POBUNA U REDOVIMA

EU već mijenja plan naftnih sankcija Rusiji: ‘Mađarska, Slovačka i Češka će dobiti više vremena‘

Europska komisija promjenom plana želi pridobiti države koje se protive embargu na uvoz nafte iz Rusije

Naftna rafinerija Slovnaft u Bratislavi/Ilustracija

 Joe Klamar/AFP

Europska komisija predložila je izmjene planiranog embarga na rusku naftu u pokušaju da pridobije države koje se protive embargu na uvoz iz Rusije, izjavila su u petak za agenciju Reuters tri izvora iz Europske unije.

Izmijenjeni prijedlog, o kojem su izaslanici EU-a raspravljali na sastanku u petak ujutro, uključuje davanje više vremena Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj za prilagodbu embargu i pomoć u nadogradnji vlastite naftne infrastrukture, naveli su izvori.

To također uključuje tromjesečnu tranziciju prije same zabrane transporta i dostave ruske nafte u EU, umjesto prvotno zamišljenih mjesec dana, dodao je jedan od izvora, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.

Prema izmijenjenom prijedlogu, Mađarska i Slovačka moći će kupovati rusku naftu iz naftovoda do kraja 2024. godine, dok bi Češka mogla nastaviti s time do lipnja 2024., ukoliko se prije ne osigura dostava nafte naftovodom iz južne Europe, navode izvori.

Prema izvornom prijedlogu, zemlje EU-a morale bi prestati kupovati rusku sirovu naftu šest mjeseci nakon usvajanja mjere i zaustaviti uvoz rafiniranih naftnih derivata iz Rusije do kraja godine. Mađarska i Slovačka su u početku dobile rok za prilagodbu do kraja 2023. godine.

image

Tanker za prijevoz nafte/Ilustracija

David Ryder/AFP

Bugarska je također zatražila izuzeća, ali joj još nisu ponuđeni ustupci u rokovima, rekao je jedan dužnosnik, "jer nemaju prave svrhe". Ostale tri zemlje koje su dobile više slobode "imaju objektivan problem", dodao je taj dužnosnik.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je ranije u petak da će Mađarskoj trebati pet godina i velika ulaganja u svoje rafinerije i cjevovode kako bi mogla transformirati svoj sadašnji sustav, koji se oslanja na rusku naftu u obimu od oko 65 posto.

Predloženo produljenje razdoblja za uvođenje zabrane transporta kompanijama iz EU-a vezano uz prijevoz ruske nafte diljem svijeta, ima za cilj rješavanje zabrinutosti Grčke, Malte i Cipra zbog utjecaja mjere na njihove brodarske tvrtke, rekao je jedan dužnosnik.

Prema izvornom prijedlogu, koji je Komisija predstavila u srijedu, tvrtke iz EU-a morale bi za mjesec dana prestati nuditi usluge dostave, posredovanja, osiguranja i financiranja transporta ruske nafte diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:11