IMA I NESTALIH

Erupcija vulkana na Sumatri ubila 41 osobu, ljudi bježali dok je ‘hladna lava‘ tekla prema njihovim domovima

Čula sam grmljavinu i zvuk sličan kipućoj vodi. To je bio zvuk velikog kamenja koje je padalo s planine Marapi, kaže Rina Devina

Nakon erupcije vulkana na Sumatri poginula je 41 osoba

 Adi Prima/Anadolu Via Afp

Najmanje 41 osoba poginula je od bujice i "hladne lave" nakon erupcije vulkana na zapadnom indonezijskom otoku Sumatra. Satima je padao pljusak koji je odnio bujice pepela i kamenja niz planinu Marapi, najaktivniji vulkan Sumatre. Više od 100 domova, džamija i javnih ustanova je oštećeno, a nestalo je 17 ljudi, prenosi BBC.

Preživjeli su prepričali kako su bježali dok je "hladna lava" tekla prema njihovim domovima. "Hladna lava" mješavina je vulkanskog materijala i kamenčića koja se tijekom kiše slijeva niz padine vulkana. Temperatura može biti između 0° C i 100° C, ali najčešće je ispod 50° C. Izgleda kao kotrljajući vrući beton kojem se povećava volumen što mu se više krhotina i ruševina nađe na putu, prenosi BBC.

"Čula sam grmljavinu i zvuk sličan kipućoj vodi. To je bio zvuk velikog kamenja koje je padalo s planine Marapi", izjavila je Rina Devina, 43-godišnja kućanica, za AFP novinsku agenciju.

image

Nakon erupcije vulkana na Sumatri poginula je 41 osoba

Adi Prima/Anadolu Via Afp

Majka troje djece kaže kako je susjedovu kuću spljoštilo veliko kamenje i da je četvero njezinih susjeda poginulo. U nedjelju popodne pronađeno je 19 tijela u selu Canduang iz okruga Agam koje je bilo najviše pogođeno. Još devet tijela pronađeno je u susjednom okrugu Tanah Datar. prenosi BBC.

"Bujice i klizišta hladne lave nastavljaju se bilježiti te se povećava njihov intenzitet zbog velikog iskorištavanja prirodnih resursa", rekao je Wengki Purwanto, direktor podružnice Zapadne Sumatre iz Indonezijskog foruma za okoliš, prenosi BBC.

"Rezultat toga je ponavljanje katastrofa svake godine. Štoviše, svake godine taj broj se povećava. Katastrofa je sve bliža jedna drugoj", dodao je Purwanto za BBC.

Vulkan Marapi, čije ime znači Planina vatre, jedan je od najaktivnijih vulkana na Pacifičkom vatrenom prstenu. Visok je više od 2800 metara. Vulkan je eruptirao 11 puta u ranom 21. stoljeću. Najfatalnija nesreća dogodila se 1979. godine kad je vulkan ubio 60 osoba. U prosincu 2023. Marapi se nenadano aktivirao i ubio 23 planinara. Vulkan je erumpirao i u siječnju pa je vlada uvela zabranu pristupa krateru Marapija do 4,5 kilometara opsega, prenosi CNN.

Marapi je poznat po svojim nenadanim erupcijama koje je teško predvidjeti zbog plitkog izvora i blizine vrha. Uz to, erupcije se ne događaju zbog dubokih pokreta magme koje pokreće podrhtavanje koje registrira seizmičke monitore, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:50