UZVRATNE MJERE

EU pozvala ruskog ambasadora na razgovor nakon što je Moskva zabranila ulazak 8 europskih političara

Veleposlanika Vladimira Čižova primili su visoki dužnosnici EU-a i rekli mu da EU zadržava pravo da poduzme odgovarajuće uzvratne mjere
 Aris Oikonomou/AFP

Europska unija pozvala je u ponedjeljak ruskog veleposlanika na razgovor nakon što je Moskva zabranila ulazak osmero europskih političara u zemlju.

Veleposlanika Vladimira Čižova primili su visoki dužnosnici EU-a i rekli mu da EU zadržava pravo da poduzme odgovarajuće uzvratne mjere.

"Veleposlanik Čižov obaviješten je da institucije i članice EU-a snažno odbacuju i odlučno osuđuju ovu odluku koja je bila isključivo politički motivirana i nema pravni temelj", priopćio je EU.

Rusija je prošli tjedan zabranila ulazak europskim političarima kao odgovor na sankcije bloka koje Moskva smatra "nelegitimnim jednostranim sankcijama".

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova su među onima kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

EU i Sjedinjene Države nedavno su poduzele niz mjera protiv Moskve, od protjerivanja diplomata i zabrana ulaska do ekonomskih sankcija.

Odnosi EU-a i Rusije sve su napetiji. Europski diplomati optužuju Rusiju za ozbiljna kršenja ljudskih prava dok Rusija krivi blok za političko uplitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:24