CJENKANJE S MAĐARSKOM

EU ima plan kako riješiti problem s Orbanom: Jedna opcija bi uključivala ‘kirurško izrezivanje‘

Mađari su ovaj mjesec izazvali bijes ostalih članica EU kad su, čini se, zatražili potpuno izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte

Viktor Orban i Ursula Von der Leyen

 Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Već gotovo mjesec dana mađarski premijer Viktor Orban zadržava provedbu plana Europske unije da se naftnoj industriji Vladimira Putina nametnu sankcije, piše Politico.

Europska komisija, zajedno s mnogim drugim državama članicama, želi zabraniti uvoz ruskih naftnih proizvoda kako bi Kremlju prekinula dotok novca i pritisnula Putina da okonča svoju invaziju na Ukrajinu. No mađarski vođa kaže kako bi ekonomija njegove zemlje bila ozbiljno pogođena ako bi zalihe presušile.

Izgledi za brzo rješavanje ovog sukoba s Orbanom prilično su tanašni. Pa ipak, diplomati i dužnosnici u Bruxellesu pokušavaju pronaći način da ga pridobiju za suradnju, a neki se nadaju da bi to moglo biti i prije summita Europskog vijeća u ponedjeljak.

Prema iskazima ljudi upoznatih s razgovorima, ovo su neke od opcija za kompromis s najčudnijim europskim liderom:

Više vremena

Orban je ranije rekao da Mađarskoj treba pet godina da svoj energetski sustav prilagodi životu bez ruske nafte. Originalni plan sankcija Europske komisije, objavljen 4. svibnja, predvidio je zabranu za veliku većinu zemalja članica do kraja ove godine, no s dodatnom godinom za prilagodbu za Mađarsku i Slovačku koje nemaju izlaz na more.

Kad je Orban odbio ovu ponudu, Komisija je smislila novu, dajući Mađarskoj vremena do kraja 2024. No niti to nije omekšalo stav Mađarske.

Posljednjih dana ponovno se vode razgovori kako za Mađarsku produžiti razdoblje tranzicije.

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/Afp

Više novca

Neke diplomate jako frustriraju sve skuplji mađarski zahtjevi za kompenzacijom.

12. svibnja je mađarski ministar vanjskih poslova, Péter Szijjártó, kazao da bi prilagodba naftovoda i rafinerija u njegovoj zemlji na ne-rusko gorivo, koštala oko 700 milijuna eura.

Četiri dana kasnije, cijena je narasla na između 15 i 18 milijardi. Taj novac, kaže ministar, potreban je za 'cjelovitu modernizaciju energetske strukture Mađarske' i nošenje sa sve višim cijenama.

EU je namijenila dvije milijarde eura za infrastrukturne investicije u zemljama najgore pogođenima odustajanjem od ruskih fosilnih goriva.

Čak i ako bude dogovora, Mađarska će teško doći do novca što će vjerojatno ovisiti o sposobnosti Orbanove vlade da se riješi korupcije i ponovno uvede demokratsku ravnotežu.

Nastavak bez Orbana

Mađari su ovaj mjesec izazvali bijes ostalih članica EU kad su, čini se, zatražili potpuno izuzeće od zabrane.

Govoreći u Davosu, irski premijer Micheál Martin sugerirao je da bi EU u budućnosti trebala moći nastaviti sa sankcijama i bez jednoglasne podrške svih 27 članica. Za sada, diplomati ne podržavaju ovu ideju.

Ako bi 26 članica nastavilo s planom i zabranilo uvoz ruske nafte bez Mađarske, to bi bilo vrlo štetno i predstavljalo bi javni udarac konceptu europskog jedinstva, što je nešto što vođe bloka izuzetno cijene. Činjenica da se sada o tome otvoreno govori, pokazuje kako je debata o sankcijama izazvala podjele.

Nastavak uvoza

Druga opcija koja se pojavila ranije u svibnju je da se jednostavno zaustave pregovori o zabrani ruske nafte i nastave oni sadržani u šestom paketu sankcija za Rusiju. U tom slučaju bi bila pogođena najveća ruska banka, Sberbank, zajedno s pojedincima povezanima s Kremljem, propagandnim medijskim kućama i promoskovskim lobističkim operacijama.

Najveća mana ovakvog pristupa je ta što bi to značilo ozbiljan poraz kredibiliteta Europske unije. Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je, predstavljajući potpunu zabranu ruske nafte, da bi takav potez bio težak, ali da se mora učiniti. Sve manje od toga bio bi znak kolektivne slabosti Unije.

Kirurško precrtavanje

Druga potencijalna opcija bi uključivala kirurško izrezivanje Budimpešte. To bi moglo uključivati dopuštanje da ruska nafta i dalje prolazi naftovodom. Originalno je von der Leyen željela zabraniti sav uvoz - i onaj putem naftovoda i putem brodova.

Sankcioniranjem samo nafte koja stiže brodovima, omogućilo bi se Mađarskoj da nastavi uvoziti rusku naftu putem postojećih naftovoda. To je nešto što je Orban ranije tražio.

Političko je pitanje koliko su vođe ostalih europskih zemalja spremne predati Orbanu tako očitu pobjedu.

image

Viktor Orban i Ursula Von der Leyen

Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Je li dogovor na vidiku?

Mišljenja se jako razlikuju.

Francuzi, koji predsjedaju Vijećem Europske unije, zajedno s nekim diplomatima i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, i dalje smatraju da bi dogovor mogao biti postignut do summita čelnika EU koji počinje u ponedjeljak. U petak i nedjelju je planirano još razgovora među diplomatima, a ako postoji politička volja, sve je moguće.

No neki drugi sumnjaju u izglede za uspjeh - uključujući von der Leyen.

Zvučala je izrazito potišteno kada je ovaj tjedan za Politico rekla da ne očekuje rješenje na summitu. Sam Orbán je rekao da ne želi razgovarati o sankcijama kada se u ponedjeljak i utorak susretne sa svojim kolegama čelnicima EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:19