‘USPJEH I POBJEDA‘

Erdogan na proslavi stote godišnjice osnutka Republike: ‘Nema te imperijalne sile koja će nas spriječiti‘

Turski predsjednik je u govoru istaknuo i svoje ‘čvrsto stajalište‘ u zaštiti Palestinaca u skladu s Ataturkovim željama

Recep Tayyip Erdogan sa suprugom Emine 

 Tur Presidency/ Murat Cetinmuhur/Anadolu Via AFP

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je Turskoj "uspjeh i pobjedu" koje "nijedna imperijalna sila" neće moći spriječiti, prigodom stote godišnjice osnutka Republike Turske u nedjelju.

"Nijedna imperijalna sila neće moći spriječiti sreću, uspjeh i pobjedu Republike Turske", poručio je predsjednik u govoru u palači ponad Bospora u Istanbulu u 19,23 sati po mjesnom vremenu, što odgovara 1923. godini kad je stvorena Republika.

Iako ga neki politički protivnici kritiziraju da želi izbrisati naslijeđe Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne Turske, predsjednik Erdogan je istaknuo kako cijeni "svaku etapu turske slavne prošlosti".

image

Stota godišnjica osnutka Republike Turske

Mustafa Kamaci/Anadolu Via AFP

Nakon njegovog govora Bospor su osvijetlili vatromet i svjetlosna predstava pomoću dronova.

Tijekom dopodneva u Istanbulu se održala smotra zračno-pomorskih snaga, što je bila prigoda da vojska, druga u NATO-u po broju vojnika i osma u svijetu, pokaže "mišiće".

Nakon opetovanih preleta američkih F-16, koji su na nebu ispisali broj 100, nosač zrakoplova Anadolu, posebno uređen za prihvat dronova, otvorio je put "najvećoj pomorskoj vojnoj smotri" u povijesti, ploveći tjesnacem prema Crnom moru dok je iza njega bila flota sa sto brodova.

"Naša Republika je sigurna i u dobrim je rukama, kao nikad dosad. Neka živi u miru", rekao je Erdogan u nedjelju dopodne ispred Ataturkova mauzoleja u Ankari.

image

Recep Tayyip Erdogan (u sredini)

Murat Kula/Anadolu Via AFP

Erdogan je u govoru istaknuo i svoje "čvrsto stajalište" u zaštiti Palestinaca u skladu s Ataturkovim željama.

"Republika Turska je danas zaštitnica onih koji nemaju nikog drugog u svijetu, kao što je želio Ataturk (...). Pokušavamo pomoći narodu Gaze zauzimajući čvrsto stajalište o Palestincima i Gazi", izjavio je.

"Izraele, proglašavamo vas ratnim zločincem pred svijetom", poručio je u subotu, 22. dana bombardiranja pojasa Gaze, koje je odgovor na pokolj 1400 Izraelca, većinom civila, koji je počinio Hamas 7. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:23