NOVI KANCELAROV GAF

Državne tajne završile u kanti za smeće, Nijemci u šoku: ‘Pa tko tako odlaže povjerljive vladine dokumente?!‘

Nekoliko medijskih kuća dovelo je u pitanje odluku o odlaganju dokumenata na takav način

Olaf Scholz

 Tobias Schwarz/Afp/Profimedi/Tobias Schwarz/Afp/Profimedi

Strogo tajni dokumenti njemačke vlade pronađeni su razbacani ispred kancelarova privatnog stana nakon što su mu lisice rastrgale vreće za smeće, piše The Telegraph.

Olaf Scholz kritiziran je zbog bacanja povjerljivih informacija u kantu nakon što su susjedi u Potsdamu, na periferiji Berlina, pronašli nekoliko papira s oznakom povjerljivo razbacanih po ulici ispred njihove kuće.

Dokumenti se uglavnom odnose na kancelarovu suprugu Brittu Ernst, koja je ministrica obrazovanja u pokrajini Brandenburg, čiji je glavni grad Potsdam.

Susjedi su njemačkim medijima rekli da je na prvi pogled jasno da su dokumenti, koji nisu bili razrezani, vladini brifinzi koji strogo nisu za javnu upotrebu.

Informacije o G7

Smeće, koje su vidjeli njemački mediji, uključivalo je brifing koji je izradilo ministarstvo vanjskih poslova zemlje s informacijama o nadolazećem summitu G7, uključujući pojedinosti o svakom od partnera čelnika G7.

Bilješka je sadržavala konkretne teme o Carrie Johnson, inače supruzi britanskog premijera Borisa Johnsona.

Dokumenti su se odnosili i na neke od partnera čelnika G7 u lipnju, uključujući Brigitte Macron, Brittu Ernst i Carrie Johnson.

U brifingu o Mariji Serenelli Cappello, supruzi talijanskog premijera Marija Draghija, rečeno je da je ona diplomirala englesku književnost te da "izbjegava javnost".

image

Olaf Scholz, Britta Ernst i Joe Biden

Kerstin Joensson/Afp

U informativnim bilješkama prve dame SAD-a Jill Biden i supruge francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Brigette nalaze se podaci o njihovim zanimanjima, a u bilješkama o Yuko Kishide, supruzi japanskog premijera Fumia Kishide, stoji kako je ona ‘tajnica u japanskoj automobilskoj tvrtki Mazda‘...

Osim bilješki o G7, dokumenti prikazuju i detaljan plan onoga što je Ernst trebala odjenuti na nekoliko službenih događaja, kao što je prilikom glasanja na saveznim izborima u rujnu prošle godine (traperice, plava košulja, tanki blejzer) i na after partyju nakon izbora (Crno Hugo Boss odijelo, siva košulja, lanac s kamenom, crne tenisice, crna torba Anke Runge).

Dokumenti su također uključivali i nacrt govora koji je kancelarova supruga trebala održati u parlamentu u Brandenburgu, detaljan raspored gdje će Ernst biti i s kim će se sastati, zajedno s dokazom da se upisala na tečajeve kako bi poboljšala svoj engleski.

image

Olaf Scholz i Britta Ernst

Marcus Brandt/Afp

VS povjerljivo

Nekoliko dokumenata imalo je oznaku ‘VS povjerljivo‘, što je najviši standard za vladine dokumente. Prema sustavu klasifikacije, dokumenti moraju ostati u prostorijama službenih državnih zgrada ili se nositi na službena putovanja.

Par se našao na meti kritika u Njemačkoj, a nekoliko medijskih izvora dovelo je u pitanje odluku o odlaganju dokumenata na takav način, s obzirom da oboje imaju nekoliko desetljeća iskustva u politici i javnoj službi.

Njemački magazin Spiegel napisao je da kancelar i njegova supruga ‘navodno imaju opušten odnos s povjerljivim dokumentima‘, dok se tabloid Bild obrušio na navike para u recikliranju, pišući: ‘U kući Scholz to ne shvaćaju ozbiljno kada je u pitanju odvajanje otpada – a pogotovo ne kada je riječ o čuvanju tajni‘.

Scholz, koji je preuzeo dužnost u prosincu 2021., suočio se s domaćim i međunarodnim kritikama posljednjih mjeseci zbog naglog povećanja troškova života, zajedno s očiglednim neuspjehom u opskrbljivanju teškim naoružanjem ukrajinskih trupa unatoč obećanjima podrške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:28