SIMBOL REVOLUCIJE

Emmanuel Macron kriomice dao promijeniti boju na francuskoj zastavi! Primjećujete li razliku?

Navodno je bilo neslaganja oko Macronove odluke - nekima je nova nijansa plave ružna i misle da će se boja ‘sukobiti‘ sa zastavom EU

Emmanuel Macron

 Ludovic Marin/POOL/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron svjetliju nijansu plave boje na službenoj francuskoj zastavi zamijenio je tamnijom, rekli su dužnosnici lokalnim medijima, a prenosi BBC. Tako su još prošle godine na predsjedničkoj palači, bez ikakve popratne pompe, istaknute zastave u novoj nijansi.

Macron je ovim potezom želio vratiti tamnoplavu zastavu, koja je simbol Francuske revolucije, no i tamnije i svjetlije zastave koriste se već desetljećima. Francuska mornarica i mnoge službene zgrade diljem zemlje oduvijek su isticale zastavu s tamnoplavom nijansom. Godine 1976. predsjednik Valerie Giscard d'Estaing uveo je svjetliju plavu na trobojnicu kako bi boja odgovarala plavoj na europskoj zastavi.

- Ta odluka djelomično je bila i estetska, jer su se francuska i europska zastava vijorile jedna do druge na brojnim mjestima - pišu francuski mediji.

Elizejska palača nije javno objavila uvođenje promjene na zastavi, a nisu izdane ni naredbe drugim institucijama da to učine. Navodno je bilo nekih neslaganja oko Macronove odluke - nekima je nova nijansa ružna i misle da će se boja "sukobiti" sa zastavom EU, dok su drugi ipak nostalgični za verzijom zastave od prije 1976. godine.

Međutim, napominje se kako se promjena boje ne smije tumačiti kao gesta protiv EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:00