VEZE S RUSIJOM

EU duboko zabrinuta zbog ponašanja Srbije, spominje se i mogućnost suspenzije pristupnih pregovora

‘Lavrov i predsjednik Irana, s kojima se sastao Vučić, nisu društvo u kojem želimo vidjeti zemlju koja teži europskim integracijama‘

Grafit podrške Putinu u centru Beograda

 Tom Dubravec/Cropix

U Europskoj uniji su duboko zabrinuti i sve više frustrirani ponašanjem Srbije posljednjih dana koja, umjesto usklađivanja vanjskopolitičkih stavova s EU, jača svoju suradnju s Rusijom.

Povod za porast frustracije u EU bilo je nedavno potpisivanje sporazuma o suradnji i konzultacijama u vanjskopolitičkim pitanjima između Srbije i Rusije, koji su na marginama sastanka Opće skupštine UN-a potpisali ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković i njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Istodobno se u New Yorku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao s Lavrovom, ali i s iranskim predsjednikom kojem se, prema pisanju medija, pohvalio kako je Srbija rijetka europska zemlja koja ne podržava politiku Zapada.

"To baš nije društvo u kojem bismo voljeli vidjeti jednu zemlju koja teži integraciji u EU", rekao je jedan diplomat u Bruxellesu.

Najoštrije su u EU reagirali neki zastupnici Europskog parlamenta, koji su čak spomenuli mogućnost suspenzije pristupnih pregovora Srbije s Europskom unijom. U EU zamjeraju Srbiji to što se ponaša kao da se ništa u svijetu ne događa i misli da može i dalje voditi politiku dobrih odnosa sa svima u svijetu, iako se sve promijenilo od početka ruske agresije na Ukrajinu.

I glasnogovornik EU za pitanja vanjske politike i sigurnosti Peter Stano izrazio je nezadovoljstvo EU zbog jačanja suradnje između Srbije i Ruske Federacije.

- Živimo u vrijeme ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu i Rusija na dnevnoj bazi krši temelje međunarodnog prava, a njezine snage čine strašne zločine protiv ukrajinskog naroda. Povrh toga, Rusija je sada povećala eskalaciju i konfrontaciju mobilizacijom i održavanjem ilegalnih referenduma na okupiranim područjima Ukrajine te prijetnjom korištenja oružja za masovno uništenje. Ako u ovim okolnostima vidimo da se ministar vanjskih poslova Srbije slaže s održavanjem redovitih konzultacija s ministrom zemlje koja ovako postupa, onda je to jasan znak o daljnjem jačanju odnosa između Srbije i Rusije, i to je nešto što otvara ozbiljna pitanja - rekao je glasnogovornik EU.

- Želim podsjetiti da je Srbija sama donijela odluku da su joj integracije u EU strateški izbor. Taj izbor podrazumijeva da se morate držati zajedničkih vrijednosti i usklađivanja odluka u vanjskoj politici sa stavovima EU - dodao je Stano.

- Europska unija želi računati na Srbiju kao na pouzdanog europskog partnera u zaštiti zajedničkih načela, vrijednosti, sigurnosti i prosperiteta. EU je bila kristalno jasna između svih zemalja članica i naših partnera, uključujući i Srbiju kao zemlju kandidata: odnosi s Rusijom ne mogu biti kao svakodnevni posao, kao da se ništa ne događa, u sjeni ničim izazvane i neopravdane agresije Putinova režima na Ukrajinu - istaknuo je glasnogovornik.

EU je pozvala lidere u Srbiji da osiguraju snažniju usklađenost vanjskopolitičkih inicijativa sa stavovima EU i podupiru demokratske vrijednosti te ukrajinsku neovisnost i teritorijalni integritet u međunarodno priznatim granicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:37