GLASANJE O IZVJEŠĆU

Europarlamentarci raspravljaju o rezoluciji o BiH, hrvatski zastupnici posebno inzistiraju na jednom amandmanu

Isto tako zastupnici iz Hrvatske očekuju i ponavljanje poziva za reformu izbornog sustava u BiH
 Frederick Florin/AFP

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta danas se u Bruxellesu raspravlja, a sutra i glasa o amandmanima i izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine. Prema izvješću koje je prije usvojeno u Odboru za vanjsku politiku, ponovit će se potpora BiH na putu prema EU te poziv vlastima u toj državi da ispune uvjete za preporuku Europske komisije o dodjeli statusa kandidata za članstvo u EU. Osudit će se i izjave koje se smatraju huškačkima i koji dižu tenzije.

Ono što je hrvatskim zastupnicima od posebnog interesa jest spominjanje konstitutivnih naroda u tekstu izvješća, kao što je to bio slučaj i prije. U tekstu koji je usvojen u Odboru nema spominjanja konstitutivnih naroda u BiH već samo građana. Prema predloženima amandmanima, kao i onim kompromisnim, na plenarnom zasjedanju će se pokušati vratiti pojam "konstitutivni narodi". To očekuje i Željana Zovko, zastupnica HDZ-a koja je i potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku kao i delegacije za BiH i za Kosovo.

- Rezolucija o BiH je kroz kompromisne amandmane uzela u obzir sve moje amandmane, osim amandmana o konstitutivnosti. Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta izvjestitelj će u ime zastupnika kluba EPP-a kroz amandman o konstitutivnosti vratiti rezoluciju na prethodni trag koji su započeli Andrej Plenković i Doris Pack (bivša zastupnica Europskog parlamenta), te očekujem da je podrži čitav spektar zastupnika, uključujući i konzervativce - rekla je Zovko.

Isto tako zastupnici iz Hrvatske očekuju i ponavljanje poziva za reformu izbornog sustava u BiH.

Ove su točke predmet aktivnosti hrvatske diplomacije posljednjih nekoliko mjeseci, ali bez puno uspjeha. Vijeće ministara EU uopće nije imalo na dnevnom redu jučer u Luksemburgu Zapadni Balkan niti Bosnu i Hercegovinu, iako je u svibnju bilo najavljeno da će na ovom sastanku u lipnju to biti na dnevnom redu, uz moguće usvajanje i zaključaka. U NATO-u u završnoj deklaraciji sa summita ušla je rečenica koja spominje Daytonski sporazum, za što se zalagao predsjednik Zoran Milanović.

Napori Hrvatske usmjereni su prema zaštiti prava i ravnopravnosti Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda kao i pravo da sami biraju svoje predstavnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:31