NOVI PRIJEDLOG

Europska komisija predlaže ograničenje cijene plina: Aktiviralo bi se od 1. siječnja, ali pod jednim uvjetom

Povjerenica Europske komisije Simson je rekla da je ovaj prijedlog skrojen pažljivo kako ne bi ugrozio sigurnost opskrbe plinom

Ilustrativna fotografija

 Rokas Tenys/Alamy/Alamy/Profimedia/

Uoči sastanka ministara energije zemalja članica EU na kojem će se raspravljati o mjerama za smanjenje cijena energenata, Europska komisija izašla je s prijedlog da se cijena kilovat sata plina ograniči na 275 eura.

- Predlažemo postavljanje plafona za cijenu plina na TTF (Title Transfer Facility) kako bi zaštitili naše građane i poduzeća od ekstremnih rasta cijena - rekla je povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson.

Prema ovom prijedlogu ograničenje cijene bi stupilo na snagu od 1. siječnja sljedeće godine. Ali ograničenje bi se aktiviralo samo ako bi razina cijene prešla globalnu cijenu plina za više od 55 eura.

Povjerenica Europske komisije Simson je rekla da je ovaj prijedlog skrojen pažljivo kako ne bi ugrozio sigurnost opskrbe plinom, čega su se neke zemlje pribojavale i to koristile kao argument protiv ograničenja cijene.

Zemlje članice su i dalje podijeljene oko ideje ograničenje cijene plina, iako je većina njih za ograničenje. Među onima koji žele takvo ograničenje je i Hrvatska. Protiv su Nizozemska, Njemačka, Austrija i Mađarska. Zemlje koje su tražile ograničenje smatraju da je visoka cijena rezultat spekulanata na tržištu. A one koje su protiv misle da se ne smije intervenirati na tržište i da bi se ograničenjem cijene kriza mogla dodatno pogoršati i ugroziti sigurnost opskrbe plinom.

Prijedlog za intervenciju i korekciju cijene plina se odnosi na ukupni uvoz bez obzira iz kojih će izvora plin dolaziti. Dakle to se neće odnositi samo na plin iz Rusije, koji sada ionako čini samo mali postotak ukupnog EU uvoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:30