UOČI OLIMPIJSKIH IGARA

Eiffelov toranj temeljito ugrožen, no dobiva tek ‘facelifting‘: ‘Da Gustave ovo vidi, dobio bi infarkt‘

Stručnjaci kažu da bi prebojavanje tornja nagriženog hrđom, koje bi koštalo 60 milijuna eura, bilo samo kozmetička promjena

Eiffelov toranj

 Riccardo Milani/Hans Lucas Via AFP

Kada je 1889. dovršen, očekivalo se da će Eiffelov toranj - pariška ‘Željezna lady‘ - biti na tom mjestu do 20 godina, prije nego što bude rastavljen. No, 133 godine kasnije toranj još uvijek stoji, iako manje zahvaljujući čimbenicima njegova projektiranja, a više zahvaljujući brižnom održavanju.

Sada, međutim, povjerljiva izvješća koja su procurila u francuski časopis Marianne, ukazuju na to da je ovaj spomenik u lošem stanju i sav izgrižen hrđom. Tvrdi se da toranj treba sveobuhvatni popravak, ali umjesto toga bit će obavljeni samo kozmetički zahvati kako bi dobro izgledao za Olimpijske igre 2024. u Parizu, prenosi The Guardian.

"Kada bi Gustave Eiffel (konstruktor Eiffelova tornja) posjetio to mjesto, doživio bi srčani udar", rekao je jedan neimenovani upravitelj tornja listu Marianne.

Željezni toranj visok 324 metra - otprilike nešto više od 80 katova - i težak 7300 tona, po mnogima najprepoznatljivija građevinska konstrukcija na svijetu, izgrađen je za Svjetsku izložbu 1889. godine.

Eiffel: Boja je bitan sastojak

Procjenjuje se da njegovu konstrukciju na okupu drži oko 2,5 milijuna zakovica, a izgrađen je od željeza dobivenog ‘puddlingom‘, postupkom izumljenom u Velikoj Britaniji tijekom industrijske revolucije, kroz proces kojim se proizvodilo visokokvalitetno i čišće kovano željezo uklanjanjem ugljika iz sirovog željeza tijekom postupka taljenja.

Eiffel, građevinski inženjer čija je tvrtka projektirala i izgradila toranj, rekao je da je uočavanje hrđe na vrijeme i zaustavljanje njezina širenja najveći izazov za dugovječnost konstrukcije te je sugerirao da će totanj trebati prebojavati svakih sedam godina.

"Boja je bitan sastojak za zaštitu metalne strukture i pažnja s kojom se to radi jedino je jamstvo njezine dugovječnosti", napisao je tada.

Toranj će tako proći kroz novo prebojavanje vrijedno 60 milijuna eura u sklopu priprema za Olimpijske igre 2024. godine, što je već 20. put da se spomenik ponovno prebojava. Treba skinuti trećinu tornja i zatim nanijeti dva nova sloja boje. Međutim, kašnjenja u radovima uzrokovana Covidom-19 i prisutnost olova u staroj boji znače da će samo 5 posto konstrukcije biti tretirano.

Stručnjaci su za rekli Marianne da je rad samo kozmetički ‘lifting‘ lica i predvidjeli da će konačni rezultat biti "žalostan".

Ne zatvaraju ga na duže zbog turizma

Sete, tvrtka koja brine o tornju, a koja je u 99-postotnom vlasništvu grada, oklijeva ga zatvoriti na duže razdoblje zbog gubitka prihoda od turizma. Toranj obiđe oko 6 milijuna posjetitelja u uobičajenoj godini, što ga čini četvrtim najposjećenijim kulturnim mjestom u Francuskoj nakon Disneylanda, muzeja Louvre i palače Versailles.

Njegovo zatvaranje zbog Covida-19 2020. dovelo je do gubitka prihoda u visini od 52 milijuna eura.

U izvješću iz 2010. stoji: "Sete mora još jednom sagledati pitanje Eiffelova tornja i osmisliti potpuno novu politiku održavanja, usmjerenu na ispitivanje stare metalne strukture", stajalo je u izvješću iz 2010. Godine. Drugo izvješće iz 2014. ukazalo je na to da toranj ima pukotine i te je napadnut hrđom, a treće izvješće, iz 2016. godine, utvrdilo je 884 neispravnosti, uključujući njih 68 za koje je rečeno da predstavljaju rizik za "trajnost" strukture.

Na internetskoj stranici tornja, Bertrand Lemoine, arhitekt, inženjer i povjesničar, pruža ipak optimističniji diskurs. On navodi da je korozija neprijatelj željeza, uzrokovana oksidacijom željeza izloženog zraku i vodi. No, navodi i da bi Eiffelov toranj mogao trajati zauvijek ako ga se prefarbava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:29