ZA SPAS OKOLIŠA

Elon Musk nudi 100 milijuna dolara nagrade za natjecanje u smanjenju emisija ugljika

‘Ovo nije teoretsko natjecanje; želimo timove koji će izgraditi stvarne sustave koji će imati mjerljiv utjecaj‘
Elon Musk
 Odd Andersen/AFP

Šef Tesle i milijarder Elon Musk ponudio je 100 milijuna dolara nagrade u globalnom natjecanju za pronalazak načina smanjenja emisija ugljikovog dioksida iz Zemljine atmosfere.

Musk, također na čelu tvrtke SpaceX, prvi put je o nagradi tvitao u siječnju i tada najavio da će uskoro objaviti pojedinosti natjecanja.

"Ovo nije teoretsko natjecanje; želimo timove koji će izgraditi stvarne sustave koji će imati mjerljiv utjecaj i na razini gigatona", priopćio je Musk u ponedjeljak.

Detaljne smjernice objavit će se 22. travnja i natjecanje će trajati četiri godine do Dana planeta Zemlje 2025., objavio je u ponedjeljak organizator natjecanja XPrize.

Godinu i pol dana od početka natjecanja najboljih 15 timova dobit će po milijun dolara, a 25 studentskih stipendija u iznosu 200.000 dolara dodijelit će se konkurentskim studentskim timovima.

Glavna nagrada je 50 milijuna dolara, za drugo mjesto 20 milijuna dolara i za treće 10 milijuna dolara, navela je kalifornijska neprofitna organizacija.

Pobijedit će oni timovi koji "osmisle i demonstriraju rješenje koje će moći izvući ugljikov dioksid izravno iz atmosfere ili oceana i trajno ga pohraniti na ekološki prihvatljiv način", dodao je XPrize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:02