KONAČNO DOGOVOR

EU i Velika Britanija postigli sporazum o Sjevernoj Irskoj: ‘Okrećemo novu stranicu‘

Cilj sporazuma je smanjiti provjere robe na putu iz Britanije u Sj. Irsku i riješiti zabrinutost torijevaca oko uloge ECJ u nadgledanju

Dolaskom u London na susret s Rishijem Sunakom, von der Leyen je rekla da jedva čeka ‘‘okrenuti stranicu i otvoriti novo poglavlje s našim partnerom i prijateljem”

 Dan Kitwood/AFP

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU dogovorili su ‘‘Windsorski okvir‘‘ unutar sporazuma o Brexitu u ponedjeljak kako bi riješili probleme nastale zbog sjevernoirskog protokola. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je stigla u Windsor na završne razgovore s britanskim premijerom Rishijem Sunakom pozdravila je današnji dogovor kao ‘‘konačni” i ‘‘dugotrajno rješenje‘‘ za protokol Sjeverne Irske.

"Ovaj novi okvir omogućit će nam da započnemo novo poglavlje. Pruža dugotrajna rješenja za koja smo oboje uvjereni da će funkcionirati za sve ljude i tvrtke u Sjevernoj Irskoj. Rješenja koja izravno odgovaraju na zabrinutosti koje su iznijeli", izjavila je na tiskovnoj konferenciji Von der Leyen.‘"Zajedno smo promijenili originalni protokol i danas najavljujemo novi okvir Windsor", rekao je Sunak naglasivši prijateljstvo između EU i UK i ‘‘početak novog poglavlja‘‘.

Sunak je izjavio kako Windsorski okvir sporazuma označava prekretnicu za ljude Sjeverne Irske i čuva ravnotežu Sporazuma na Veliki petak.

Točke dogovora

Novi okvir ima za cilj smanjiti provjere robe koje se isporučuje iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku. Sunakov prethodnik Boris Johnson smatrao je da Velika Britanija ima pravo jednostrano nadjačati obveze iz sporazuma o Brexitu što je dovelo do prijetnje trgovinskog rata s Bruxellesom. Bruxelles je inzistirao na carinskim provjerama kako bi očuvao jedinstveno tržište, i zadržao meku granicu između dvije Irske - Republike Irske koja ostaje dio EU i Sjeverne Irske, pokrajine UK-a. Dogovor sa Sunakom napokon označava rješavanje nastalih napetosti u trgovinsko-diplomatskim odnosima.

Prema početnom dogovoru sva roba koja dolazi na irski protokol iz Britanije morala se tretirati kao da ulazi u Europsku uniju. Pro-britanske stranke u Sj. Irskoj prigovorile su da protokol tretira regiju drugačije od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva dok su se tvrtke žalile na nepotrebnu birokraciju.

Sunakov dogovor cilja uvesti nekoliko shema za izvoz robe: oni koji izvoze iz EU u Sjevernu Irsku morat će jednostavno prijaviti je li roba za prodaju u pokrajini ili Republici; za one koji izvoze s britanskog otoka u Sj. Irsku ukinuti će se carinska birokracija prema takozvanom sustavu ‘‘zelene trake‘‘, a oni koji izvoze u EU tj. Republiku Irsku morat će proći kroz ‘‘crvenu traku‘‘ i potpuno carinjene EU u lukama Sjeverne Irske. Ovakav sustav olakšat će trgovinu, a EU će moći pristupiti podacima o trgovini preko Irskog mora u stvarnom vremenu.

Sunak je rekao da sporazum ‘‘čuva suverenitet‘‘ Sj. Irske. Pod time smatra da će Belfast sada moći odabrati da slijedi britanska pravila oporezivanja robe čime će se zaštiti pozicija Sj.Irske unutar Ujedinjenog Kraljevstva. Do sada je pokrajina morala slijediti pravila jedinstvenog tržišta EU u područjima kao što su državne potpore, PDV i porez na alkohol što je uskratilo olakšice od britanske vlade.

Sporan susret s kraljem Charlesom

Prema novom sporazumu, Sj. Irska bi imala sličnu strukturu upravljanja kao Norveška, koja nije članica EU, ali je dio jedinstvenog tržišta. Bruxelles će morati obavijestiti Britaniju o budućim propisima EU za Sj.Irsku. Skupština Sjeverne Irske, Stormont, moći će odobriti ili odbiti aranžmane povremenim glasovanjem. Vlada Ujedinjenog kraljevstva imat će pravo veta.

U međuvremenu PA media je izvijestio da će se von der Leyen tijekom posjeta Windsoru susresti s kraljem Charlesom, što je izazvalo kontroverze posebno među euroskeptičnim konzervativcima. Nigel Farage, bivši lider euroskeptičnih stranki UKIP i Brexit, rekao je na svom Twitter profilu da je krajnje sramotno što Sunak upliće kralja u nešto što je krajnje ‘‘političko‘‘.

Britanska vlada kaže da je o sastanku odlučio kralj. Buckinghamska palača rekla je kako je sastanak dogovoren u savjetovanju s vladom. EU se nastojala udaljiti od političkih pregovora rekavši da sastanak nije dio razgovora o sjevernoirskom protokolu. Sastanak u dvorcu Windsor tijekom kojeg će se poslužiti čaj i fotografirati, opisan je u smislu redovitog susreta kralja i čelnika zbog rasprava o klimatskim promjenama i Ukrajini, prenio je BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:16