POPUŠTANJE U SLOVENIJI

Epidemiolozi predložili ublažavanje mjere i početak priprema za ‘novu normalnost‘

Zbog pozitivnih epidemioloških trendova zdravstveni stručnjaci predložili su vladi da ublaži neke protuepidemijske mjere

Testiranje na covid-19 u Ljubljani (arhivska fotografija)

 Ales Beno/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Slovenski epidemiolozi predložili su vladi ublažavanje mjere i početak priprema za "novu normalnost" u epidemiji čiji se peti val stišava, jer dominantna omikron varijanta ne rezultira povećanjem oboljelih na intenzivnim odjelima.

Prema podacima Nacionalnoga instituta za javno zdravlje (NIJZ) u Sloveniji je u zadnja 24 sata s 2.368 PCR-testova i 79.503 brzih antigenskih testova potvrđeno 4.716 novozaraženih, što je za 405 slučajeva manje nego prije sedam dana. Umrlo je još 22 oboljelih, no broj pacijenata na intenzivnim odjelima se ne povećava. U padu je i 14-dnevna incidencija zaraza, kao i prosječan broj dnevno potvrđenih zaraza u sedam dana.

Zbog pozitivnih epidemioloških trendova zdravstveni stručnjaci predložili su vladi da u četvrtak na svojoj sjednici ublaži neke protuepidemijske mjere.

"Vrijeme je za pripremu na povratak u novu normalnost i relaksiranje nekih mjera, ali oprezno i postupno", kazala je epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladinu stručnu skupinu za Covid-19.

"S obzirom na karakter omikron varijante virusa možemo sa sigurnošću reći da on izaziva blaži oblik bolesti od prethodnih varijanti. Zato odluke o mjerama mogu biti drukčije nego da i sada dominira delta", navela je Logar.

Epidemiolozi vladi predlažu da se ukine obveza predočavanja covid potvrda za ulazak u banke, pošte, trgovine i urede državne uprave, gdje je rizik za zarazu zbog kratkotrajnog kontakta sa strankama mali.

Nakon sastanka epidemiologa i predstavnika zdravstvene struke u utorak navečer ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da se razmatra postupno ukidanje testiranja, te blaži protokoli na skijalištima, u javnom prijevozu i u ugostiteljskim lokalima, dok ostaju na snazi postojeće mjere o maksimalnom broju sudionika u jednom prostoru, te o distanciranju, dezinfekciji i ostalim higijenskim mjerama.

Vjerujemo da vlada idućih dana može brzo prilagoditi mjere u tom pravcu, a u središtu i dalje mora ostati zaštita najranjivijih skupina, kazao je Poklukar, dodavši da se čini kako je broj hospitaliziranih zbog Covida-19 već dosegnuo vrhunac i sada stagnira.

Ako takvo stanje ostane, bolnice i cijeli zdravstveni sustav mogli bi se također nakon 10. ožujka vratiti u "normalu" i obavljati sve one programe koji su zbog opterećenosti epidemijom Covida-19 bili u zaostatku ili zastoju, najavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:25