FARMERI PROSVJEDUJU

Europska komisija predlaže olakšice za poljoprivrednike: ‘Nemamo ništa protiv Ukrajine, ali...‘

Uvoz velikih količina pšenice, brašna i ulja iz Ukrajine ruši veleprodajnu cijenu u EU
 Jose Jordan/Afp

Europska komisija je predložila olakšice za poljoprivrednike kako bi smanjila teret kojeg oni imaju zbog okolnosti koje utječu na njihovu proizvodnju. Najavila je to u Petak Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, tijekom tiskovne konferencije s Poljskim Premijerom Donaldom Tuskom i Belgijskim šefom vlade Aleksandrom de Croom, čija zemlja predsjedava Europskom unijom. Oni su se sastali kako bi obznanili veliku vijest, onu da EU odmrzava paket pomoć Poljskoj od čak 137 milijardi eura, koji je bio zamrznut zbog pitanja vladavine prava. Ali dok su bili u Poljskoj nisu mogli zaobići teme oko poljoprivrede jer u Poljskoj se nastavljaju prosvjedi farmera koji su čak i blokirali granične prijelaze prema Ukrajini.

Širom Europe su proteklih mjesec dana održani prosvjedi farmera, a oni se i dalje nastavljaju. Glavni razlozi njihovih prosvjeda su vezani uz mjere Europske Unije koje su ih dovele u težak položaj. Jedne mjere su vezane za ograničenja u djelovanju zbog poštivanje pravila o zaštiti okoliša iz paketa "Zelenog dogovora", zatim uvoz jeftinih proizvoda u EU iz trećih zemalja, a sada i uvoz velikih količina pšenice, brašna i ulja iz Ukrajine što ruši veleprodajnu cijenu u EU. Pogotovo ove mjere pogađaju manja i srednja poljoprivredna postrojenja.

image
Jose Jordan/Afp

Europska komisija je već poslala belgijskom predsjedništvu EU plan od osam stranice gdje iznosi prijedloge o administrativnim mjerama koje će olakšati djelovanje poljoprivrednicima širom Europske unije. O tom prijedlogu bi Ministri poljoprivrede trebali razgovarati u ponedjeljak u Bruxellesu. Među mjerama koje se predlažu su i privremena izuzeća za poljoprivrednike od nekih obveza iz mjera borbe protiv klimatskih promjena, jednostavnije dobivanje poticaja za manje farme i veća fleksibilnost država članica za prilagođavanje nacionalnih strateških planova za poljoprivredu. Jasniji bi bili i kriteriji za proglašenje "izvanrednih mjera" ili situacija u kojima se u obzir mora uzeti "viša sila". Farmerima je do sada bilo teško dobiti nadoknadu štete u raznim slučajevima, a administrativni postupci su bili komplicirani, dugi i često za njih skupi.

Europska komisija ovim prijedlogom želi dokazati farmerima da su "čuli njihov glas" i uključit će u raspravu i njihove prijedloge o tome kako sami farmeri vide pojednostavljenje postupaka i ukidanje birokratskih barijera.

Osim mjera koje je predložila Europska komisija i zemlje članice su dale svoje prijedloge o olakšicama za farmere. One bi trebale sadržavati veću fleksibilnost za zemlje članice o korištenju neiskorištenih fondova, jednostavnije kriterije za dodjelu sredstava iz takozvanih eko shema. Neke zemlje članice su predložile i odgodu primjene "socijalnog uvjetovanja", što se odnosi na položaj i zaštitu prava radnika u poljoprivrednom sektoru. Kako je to već riješeno nacionalnim zakonima neke zemlje misle da postavljanje tog uvjeta od strane EU predstavlja novi teret.

Poljoprivrednici u EU smatraju da se ne mogu uspješno nositi s konkurencijom iz trećih zemalja gdje se u proizvodnji ne moraju poštivati stroga pravila EU niti oko zaštite okoliša niti o pravima radnika. Što se Ukrajine tiče EU ima sporazum o Asocijaciji koji dopušta uvoz iz te zemlje ali problem nastaje što i roba iz Ukrajine koja bi trebala prolaziti samo u tranzitu kroz EU završi na EU tržištu. To zloupotrebljavaju trgovci na veliko, a štetu imaju farmeri. Premijer Poljske Donald Tusk je rekao da Poljski farmeri nemaju ništa protiv Ukrajine, ali traže zaštitu od nepoštene prakse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:58