HLADAN VAL

Europa se priprema za ‘arktičku eksploziju‘: Temperature debelo ispod nule, snijeg i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će za vikend biti još hladnije, uz jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, susnježicu, pljuskove snijega te poledicu

Ilustracija

 Iñaki Berasaluce/Contactophoto/Profimedia/Iñaki Berasaluce/contactophoto/profimedia

Meteorolozi prognoziraju da će temperature tijekom noći na petak i u subotu u ruralnim dijelovima Škotske pasti na čak minus šest stupnjeva, a u nekim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva najavljeni su i snježni pljuskovi, objavio je The Telegraph.

- Stiže nam ‘arktička eksplozija‘. Jaka kiša i oluje moguće su u sjevernim regijama, dok bi u ostatku zemlje i Walesu trebalo ostati suho - izjavio je Aidan McGivern iz u Ureda za meteorologiju.

- Do kraja tjedna hladni vjetrovi stizat će sa sjevera. Ovaj tjedan bit će hladnije i bit će snježnih pljuskova uglavnom iznad brda sjeverne Škotske. Ali drugdje, u područjima s visokim tlakom, u petak i početkom vikenda bit će uglavnom suho - dodao je.

Chris England, producent vremenske prognoze za Sky News, kaže kako će se arktički zrak proširiti na veći dio Velike Britanije tijekom sljedećih nekoliko dana.

- Na sjever i istok donijet će vrlo jake vjetrove, mjestimičnu tuču i snježne pljuskove. Visoki tlak sa zapada smirit će se kasnije u petak, a tijekom noći razvit će se velik mraz. Temperature će uglavnom biti stupanj ili dva iznad ili ispod nule, ali neki sjeverni dijelovi mogli bi zabilježiti i nekoliko stupnjeva niže - prognozira.

Istodobno, Agencija za okoliš izdala je brojna upozorenja o poplavama. One lokalne, uzrokovane podzemnim vodama u dijelovima južne Engleske, moguće su do petka. Lokalne obalne poplave oko Norfolka, Suffolka i Essexa u petak su moguće, ali se ne očekuju.

Za vikend hladno uz susnježicu, pljuskove snijega te poledicu

U Hrvatskoj se od petka opet očekuju povremene mjestimične oborine, većinom u manjim količinama, a pahulje su, uz hladnije vrijeme od subote, osim u gorju, moguće i u nekim nizinama. Bit će i vjetrovitije.

- U nastavku tjedna na Jadranu će i dalje biti razmjerno promjenjivo uz povremenu oborinu ponajprije u petak, kad na jugu može pasti i obilnija kiša. Subota će biti vjetrovita, a vikend hladniji, u nedjelju ujutro uz mogućnost lokalne pojave mraza pri tlu.

Nestalno vrijeme nastavlja se i u unutrašnjosti, a za vikend će biti još hladnije, čemu će pridonositi i povremeno jak sjeverni te sjeverozapadni vjetar. Osim kiše, treba računati i na susnježicu, pljuskove snijega te poledicu. Iako je mala vjerojatnost većih količina oborine, u višim predjelima može nastati i tanji dekorativni snježni pokrivač - prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:25