RAKETNI NAPAD

Eksplozije potresle Mikolajiv, spasilačke službe kod Odese nastavljaju potragu za preživjelima: ‘Ovo je ruski teror‘

Napad na Serhiivku dogodio se ubrzo nakon što je Rusija povukla svoje trupe sa Zmijskog otoka

Mikolajiv

 Genya Savilov/Afp

Snažne eksplozije potresle su ukrajinski grad Mikolajiv rano ujutro u subotu, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič, dan nakon što su vlasti objavile da je najmanje 21 osoba poginula kada su ruski projektili pogodili stambenu zgradu u blizini crnomorske luke Odese.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se prije eksplozija u cijeloj regiji Mikolajiv, koja graniči s ključnom ukrajinskom izvoznom lukom Odesom. "U gradu se čuju snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je na Telegramu gradonačelnik Mikolajiva Senkevič.

Zasad nije poznato što je uzrokovalo eksplozije, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti istinitost izvješća.

Eksplozije su u petak sravnile sa zemljom dio stambene zgrade dok su stanovnici spavali, u posljednjem u nizu, kako tvrdi Ukrajina, ruskih raketnih napada usmjerenih na civile. U svom noćnom video obraćanju u petak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je napade kao "svjesni, namjerno ciljani ruski teror, a ne kao pogrešku ili slučajni raketni napad".

Kijev tvrdi da je Moskva intenzivirala svoje raketne napade dugog dometa, pogađajući civilne ciljeve daleko od prve linije. Rusija kaže da je ciljala vojne lokacije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov citirao je izjave predsjednika Vladimira Putina "da ruske oružane snage ne napadaju civilne ciljeve".

Ruski projektil početkom ovog tjedna pogodio je prepun trgovački centar u središnjoj Ukrajini, ubivši najmanje 19 ljudi. Tisuće civila ubijene su otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. veljače u onome što Moskva naziva "specijalnom operacijom" za iskorijenjivanje nacionalista. Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da se radi o neizazvanom agresorskom ratu.

Stanovnici Serhiivke kod Odese nastavili su u subotu pomagati spasilačkim službama u potrazi za preživjelima u ruševinama deveterokatnice, čiji je dio uništen u ranojutarnjem napadu u petak. Udarni val oštetio je zidove i prozore susjedne stambene zgrade od 14 katova. Pogođeni su i obližnji turistički kampovi.

Serhij Bratčuk, glasnogovornik regionalne uprave Odese, rekao je da je potvrđeno da je u Serhiivki ubijena 21 osoba, uključujući 12-godišnjeg dječaka. Među smrtno stradalima je i zaposlenik Centra za rehabilitaciju djece koji je u tom ljetovalištu otvorila susjedna Moldavija.

Napad na Serhiivku dogodio se ubrzo nakon što je Rusija povukla svoje trupe sa Zmijskog otoka, strateški važnog otoka koji se nalazi oko 140 km jugoistočno od Odese koji je zauzela prvog dana rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:24