RAT NA BLISKOM ISTOKU

Erdogan poručio Bidenu: Na SAD-u je odgovornost da osigura prekid vatre u Gazi

Najznačajnije događaje rata u Izraelu i Gazi pratimo iz minute u minutu
Recep Tayyip Erdogan
 Adem Altan/Afp

Ključni događaji:

  • Erdogan rekao Bidenu da je na SAD-u odgovornost da osigura prekid vatre u Gazi

  • Bidenov savjetnik sastat će se u petak s palestinskim predsjednikom Abasom

  • Netanyahu zahtijeva od Crvenog križa da preda lijekove za taoce

  • Biden poručio Izraelu: Budite oprezniji

  • Izrael pronašao tijelo još jedog taoca

06:49

Izrael pronašao tijelo još jedog taoca

IDF je priopćio da su njihove specijalne snage izvukle tijelo muškarca tijekom operacije u Gazi.

Elia Toledano (28) otet je s glazbenog festivala Supernova 7. listopada sa svojom prijateljicom Miom Schem, koja je oslobođena prije dva tjedna tijekom privremene pauze u borbama.

Toledanovo je tijelo vraćeno u Izrael, gdje su ga identificirali medicinski službenici i policija.

05:20

Brod i posada sigurni nakon napada Huta

Danska brodarska tvrtka Maersk potvrdila je da su njezina posada i jedno od njezinih plovila na sigurnom nakon što su Huti na njih izveli napad.

Glasnogovornik te skupine je ranije ustvrdio da su izveli napad na kontejnerski brod koji pripada tvrtki, ali nije za to pružio nikakve dokaze.

Maersk je priopćio da je njegov brod Maersk Gibraltar bio gađan projektilom dok je putovao iz Omana za Jeddah u Saudijskoj Arabiji, no nije pogođen pa su posada i plovilo na sigurnom.

05:17

Biden poručio Izraelu: Budite oprezniji

Joe Biden je rekao da bi se Izrael trebao usredotočiti na spašavanje života civila unutar Gaze.

Brisanje Hamasa zahtijevat će dugo vremensko razdoblje, trajat će to više od nekoliko mjeseci, rekao je ranije izraelski ministar obrane Yoav Gallant.

Na pitanje želi li da Izrael smanji svoje napade na Gazu do kraja godine, Biden je rekao: 'Želim da budu usredotočeni na to kako spasiti živote civila, da ne prestanu napadati Hamas ali da budu oprezniji'.

Više od 18.000 civila umrlo je u Gazi od početka sukoba. Podaci su to ministarstva zdravstva koje vodi Hamas.

05:14

Netanyahu zahtijeva od Crvenog križa da preda lijekove za taoce

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u četvrtak Crveni križ da izvrši veći pritisak kako bi dobio pristup taocima koje Hamas drži u Gazi.

"Imate svaki put, svako pravo i sva očekivanja da izvršite javni pritisak na Hamas", rekao je Netanyahu na sastanku s Mirjanom Špoljarić, predsjednicom Međunarodnog odbora Crvenog križa u Tel Avivu.

Predao joj je paket lijekova i pozvao Crveni križ da "ispuni svoju misiju i dostavi ih" taocima u Gazi.

Špoljarić je na mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, napisala da Crveni križ "mora dobiti dozvolu" za posjete. "Ponavljam: Taoci moraju biti pušteni – odmah."

Tijekom primirja između Izraela i Hamasa prije nekoliko tjedana, Crveni križ je organizirao prijevoz oslobođenih taoca iz Gaze do Egipta ili izravno do Izraela. Organizacija nije bila uključena u povezane pregovore.

Teroristi iz islamističkog Hamasa i drugih ekstremističkih palestinskih organizacija oteli su oko 240 ljudi u neviđenom napadu na Izrael 7. listopada.

Izrael tvrdi da se 135 taoca još uvijek drži u Gazi. Kao dio dogovora između izraelske vlade i Hamasa, pušteno je 105 taoca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

05:13

Bidenov savjetnik sastat će se s palestinskim predsjednikom Abasom

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost posjetit će u petak palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa u Ramali, doznaje se od američkog dužnosnika.

Dužnosnik je u četvrtak rekao da će savjetnik, Jake Sullivan, razgovarati o "tekućim naporima da se obnovi i revitalizira" palestinska uprava i pozivanju "ekstremističkih" doseljenika na odgovornost za nasilje nad Palestincima. Dužnosnik je želio ostati anoniman.

Sullivan je u četvrtak rekao da se upravljanje Zapadnom obalom i Pojasom Gaze treba povezati u okviru obnovljene palestinske uprave.

Također je rekao izraelskoj televiziji Channel 12 da je razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom o prelasku Izraela s vojnih operacija visokog intenziteta u Gazi na precizniju fazu.

Sullivan je odbio iznijeti detalje ili vremenski okvir, ali je razgovor nazvao konstruktivnim i rekao da postoji "širok stupanj konvergencije" o strateškim ciljevima i potrebnim koracima.

Palestinci su se u međuvremenu žalili na porast napada izraelskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali.

Bijela kuća je priopćila da su Sullivanovi razgovori u regiji također bili usredotočeni na nastavak humanitarne pauze u borbama kako bi se omogućilo oslobađanje više talaca držanih u Gazi.

05:13

Erdogan rekao Bidenu da je na SAD-u odgovornost da osigura prekid vatre u Gazi

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je američkom predsjedniku Joeu Bidenu u telefonskom razgovoru da Sjedinjene Američke Države imaju povijesnu odgovornost za postizanje trajnog prekida vatre u Gazi što je prije moguće, priopćio je ured turskog predsjednika u četvrtak.

Produbljivanje i produljenje izraelskih napada u Gazi moglo bi imati negativne regionalne i globalne posljedice, rekao je Erdogan Bidenu, prenosi njegov ured.

"Povijesna je odgovornost SAD-a da osiguraju trajni prekid vatre u regiji što je prije moguće", rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da bi povlačenje američke bezuvjetne potpore Izraelu moglo osigurati brzi prekid vatre i da su zahtjevi za takvim potezom sve glasniji posljednjih dana u svijetu i u SAD-u.

Erdogan i Biden razgovarali su još o procesu pristupanja Švedske NATO-u i odnosima Turske i SAD-a, uključujući pitanje prodaje američkog borbenog zrakoplova F-16 Turskoj, priopćio je ured turskog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:03