‘TERORISTI SU NJIHOVI GOJENCI‘

Erdogan ne popušta: ‘Uzalud se trudite, Turska ne odobrava ulazak Švedske i Finske u NATO‘

‘Ne bismo rekli "da" za ulazak u NATO onima koji su uveli sankcije Turskoj‘, rekao je Erdogan

Recep Tayyip Erdogan (u krugu), finski vojnici (glavna fotografija)

 AFP, Profimedia

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak da "ne odobrava pridruživanje Švedske i Finske NATO paktu", javlja turska državna agencija Anadolu.

I dok je švedsko ministarstvo vanjskih poslova ranije tijekom dana najavilo da će visoki predstavnici iz Stockholma i Helsinkija, otputovati u Tursku kako bi "raspravili" o protivljenju Ankare njihovom ulasku u NATO, Erdogan je poručio da se "ne trude uzalud".

- Prvo, ne bismo rekli "da" za ulazak u NATO onima koji su uveli sankcije Turskoj, rekao je Erdogan pa dodao.

- Turska ne može reći 'da' članstvu Finske i Švedske u NATO-u, bez uvrede, to je nemoguće. Kako da im vjerujemo? Švedska je uzgajalište terorističkih organizacija, rekao je.

Turska je još prošlog tjedna izrazila protivljenje tome da dvije nordijske zemlje uđu u NATO pakt, pritom optužujući Švedeku i Finsku da pružaju potporu i utočište kurdskim militantima koje Ankara smatra teroristima. Također su dodali i da obje zemlje nisu izručile "desetke osoba osumnjičenih za terorizam".

- Države koje podupiru teroriste ne bi smjele biti saveznici unutar NATO-a, rekao je pak u nedjelju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu i dodao da Turska zahtijeva od Stockholma i Helsinkija da "prestanu s potporom teroristima".

Podsjetimo, švedska premijerka Magdalena Andersson priopćila je u ponedjeljak da će njena zemlja zatražiti primanje u NATO.

Švedski veleposlanik u NATO-u će "što skorije" predati kandidaturu Švedske, rekla je Andersson.Izrazila je očekivanje da na pristup Savezu neće čekati više od godinu dana, s obzirom na potrebnu ratifikaciju svih 30 članica NATO-a.

Susjedna Finska potvrdila je pak u nedjelju da će službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Podsjetimo, svaka odluka o proširenju NATO-a zahtijeva odobrenje svih 30 članica saveza i njihovih parlamenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:16