SUDBONOSNI SASTANAK

Europa na raskrižju: Napetosti su kulminirale, u Berlinu se sastaje Weimarski trokut!

Situacija se zahuktala još krajem veljače

Reichstag, Berlin

 Profimedia

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak će otputovati u Berlin kako bi razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, da bi se ublažile napetosti oko Ukrajine koje su eskalirale posljednjih tjedana.

Prema visokim dužnosnicima iz Njemačke i Francuske koji su razgovarali za portal Politico, francuskom i njemačkom čelniku će se nakon bilateralnog sastanaka kasnije tijekom dana pridružiti poljski premijer Donald Tusk. To će označiti inauguracijski sastanak "Weimarskog trokuta", platforme za dijalog o sigurnosti koja uključuje te tri nacije.

Čelnici ovim okupljanjem žele pokazati jedinstvo nakon napetog razdoblja koje karakteriziraju francusko-njemačka neslaganja oko Ukrajine. Napetosti su vrhunac dosegle krajem veljače, kada je Macron odbio isključiti mogućnost raspoređivanja zapadnih trupa u Ukrajini, obećavši poduzeti "sve što je potrebno kako bi se spriječilo da Rusija pobijedi u ovom ratu". Nasuprot tome, Scholz je zauzeo oprezniji stav i isključio sudjelovanje kopnenih trupa iz europskih zemalja.

Ubrzo nakon toga, Macron se tijekom obraćanja u Pragu izravno obratio Scholzu rekavši: "Europa je očito na raskrižju u kojem ne smijemo pokazati kukavičluk."

Njemački dužnosnici izrazili su nezadovoljstvo, navodeći da je Macron možda zauzeo čvrst stav prema obrani Ukrajine, ali Francuska ne daje toliku razinu potpore kakvu daje Njemačka. Prema Institutu Kiel, koji prati nacionalne doprinose ukrajinskim ratnim naporima, Francuska pruža 640 milijuna eura vojne pomoći u usporedbi s Njemačkih 17,7 milijardi eura.

image

Olaf Scholz i Emmanuel Macron

Mylene Deroche/Zuma Press/Profimedia

Francuski dužnosnici osporavaju ove brojke. Macron je nedavno odgodio planirani posjet Ukrajini zbog napetosti sa saveznicima. Elizejska palača objavila je da će posjet biti odgođen za "nadolazeće tjedne" kako bi se omogućili razgovori sa saveznicima koji bi polučili opipljive rezultate za Ukrajinu, kako je otkrio francuski diplomat koji je anonimno razgovarao s Politicom.

Iako su čelnici Weimarski trokut prikazali kao sredstvo za jačanje europske sigurnosti, ostaje neizvjesno hoće li Tuskovo uključivanje ublažiti dugogodišnje napetosti između Scholza i Macrona. Poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski nedavno je izjavio da prisutnost NATO trupa u Ukrajini "nije nezamisliva".

U ponedjeljak su se Tusk i poljski predsjednik Andrzej Duda sastali s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Dva poljska čelnika razlikuju se u političkim stavovima, Tusk je na strani desnog centra, a Duda radikalnih konzervativaca. No pred Bidenom i Kongresom poljski su lideri predstavili zajedničku platformu s ciljem da ih nagovore da povećaju potporu oružjem Ukrajini.

image

Poljski premijer Donald Tusk

Brendan Smialowski/Afp

Duda je istaknuo jedinstvo poljskog političkog krajolika, rekavši: "Ujedinjeni smo u pitanjima sigurnosti naše zemlje", dok je Tusk naglasio njihovu suradnju unatoč političkim razlikama, ustvrdivši: "Na sigurnosti naše domovine moramo i djelovat ćemo zajedno."

Njihov zajednički nastup imao je za cilj potaknuti dvostranačku suradnju u Washingtonu kako bi se očuvala demokracija u Europi, a Tusk je izjavio: "Ne može biti slobodne Europe bez slobodne i neovisne Ukrajine."

U izravnom apelu republikancima, Duda je u autorskom tekstu za The Washington Post zagovarao da članice NATO-a podignu izdvajanja za obranu na tri posto BDP-a. Biden je pohvalio Poljsku jer je premašila mjerilo NATO-a, naglašavajući hitnost odobrenja Kongresa za dodatnu obrambenu pomoć Ukrajini.

Prepoznat kao veza s republikancima, Duda se privatno sastao s predsjednikom Doma zastupnika Mikeom Johnsonom kako bi ubrzao izglasavanje dodatne pomoći od 60 milijardi dolara za Ukrajinu. Tusk je pozvao Johnsona da razmotri ljudsku cijenu nedjelovanja. Dok je na sastanku obilježena obljetnica pristupanja Poljske NATO-u, rasprave su prvenstveno bile usredotočene na obranu Ukrajine od Rusije. SAD je Poljskoj ponudio vojni zajam od dvije milijarde dolara i mogućnost kupnje 96 helikoptera Apache. U Europi, posebice u Varšavi, postoji zabrinutost zbog usvajanja paketa pomoći. Direktor CIA-e Bill Burns upozorio je da bi bez toga Ukrajina mogla izgubiti vitalni teritorij u korist Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:32