CAR U KREMLJU

DUMA BEZ IJEDNOG GLASA PROTIV PUTINU OSIGURALA TRON Ruskom predsjedniku prethodni mandati se brišu, može biti na čelu države još 16 godina

 
Vladimir Putin
 Evgeny Biyatov / Sputnik / AFP

Je li konačno razriješen misterij o o(p)stanku Vladimira Putina u sedlu Kremlja? Sve će, čini se, biti po starom. Vječni Putin. Nakon smo dva mjeseca rasprave i odbacivanja nekoliko izglednih razrađenih varijanti Putinova ostanka na vlasti - poput stvaranja nove države (aneksija Bjelorusije) kako bi je on uzjahao i davanja legitimnosti paradržavnom nadinstitucionalnom organu Državnom savjetu, koji bi preuzeo Putin - izgleda da je odlučeno: Vladimir Vladimirovič Putin ostaje predsjednik do daljnjega, možda još (najmanje) 16 godina!

Sve do 2036. godine, kad će napuniti 83 godine. Naime, Valentina Tereškova, prva žena koja je poletjela u svemir, predložila je, a Duma bez ijednog glasa protiv, uz nekoliko suzdržanih, prihvatila da se ili prethodna Putinova predsjednikovanja “brišu” ili da u Ustav uđe članak kojim se neće ograničavati predsjednički mandati. Vladimir Putin nije, navodno, sklon da se ne ograničavaju mandati, ali kaže da nema ništa protiv “brisanja mandata” ako tako odluči Ustavni sud Rusije. Samo da je po zakonu! Eto, opet je siva eminencija Kremlja Vladislav Surkov, iako smijenjen sa svih dužnosti, odredio kako će biti.

Nova era

Kad je prije nekoliko dana taj odstranjeni ideolog putinizma rekao da s novim Ustavom Rusija ulazi u novu eru te da se time brišu prethodni Putinovi mandati i sve kreće ispočetka, čak su i u Kremlju požurili reći da je to “tek jedno od privatnih mišljenja”. No, ne lezi vraže, malo su stali, razmislili i čini se da im je to postalo najelegantnije rješenje - sve legalno, legitimno i po zakonu. Onom, naravno, kako ga shvaća i tumači današnja proputinovska kremaljska politička elita, koja je blago paničarila zbog njegova mogućeg odlaska s kormila.

Time su okončana i iscrpljujuća nagađanja koja su već započela i trajala bi najvjerojatnije do kraja Putinova mandata. Za takvu neizvjesnost, očito, kremaljska oligarhija više nema strpljenja ni živaca. Žele da sve bude jasno prije tog uznemirujućeg roka 2024. godine. Pao im je kamen sa srca jer sve bi trebalo ostati kako je bilo. Dakle, ona tri mandata koja je već odradio, kao i ovaj aktualni koji mu traje do 2024. godine, neće se ni računati, jer s novim Ustavom počinje nova era i novo brojenje vremena. Očito u Kremlju nisu našli ništa pametnije ni uvjerljivije od one “pik-pak ne važi”, idemo sve nanovo.

Vladimir Putin je na to kazao kako je jaka predsjednička vertikala vlasti neophodna u Rusiji te kako parlamentarna demokracija nije, barem za sada, “za nas”. Ustavne promjene, koje, dakle, garantiraju njegov ostanak na vlasti dokad hoće, prema njegovim riječima su važne za stabilnost države, očuvanje suvereniteta Rusije i onemogućavanje političkih potresa i revolucionarnog stanja.

'Revolucije smo odradili'

“Mi smo svoju kvotu revolucija odradili”, kaže Putin. Ustrašena kremaljska političko-poslovna oligarhija za sada je odahnula i iznašla način da sve ostane kako jest i zamrzne sadašnje političko stanje i svoje privilegije. No, ova ustavna šarada u režiji Kremlja izazvala je antirežimsku, ali i izvanparlamentarnu oporbu, koja se žestoko protivi takvu stanju stvari te najavljuje prosvjede. Čini se ipak da od njih neće biti ništa, odnosno vlasti neće izdati dozvolu za njihovo održavanje, pravdajući to koronom. Naime, u Moskvi su do početka travnja zabranjena sva okupljanja i manifestacije jer se broj oboljelih u glavnom gradu svakim danom povećava. No, po Moskvi su zato počeli tzv. pojedinačni prosvjedi, ljudi se okupljaju, ali na dovoljnoj udaljenosti jedan od drugog i nose plakete protiv najnovije odluke vladajuće vrhuške.

Referendum koji bi trebao potvrditi ustavne promjene održat će se 22. travnja i zanimljivo je kako će proći. Ali Rusiju, osim toga, zabrinjava još jedan problem. Naime, zbog propalog sporazuma sa zemljama OPEC-a Rusija se našla na vratima financijske recesije, a zbog pada cijena nafte rublja se našla u nezavidnom položaju i svakodnevno pada u odnosu na dolar i euro, a pada i vrijednost ruskih vrijednosnih papira na svjetskom tržištu, tako da Rusiju polako zahvaća ekonomska kriza. Podsjetimo, Rusija svoj državni proračun radi na procjenama cijene nafte i njezina izvoza, ali je barem riješila svoju političku moru. Putin ostaje. Pojavila se i najava mogućih prijevremenih izbora, tako da prokremaljske snage zauzmu Dumu, dok je “željezo vruće”, ali se ipak od toga odustalo, a Putin to nije podržao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 16:04