USVOJENA REZOLUCIJA

Europski parlament traži da pobačaj bude temeljno pravo na razini cijele EU, u tekstu se proziva Hrvatska

Zastupnici su osudili i činjenicu da u nekim državama članicama pobačaj odbijaju liječnici, a u nekim slučajevima cijele zdravstvene ustanove

Ilustracija/ Prosvjed pod nazivom Dosta uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena, 2022. godine.
 

 Damir Skomrlj/Cropix

Europski parlament je posebnom Rezolucijom usvojenom u četvrtak na plenarnom zasjedanju zatražilo da se na razini cijele Europske unije ženama dopušta da imaju kontrolu nad svojim spolnim i reproduktivnim zdravljem i pravima. Prema ovoj Rezoluciji pravo na pobačaj treba biti temeljno pravo, da sve zemlje članice EU u potpunosti dekriminaliziraju pobačaj kako bi bio siguran i zakonit, traži se prestanak financiranja EU novcem skupine koje se bore protiv prava na izbor te da obrazovanje o seksualnim odnosima bude dostupna svima.

Rezolucija je usvojena u četvrtak na glasanju na Plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta s 336 glasova za, 163 je bilo protiv te 39 suzdržanih.

Dekriminalizacija pobačaja bi se trebala ostvariti u skladu s naputcima Svjetske zdravstvene organizacije. Europski parlament ovom rezolucijom osuđuje nazadovanje u pogledu prava žena i sve pokušaje ograničavanja ili ukidanja postojeće zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava te rodne ravnopravnosti koji se odvijaju u cijelom svijetu, uključujući u državama članicama EU-a.

Rezolucija se odnosi na stanje u cijeloj Europskoj uniji, ali se u tekstu spominju posebno Poljska i Malta, države koje se poziva da ukinu svoje zakone i druge mjere kojima se pobačaj zabranjuje i ograničava. Zbog različite situacije oko korištenja tog prava žene često idu iz jedne u drugu zemlju članicu unije.

Zastupnici su osudili i činjenicu da u nekim državama članicama pobačaj odbijaju liječnici, a u nekim slučajevima cijele zdravstvene ustanove, na temelju klauzule o „prizivu savjesti”, često u situacijama u kojima bi bilo kakvo kašnjenje ugrozilo život ili zdravlje pacijenta. U tekstu se među državama članicama koje postavljaju praktične prepreke za izvođenje pobačaja navodi i Hrvatska.

Ovom rezolucijom se traži i pristup sigurnim i besplatnim metodama kontracepcije, savjetovanjima o obitelji i posebna briga za savjetovanje ranjivih skupina.

Zastupnici su zabrinuti i zbog znatnog povećanja financijskih sredstava koje idu za skupine koje se bore protiv prava na pobačaj. Zato se poziva Europska komisija da osigura ta takve udruge ne dobivaju financijska sredstva iz Europske unije.

Zdravstvena skrb, uključujući i pitanja vezana uz reproduktivno zdravstvo, je u nadležnosti država članica Europske unije, a ne zajednička politika unije. Među zemljama članicama EU postoje razlike oko prava na pobačaj i zakonske ali i u praksi. Zato se pokušava to riješiti kao pitanje temeljnih prav na razini EU. Francuska je postala prva zemlja članica Europske unije koja je u svoj ustav ugradila i pravo na pobačaj. Ipak uvrštenjem tog prava u Povelji EU o temeljnim pravima je gotovo nemoguće s obzirom na to da je za to potrebna suglasnost svim zemalja članica Europske Unije. To u uniji koja trenutno ima 27 članica, a ubuduće bi trebala imati još više, nije lako postići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:24