PIŠE A. PALOKAJ

EU traži smirivanje napetosti između Kosova i Srbije i pokušava spasiti sporazum

Europska unija je najavila da će obje strane snositi posljedice ukoliko hitno ne poduzmu korake za smirivanje strasti

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

 Tobias Schwarz, Ludovic Marin/Afp/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti su nakon tjedan dana vaganja ipak u četvrtak popodne došli u Bruxelles u sjedište Europske unije na krizni sastanak kojeg je sazvao visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Međutim nije bilo jasno hoće li uopće doći do njihovog međusobnog susreta ili će samo imati bilateralne susrete s šefom EU diplomacije. Iz Europske unije su poručili kako su ovi sastanci od ključne važnosti i pozvali obje strane na pronalazak izlaza iz sadašnjih tenzija kako bi se vratili dijalogu i implementaciji sporazuma koji su dosad postignuti.

Obje strane i dalje razmjenjuju međusobne optužbe za trenutne tenzije. Premijer Kosova Albin Kurti kaže da su tenzije nastale zbog aktivnosti „fašističke milicije“ koju na sjeveru Kosova huška Vučić i koja je napala pripadnike KFOR-a, građane i brojne novinare, dok Srbija optužuje kosovske vlasti za „pokušaje okupacije sjevera s ciljem protjerivanja Srba“.

Situacija je eskalirala kada je kosovska vlast poslala novoizabrane gradonačelnike u zgrade četiriju općina na sjeveru, s većinskim srpskim stanovništvom. Oni su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotirali, ali koje su Sjedinjene Američke Države i EU podržale, iako su nakon izbora govorili kako oni ne rješavaju problem institucionalnog vakuuma na tom dijelu Kosova.

EU traži hitne korake za smirivanje napetosti, a to bi trebalo značiti povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije iz blizine zgrada općina, zakazivanje izvanrednih izbora i sudjelovanje kosovskih Srtba na njima. Kosovski premijer Kurti je rekao da je on spreman na to, ali pod uvjetom da se s tog dijela povuku, kako je on rekao, ekstremisti koji izazivaju nerede.

U međuvremenu Srbija u pritvoru drži tri kosovska policajca za koje Kosovo tvrdi da su kidnapirani od strane specijalnih jedinica Srbije unutar teritorija Kosova. Srbija s druge strane tvrdi da su oni prešli na teritorij Srbije s ciljem izvršavanja terorističkih napada. Kosovo je na sastancima Kurtija s Borrellom u Bruxellesu zatražilo hitno i bezuvjetno puštanje tih policajaca.

Kosovske vlasti su u međuvremenu uhitile nekolicinu Srba pod optužbama da su tijekom nemira napadali pripadnike KFOR-a i novinare. A jučer je pod optužbom za ratne zločine tijekom 1999. uhićen jedan Srbin iz općine Gračanica. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se on ne želi sastati s Kurtijem sve dok se ti Srbi ne puste. Dodao je da on „s Kurtijem nema što razgovarati jer on samo drži predavanja o marksizmu i Ademu Demačiju (kosovski disident u bivšoj Jugoslaviji s najdužim stažom političkog zatvorenika).

Europska unija je najavila da će obje strane snositi posljedice ukoliko hitno ne poduzmu korake za smirivanje strasti. Međutim i Europska unija se našla u situaciji u kojoj mora spasiti sporazum kojeg je prije samo mjesec dana nazvala povijesnim. Tada je rečeno da se s „upravljanja krizom“ prelazi u fazu normalizacije i implementacije sporazuma.

Najprije je veliki udarac za EU bilo ponašanja Srbije, čiji je predsjednik Vučić govorio da on nije „ništa potpisao niti pristao na bilo kakav sporazum“, te da nema namjeru provoditi neke dijelove. Dokazalo je to glasanje Srbije protiv početka postupka prijema Kosova u Vijeće Europe, iako u sporazumu stoji da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju.

Potom je veliki udarac bio postupak Kosova koje je, mimo upozorenja međunarodne zajednice, poslala novoizabrane gradonačelnike u zgrade općina na sjeveru.

Sada se EU našla u situaciji da se ponovno vraća u fazu upravljanja krizama, dok se sporazum čini gotovo mrtvim. Bruxelles se nada da će sastanci Borrella s predsjednikom Srbije Vučićem i premijerom Kosova Kurtijem ili eventualni zajednički sastanak svih njih pomoći u smirivanju strasti i vraćanju dijalogu i implementaciji sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:43