NADA U DEBLOKADU

Erdogan odvojeno razgovarao sa Zelenskim i Putinom, pričalo se o sigurnim rutama za žito

Od invazije Rusije na Ukrajinu, ukrajinske luke su blokirane ili okupirane

Recep Tayyip Erdogan

 Gabriel Bouys/Afp

Čelnici Rusije i Ukrajine održali su odvojene razgovore s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom u ponedjeljak kako bi se dogovorili o ponovnom otvaranju sigurnih ruta za prijevoz žitarica preko Crnog Mora.

Otvaranje rute preko Crnog mora omogućit će nastavak izvoza žita iz ratom pogođene Ukrajine. Činjenica da su Volodimir Zelenski i Vladimir Putin javno razgovarali s turskim čelnikom istog dana budi nade da će se postići napredak pregovora.

U transkriptu razgovora s ruskim predsjednikom stoji da je Erdoğan primijetio kako je vrijeme da Ujedinjeni narodi poduzmu akciju za plan koji se odnosi na ‘‘formiranje sigurnih koridora preko Crnog mora za izvoz žitarica‘‘.

Kremlj je poručio kako se poziv s Erdoganom dogodio ‘‘uoči nadolazećeg rusko-turskog sastanka na vrhu‘‘, što ukazuje da je Putin spreman na razgovore licem u lice. ‘‘Nastavljena je razmjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, uključujući koordinaciju napora za osiguranje plovidbe Crnim morem i izvoza žitarica na svjetska tržišta‘‘, stoji u priopćenju Kremlja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je nakon razgovora na svom Twitter profilu napisao kako je s Erdoğanom razgovarao o važnosti ‘‘deblokade ukrajinskih luka‘‘. Dodao je kako bi dvije strane trebale ‘‘spriječiti Rusiju da uzme naše žito s privremeno okupiranih područja.‘‘

Od invazije Rusije na Ukrajinu, ukrajinske luke su blokirane ili okupirane. Veliki dio žitarica iz Ukrajine izvozio se prije rata u afričke zemlje poput Egipta, Tunisa i Alžira. No sada milijuni tona ukrajinskog žita propadaju u skladištima dok UN upozorava na moguću katastrofalnu prehrambenu krizu. UN i Turska pokušavaju posredovati u pregovorima o prijevozu toga ključnog ukrajinskog proizvoda. Napetosti su porasle pojavom navoda o ukradenom žitu, a ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova procijenilo je da su ruske snage otele najmanje 400.000 tona žita iz zemlje od početka invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:05