REKORDNA RAZINA ZAPOSLENOSTI

Europa grca u problemima, a Nijemcima nikad bolje: Najmanja stopa nezaposlenosti od ujedinjenja!

German Chancellor Angela Merkel smiles and points towards the media after her re-election during the meeting of Germany's lower house of parliament, Bundestag in Berlin, October 28, 2009. Germany's Angela Merkel was formally elected chancellor for a second term on Wednesday by members of parliament, paving the way for her new centre-right coalition to take the reins of power later in the day. REUTERS/Kai Pfaffenbach (GERMANY POLITICS HEADSHOT)
 REUTERS

Zaposlenost u Njemačkoj dostigla je rekordnu razinu, zaključak je službene njemačke statistike.

Podaci pokazuju da je u 2011. godini radilo više od 41 milijun stanovnika, što je rekordan broj od ujedinjenja Njemačke.

Nezaposlenost 5,7%

Broj nezaposlenih Nijemaca u 2011. godini smanjen je za 446.000 na 2,5 milijuna, što znači da je stopa nezaposlenosti pala sa 6,8 na 5,7 posto radno aktivnog stanovništva.

Takav uspjeh na tržištu rada Njemačka bilježi prvi put od ujedinjenja, a eksperti očekuju nastavak pozitivnih tendencija u započetoj godini tako da će rekordni pokazatelji na području zapošljavanja u 2012. biti premašeni šestu godinu zaredom.

Zbog utjecaja slabljenja konjunkture, rast zaposlenosti, međutim, neće biti u toj mjeri uočljiv s obzirom na to da se procjenjuje povećanje broja zaposlenih u Njemačkoj ove godine za oko 250.000 radnika.I dok je Njemačkoj nikad bolje, većina zemalja Europske Unije bori se s teškom krizom i nezaposlenošću. Tako je mađarski ukupni javni dug dosegnuo najvišu razinu od 1995. zbog naglog slabljenja forinte prema euru.

Smanjen deficit

No, dobra vijest stiže iz posrnule Italije: javne financije u prošloj su godini bile bolje nego što se očekivalo. Tako je proračunski manjak u 2011. iznosio 61,5 milijardi eura, u odnosu na 67 milijardi eura u 2010. I švicarski sektor proizvodnje u prosincu je zabilježio oporavak. ( S. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 19:10