NAKON 15 GODINA PRITVORA

Dva zatvorenika iz Guantanama transferirana u Srbiju

 REUTERS

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država danas je potvrdilo da su dvojica pritvorenika iz Guantanama transferirali u Srbiju, piše New York Times.

Dan ranije jedan pritvorenik je transferiran u Italiju, što znači da je u zloglasnom zatvoru na Kubi ostalo još 76 pritvorenika. Međutim, i taj će se broj uskoro smanjiti budući da su njih 27 na listi za puštanje. Amerikanci pišu da je ovaj potez još jedan dokaz da i u američkom Kongresu polako popuštaju Obaminom nastojanju da prije isteka mandata potpuno zatvori zloglasni logor.

A tko su ljudi koje je Amerika ispratila u Srbiju? Nijedan od njih nema veze sa Srbijom i ovo je prvi put da naša susjedna zemlja prima pritvorenike iz Guantanama. Za razliku od Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Jedan od njih je Jemenac Abdul Rahman Ahmed, koji je 2001. godine uhićen u Afganistanu. Iako su 2009. godine Amerikanci zaključili kako bi bilo pametno da Ahmed ostane u pritvoru, šest godina poslije utvrdilo se da od njega 'nema opasnosti' i da zatvor više nije potrban. U izvještaju se navodi da je Ahmed nekad bio 'nižerazredni borac Al Qaede', ali da je zapravo - nebitan. Također, navodi se da se u pritvoru promijenio, da je položio sve srednjoškolske ispite, savršeno naučio engleski, te da s njim nije bilo nikakvih problema u zadnje četiri godine.

- Radna skupina je zaključila da kod njega nema više ekstremističkih ideja i da se bez problema može adaptirati u zapadnjačkoj kulturi.

Drugi čovjek koji stiže u Srbiju je Omar Hamzajavič Abdulajev (37) iz Tadžikistana. On je na listi za puštanje još od 2009. nakon što su Amerikanci zaključili da od njega nema nikakve prijetnje.

Na kraju se postavlja pitanje zašto ih prebacuju u Srbiju? Odgovor je dao državni tajnik John Kerry.

- SAD cijene velikodušnu pomoć Srbije u našim naporima da zatvorimo Guantanamo. Ovo je strašno značajna humanitarna gesta srpski čelnika na globalnoj razini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:01