MOŽE, ALI...

Erdogan postavio novi uvjet za ulazak Švedske u NATO: ‘Nas ste pustili da čekamo 50 godina...‘

Turski predsjednik je opet uvjetovao davanje podrške Švedskoj za pristupanje NATO-u

Recep Tayyip Erdogan

 Ozan Kose/Afp

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da bi EU trebala otvoriti put Ankari za pristupanje bloku prije nego što turski parlament odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje vojnom savezu NATO-a.

Govoreći u Ankari, uoči odlaska na summit NATO-a u Vilniusu, Erdogan je rekao da pristupanje Švedske ovisi o provedbi dogovora postignutog prošloga ljeta tijekom summita saveza u Madridu, dodajući da nitko ne treba očekivati kompromise od Ankare. Prošloga tjedna Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, rekao je da je, što se njega tiče Švedska, ispunila dogovor.

Također je rekao da bi kraj rata između Ukrajine i Rusije olakšao proces članstva Kijeva u NATO-a, prenosi AP.

Turska je zaustavila pristupanje Švedske NATO-u, rekavši da mora učiniti više kako bi uskratila podršku kurdskim militantima i drugim skupinama koje Ankara smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

- Turska već više od 50 godina čeka na vratima Europske unije, a gotovo sve zemlje članice NATO-a sada su članice Europske unije. Želim uputiti poziv tim zemljama koje su pustile Tursku da čeka pred vratima Europske unije više od 50 godina. Otvorite put Turskoj za članstvo u Uniji. Kada otvorite put, mi ćemo isto učiniti Švedskoj, kao što smo utrli put FInskoj, rekao je.

Turska je još 1999. službeno postala kandidat za punopravno članstvo u Europskoj uniji, ali je njezina kandidatura za članstvo u zastoju zbog demokratskog nazadovanja Ankare i sporova s članicom EU-a Ciprom.

Švedski šef diplomacije Tobias Billström izrazio je pak jutros optimizam da će Turska odustati od svojih prigovora švedskom članstvu u NATO-u, rekavši da je pristupanje Švedske pitanje vremena.

Rekao je kako očekuje da će Turska na kraju dati signal da Švedska smije pristupiti savezu, iako nije mogao reći hoće li se to dogoditi na summitu u Vilniusu.

- Ono na što računamo jest, naravno, doći do točke u kojoj ćemo dobiti od predsjednika Erdogana nešto što biste mogli nazvati zelenim svjetlom ... poruku da proces ratifikacije u turskom parlamentu može započeti, poručio je ranije Billström.

Billström je rekao da je Švedska ispunila svoj dio tripartitnog sporazuma koji su Švedska, Finska i Turska potpisale na prošlogodišnjem summitu NATO-a u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:44