NOVI VELIKI PORAZ

EU POKLEKNULA PRED PEKINGOM Promijenila izvješće o dezinformacijama koje je slala Kina

Paragraf o kineskoj globalnoj kampanji dezinformacija je u potpunosti izbačen, kao i dio o kineskoj botnet mreži u Srbiji
Susret kineskog i njemačkog izaslanstva, Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping
 dpa Picture-Alliance via AFP

Europska unija je pod pritiskom Pekinga cenzurirala izvještaj o kineskoj propagandi i manipuliranju informacijama o koronavirusu.

Naime, Politico je prvi objavio dijelove izvještaja Europske agencije za vanjsku službu (EEAS), koji je trebao biti objavljen u utorak 21. travnja. U prvotnom izvještaju stoji kako ruski i kineski vladini mediji i dalje “opsežno šire teorije zavjere u EU i širem susjedstvu”. “Kina je vodila globalnu kampanju dezinformacija kako bi skrenula krivnju sa sebe zbog izbijanja pandemije i poboljšala svoj međunarodni imidž. Uočili smo otvorene i prikrivene taktike”, piše u izvješću.

Samo nekoliko sati nakon što je Politico objavio sažetak izvještaja, telefoni i e-mailovi kineskih diplomata su se užarili. Reuters doznaje da je viši kineski dužnosnik isti dan nazvao europske dužnosnike u Pekingu i rekao im da bi u slučaju da ovaj izvještaj ugleda svjetlo dana “to bilo vrlo loše za suradnju Kine i EU”.

Odmazda

Pritisci su dolazili sa svih strana, a čini se da EU nije dugo razmišljala prije nego što je pokleknula. New York Times saznaje kako je Esther Osorio, komunikacijska savjetnica šefa diplomacije EU Josepha Borrella, zatražila od EEAS-a da pričekaju s objavom izvještaja. Kina je prijetila odmazdom ako izvještaj bude objavljen i EU očito nije htjela riskirati.

Nekoliko je izvora potvrdilo za NYT, Reuters i Politico kako su kineski diplomati vršili pritisak na EU. Osorio je navodno direktno zatražila od autora izvještaja da naprave jasnu razliku između “širenja dezinformacija” i “agresivnog guranja određenog narativa” kako bi se izbjegle optužbe da je EU pristrana.

06 September 2019, China, Peking: Federal Chancellor Angela Merkel (CDU) is greeted in the Zijin Guest House by Xi Jinping, President of the People's Republic of China, before the start of a four-eyed discussion. Merkel is on a two-day visit to the People's Republic of China. Photo: Michael Kappeler/dpa
Michael Kappeler / dpa Picture-Alliance via AFP
Susret kineskog i njemačkog izaslanstva, Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jinping

Prvotni izvještaj nije bio posebno oštar prema Kini, piše NYT, radilo se o rutinskom pregledu dosad objavljenih kineskih dezinformacija, lažnih vijesti na društvenim mrežama i u medijima.

Osim spomenutog dijela o kineskoj globalnoj kampanji dezinformacija, posebno se naglašava i kineski odnos prema Francuskoj.

Napad na Pariz

Kina je objavama imala za cilj kritizirati francuski način borbe s Covidom-19. Posebno se spominju objave kineskog veleposlanstva u Francuskoj, u kojima se tvrdilo da francuski zastupnici koriste rasističke izraze dok govore o direktoru Svjetske zdravstvene organizacije, a u jednom su postu lažno tvrdili kako francuski domovi za umirovljenike ostavljaju starije da umiru od virusa. Osim u Europi, kineski državni mediji šire utjecaj i među arapskim zemljama, gdje šire mržnju protiv SAD-a uz pomoć viralnih lažnih informacija.

Manje ofenzivan

Kina je brzom reakcijom uspjela prvo zaustaviti objavu izvještaja EEAS-a, a potom ga i sadržajno promijeniti. U novom, ažuriranom izvještaju o “procjeni narativa i dezinformacija oko pandemije Covida-19” objavljenom u petak 24. travnja, paragraf o kineskoj globalnoj kampanji dezinformacija je u potpunosti izbačen, kao i dio o kineskoj botnet mreži u Srbiji. Ostali dijelovi u kojima se spominje Kina su prilično ublaženi.

“Unatoč potencijalno ozbiljnom utjecaju na javno zdravlje, službeni izvori i oni podržani od strane vlade, uključujući Rusiju i u manjoj mjeri Kinu, nastavili su ciljano širiti narative i dezinformacije u EU i širem susjedstvu”, stoji u finalnoj verziji izvještaja.

(200105) -- BEIJING, Jan. 5, 2020 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping meets with French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel and European Commission President Jean-Claude Juncker on the sidelines of a global governance forum co-hosted by China and France in Paris, France, March 26, 2019. (Xinhua/Ju Peng)
Ju Peng / XINHUA via AFP
Doček Xija u Parizu: francuski predsjednik Emmanuel Macron, Merkel i Jean-Claude Juncker, bivši šef Europske komisije

Iz ovih je primjera jasno da je opći ton finalne verzije manje ofenzivan prema Kini.

Samocenzura europskih diplomata izazvala je burne reakcije u EU. Dio analitičara se pobunio jer smatraju da će ovo popuštanje Europske unije prema Kini stvoriti “strašan presedan i potaknuti slično ponašanje u budućnosti”. Službeno, u EU odbijaju priznati da se radilo o ikakvom pritisku i tvrde da je do odgode objave došlo jer izvještaj još nije bio završen.

“Izvještaji EEAS-a su kategorički neovisni. Nikada nismo savijali leđa ni pod kakvim navodnim političkom pritiskom. To uključuje i naš posljednji pregled trendova oko manipulacije informacijama”, rekao je za Politico glasnogovornik EEAS-a Peter Stano.

Vladini mediji

Dok se Europska unija i dalje pokušava svidjeti Kini, SAD nastavlja s napadom. Wall Street Journal saznaje kako je State Department ustanovio da Kina, Rusija i Iran razvijaju sve intenzivnije i koordinirane kampanje dezinformacija protiv SAD-a povezane s pandemijom koronavirusa. Uz pomoć vladinih medija i društvenih mreža šire lažne vijesti, a nedavno su pokušali izazvati paniku u SAD-u tako što su američkim građanima slali viralne poruke u kojima piše da Trump priprema blokadu cijele zemlje. Kina odbija sve optužbe i tvrdi da su “dezinformacije naš najveći neprijatelj”.

“Bolje da zaboravimo politiku o ovom trenutku. Nalazimo se u ratu, u ratu između ljudi i virusa”, rekao je kineski ambasador u EU Zhang Ming, prenosi FT. Summit EU i Kine, koji je trebao biti u rujnu u Leipzigu tijekom njemačkog predsjedanja, otkazan je zbog krize izazvane koronavirusom.

Jasan dokaz da je došlo do iznenadne promjene: Od “vodila globalnu kampanju” do samo “Kina u manjoj mjeri”

Prvo izvješće

“Kina je vodila globalnu kampanju dezinformacija kako bi skrenula krivnju sa sebe zbog pandemije i poboljšala svoj međunarodni imidž. Uočili smo otvorene i prikrivene taktike.”

Službeno izvješće

“Unatoč potencijalno ozbiljnom utjecaju na javno zdravlje, službeni izvori i oni podržani od strane vlade, uključujući Rusiju i u manjoj mjeri Kinu, nastavili su ciljano širiti narative i dezinformacije u EU”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 09:29