ENERGETSKA KRIZA

EU podijeljena oko ograničenja cijene ruskog plina: Neki se boje Putinovog odgovora...

Povjerenica EU za energetiku Kadri Simson je optužila Rusiju da namjerno manipulira cijenama na tržištu i time osigurava ekstraprofit

Kadri Simson i Vladimir Putin

 Pavel Bednyakov/afp/profimedia/John Thys/Afp

Ministri energetike Europske unije u načelu su se složili o hitnim mjerama za obuzdavanje cijena struje i plina na tržištu, ali za neke od prijedloga Europske komisije zatražili su dodatno vrijeme i više objašnjenja. Prilično je velika potpora izražena ideji o posebnim porezima na ekstraprofit kompanijama koje su imale visoke zarade na visokoj cijeni struje. Ali prijedlog o postavljanju ograničenja cijene ruskog plina, kao i onaj o razdvajanju plina od ostalih energenata pri postavljanju cijene struje, ostali su i dalje teme o kojima u EU postoje podjele. Na izvanrednom sastanku Energetskog vijeća ministri su dali potporu Komisiji za izradu konkretnih prijedloga koji će biti objavljeni sljedeći tjedan.

Razina od 9 posto

Češki ministar energetike Jozef Síkela priznao je nakon sastanka da je teško doći do odluke o postavljanju plafona za cijenu plina te je rekao da su potrebna daljnja objašnjenja ove mjere i nešto više vremena. Povjerenica EU za energetiku Kadri Simson rekla je da je Komisija ustrajna u namjeri ograničenja cijene plina koji se uvozi iz Rusije i naglasila da ta ideja nije maknuta sa stola. Dodala je kako je EU već uspjela značajno smanjiti uvoz plina iz Rusije. Dok je prošle godine u ovo vrijeme uvoz iz Rusije u ukupnom uvozu plina u EU bio na razini od 40 posto, sada je on pao na manje od devet posto. Komisija vjeruje da se smanjenjem potrošnje i potražnje, kao i diverzifikacijom izvora i posebnim porezima na ekstraprofit mogu stvoriti okolnosti u kojima će se cijene energenata smanjiti. Češki je ministar rekao da porast cijene plina nije realan, nego špekulativan zbog panike na tržištu. I povjerenica Simson je optužila Rusiju da namjerno manipulira cijenama na tržištu i time osigurava ekstraprofit. Među alternativama kojima su ministri dali potporu je i investiranje u nove pravce dostave plina, primjerice preko Španjolske i Portugala, gdje plin dolazi iz Alžira, Maroka i putem LNG terminala. Poseban porez na ekstraprofit, smatra povjerenica EK, bila bi neka vrsta "solidarnog poreza" kojim Povjerenica Europske unije za energetiku Kadri Simson bi se pomoglo onima koji su najviše pogođeni velikim rastom cijena. Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji je predstavljao Hrvatsku na ovom izvanrednom sastanku Vijeća energetike, rekao je da je stav Hrvatske da se cijena plina u veleprodaji treba ograničiti bez obzira na to od koga se kupovao. - Gotovo sve države članice raspravljale su u tom smjeru - rekao je ministar Filipović i potvrdio da je u raspravi podržao i uvođenje poreza na ekstraprofit kompanijama iz energetske industrije koje sada koriste ovu priliku kako bi visoke cijene prelile u svoje profite.

Bez široke potpore

Iako ta ideja nije imala široku potporu, barem ne u ovom trenutku, Filipović je rekao da Hrvatska podržava i razdvajanje cijene plina od cijene električne energije te zajedničku nabavu plina na razini EU. - Tako bi EU iskoristila svoju veličinu i utjecala na smanjenje cijena - dodao je Filipović. Što se tiče ograničenja cijene samo za uvoz ruskog plina, neki su ministri upozorili da bi to moglo dovesti do Putinove odmazde i potpune obustave izvoza plina iz Rusije prema EU. Mađarska je najglasnija u protivljenju takvom rješenju, ali i neke druge zemlje su skeptične. Umjesto toga postoji kompromisna ideja, koja ima sve veću potporu, a to je uvođenje ograničenja cijena za sav plin koji se doprema plinovodima. Ta bi mjera, smatraju u EU, prilagodila cijene plina cijenama u drugim regijama svijeta, od Azije i Sjeverne Afrike do Norveške. Američki državni tajnik Antony Blinken je, govoreći u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, rekao da je s europskim saveznicima razgovarao i o sigurnosti opskrbe plinom. - Nećemo ostaviti Europu u hladnoći ove zime, ali je krajnje vrijeme da se jednom zauvijek Europa riješi ruske ovisnosti - rekao je Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:21