kunu navodi da su premijerkini navodi predstavljali veliku obmanu i za uzgajivače kuna, ali i za javnost.

Dodaje se međutim da premijerka nije bila svjesna da je naredba nezakonita, referirajući se na ranije pojašnjenje Frederiksen koja je rekla da je vlada napravila propust zbog preopterećenosti. U izvješću se žestoko kritizira bivšeg ministra poljoprivrede, ali i Barbaru Bertelsen, blisku suradnicu premijerke Frederiksen. Utvrđeno je da je počinila težak prekršaj.

Protiv deset najviših državnih službenika trebalo bi pokrenuti disciplinski postupak. Šef danske policije Thorkild Fogde optužen je za nedolično ponašanje jer nije brzo reagirao kada mu je rečeno da za ubijanje kuna nema pravne osnove.

image

Mette Frederiksen (arhiva)

Mads Nissen/AFP

Zasad nije posve jasno kakve posljedice može imati izvješće povjerenstva za socijaldemokratkinju Mette Frederiksen i njezinu manjinsku vladu koju vodi od 2019. godine. Podržavaju je tri lijevo orijentirane stranke. Njezina budućnost ovisi o podršci u parlamentu. Ako jedan od koalicijskih partnera podrži neovisnu ocjenu izvješća, to bi moglo potaknuti pokretanje postupka opoziva protiv premijerke.

Jedan od tri koalicijska partnera poručio je da će podržati premijerku jer joj nije bila namjera učiniti nešto loše, a druge dvije stranke kažu da trebaju još vremena. Zasad samo oporbene stranke predlažu glasovanje o povjerenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27