SPACE-X I UNIJA

EU će platiti Musku pozamašnu svotu za svemirski program: ‘Nema više odgoda, sateliti ne mogu čekati‘

EU želi lansirati četiri navigacijska satelita Galileo u idućoj godini.

Lansiranje Ariane 5 (arhiva)

 Stephane Corvaja/Afp

Europska unija u završnoj je fazi dogovora s kompanijom Elona Muska Space-X, vrijednog 180 milijuna eura, kako bi se lansirala četiri navigacijska satelita Galileo u idućoj godini. Do preokreta u želji da se postigne strateška autonomija EU u svemiru, došlo je nakon što je vlastiti europski raketni program doživio kašnjenje.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, koji se nedavno sukobio s Muskom oko digitalne politike, odlučio je prihvatiti prijedlog Europske svemirske agencije (ESA) za korištenje lansera Falcon 9 kompanije SpaceX, s obzirom na stalne neuspjehe s europskim lanserom Ariane 6.

Na ministarskom sastanku u Sevilli, Breton je otkrio hitnost situacije, rekavši: "Imamo četiri satelita za lansiranje sljedeće godine, a s obzirom na to da Ariane 6 još uvijek neće biti dostupan, prihvatio sam prijedlog Europske svemirske agencije da koristimo SpaceX".

Lansiranja su provizorno zakazana za travanj i srpanj, a svaki će u orbitu nositi dva satelita za geonavigaciju Galileo, jačajući alternativu EU američkoj GPS mreži.

To neočekivano partnerstvo proizlazi iz stalnih odgoda u programu Ariane 6, izvorno osmišljenom za lansiranje tih satelita. Komisija je morala istražiti alternativne mogućnosti za misije do 2024. zbog skupih odgoda i povlačenja starijeg sustava Ariane 5. Početni plan bio je iskoristiti ruski raketni sustav Sojuz, ali je sukob u Ukrajini zakomplicirao stvari.

Breton je izrazio svoju frustraciju, napomenuvši: "Imali smo kalendar koji je obećan, ali se nije održao", ukazujući na kašnjenja u programu Ariane 6, koji je razvila Airbusova i Safranova podružnica ArianeGroup. Posljedično, Europska unija bila je prisiljena donositi nekonvencionalne odluke.

Prije dovršetka lansiranja SpaceX-a, EU mora pripremiti sigurnosni dogovor s američkim vlastima, kako bi se zajamčio 24-satni pristup satelitima Galileo i pravo na povrat tehnologije u slučaju kvara rakete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:03