KAOS UOČI BOŽIĆA

Europi prijeti kolaps: Radnicima u prijevozu prekipjelo, štrajkovi u Ryanairu, EasyJetu...

Protesitrat će i sindikati željeznica u Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali i zaštitari

Ilustracija, gužva na aerodromu

 Peter Henrich (hen-foto)/Imago Stock&people/Profimedia/Peter Henrich (hen-foto)/imago Stock&people/profimedia

Putnicima opet neće biti lagano stići svojim domovima za vrijeme blagdana, sudeći barem prema najavama raznih zrakoplovnih, željezničkih i autobusnih sindikata diljem Europe, koji prijete štrajkovima tijekom blagdanskih dana.

Kako piše portal Euronews travel, sindikati Ryanaira u Belgiji, ACV plus i CNE, najavili su štrajk jer žele „izraziti svoj bijes” tijekom blagdanske sezone ako se ne ispune njihovi zahtjevi u vezi s postupanjem prema radnicima. Razlog je što je Ryanair zatvorio svoju bazu u Belgiju i tako prisili osoblje da pronađe posao u drugim europskim zemljama. Naravno, pod uvjetom da nastave raditi za tvrtku niskobudžetnih letova.

U Španjolskoj, pak, članovi sindikata kabinskog osoblja štrajkat će pet mjeseci, od ponedjeljka do četvrtka. Njihov je protest započeo u kolovozu i trajat će do 7. siječnja. Usprkos njihovom potezu, Ryanair tumači kako taj protest nije uzrokovao velike poremećaje za putnike.

Ipak, Ryanair nije jedini. Francuski medij TF1 javlja, kako su štrajk najavila i dva sindikata Air Francea od 22. prosinca do 2. siječnja. Tamošnji radnici se protive ponovnim pregovorima o kolektivnom ugovoru za kabinsko osoblje. On se tiče uvjeta napredovanja i njihove plaće. Oba su sindikata istaknuli da postoji šansa za izbjegavanje štrajka, no za to je nužno postići „obostrano zadovoljavajuće uvjete”.

U Francuskoj bi zbog kolektivnog ugovora mogli štrajkati i radnici EasyJeta.

- Nakon gotovo dvije godine kolosalnih napora od strane stjuarda i stjuardesa, tijekom kojih su nam se uvjeti rada stvarno pogoršali zbog ozbiljnih strateških pogrešaka za koje je odgovoran samo menadžment, EasyJet predlaže povećanje plaća koje ne pokriva čak ni inflaciju, i odbija ključne točke naših zahtjeva – izdao je priopćenje za javnost sindikat SNPNC-FO, koje prenosi francuski medij na engleskom jeziku, The Connexion.

Štrajk ne bi trebao financijski oštetiti putnike koji bi zbog poteza sindikata propustili svoje letove. U slučaju štrajka, naime, zrakoplovna tvrtka je dužna pomoći putnicima ili dati odštetu. No, ako putnik rezervirala let iako se zna dan na koji će se štrajk održati, malo je vjerojatno da bi mogao dobiti naknadu.

Nisu aviokompanije jedini prijevoznici koji štrajkaju u Francuskoj. Jučer su sa štrajkom započeli sindikati željezničkih prijevoznika, zbog kojeg prosječno voze samo četiri od deset linija. Štrajk bi trebao završiti sutra, ali ne bez posljedica.

Željeznički štrajkovi održavaju se i u Velikoj Britaniji tijekom prosinca i siječnja. Sindikat radnika željeznice, pomorstva i prometa (RMT) najavio je da će njegovih 40 tisuća članova na osam dana napustiti svoja radna mjesta tijekom blagdanske sezone. Tamo se očekuje prilagođavanje voznog reda. Protestirat će i stotine radnika na utovaru i istovaru prtljage u londonskoj Zračnoj luci Heathrow. Njihov će štrajk početi 6. prosinca u četiri sata ujutro i trajat će tri dana.

Zaštitari u tvrtki Eurostar, koja je u vlasništvu britanskih i francuskih željeznica, najavili su štrajk za 16., 18., 22. i 23. prosinca. Sindikat RMT naglašava kako će on ozbiljno utjecati na promet, a tvrtka Eurostar je konstatirala da će obavijestiti oko mogućih promjena voznog reda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:46