‘RISKIRATE ŽIVOT!‘

Društvene mreže preplavljene lažnim pripravkom, evo koliko se traži za krivotvoreni famozni ‘lijek za mršavljenje‘

Ozempic mnogi nedijabetičari koriste bez odobrenja liječnika da bi smršavili

Ozempic

 Dr P. Marazzi/Sciencephoto/Profimedia

Zbog velike potražnje za lijekom za dijabetičare Ozempic, koje mnogi nedijabetičari koriste bez odobrenja liječnika da bi smršavili, društvene mreže preplavljene su lažnim čudotvornim pilulama za mršavljenje.

Kako se Ozempic i i Wegovy, lijek za mršavljenje također na bazi semaglutida, mogu dobiti samo na recept, a i tu je vladala nestašica, pacijenti se okreću društvenim mrežama i online kupovini. Time riskiraju život, jer se povećava broj potencijalno opasnih krivotvorina, piše Politico.

U prvih sedam mjeseci ove godine samo je Irska zabilježila peterostruko povećanje ilegalnog uvoza semaglutida, aktivnog sastojka u lijeku za dijabetes Ozempic i lijeku za mršavljenje Wegovy. U Francuskoj neki pokušavaju lažnim receptima doći do lijekova, dok su lažne klinike zarađivale prodajom sumnjivih lijekova bez recepta. Mjesecima od SAD-a do Europe vlada pomama za lijekovima koji pomažu mršavljenju, pa su priliku za zaradu pronašli krijumčari i online trgovci koji nude jeftinije krivotvorene verzije lijeka, preprodaju lijekove koje je netko drugi dobio na recept ili pak nude sirove sastojke za miješanje kod kuće.

Većina semaglutida kupljenog online vjerojatno je krivotvorina koja može sadržavati bilo što, od zašećerene vode do smrtonosnih teških metala i otrova za štakore, navodi Politico. Iz Europske agencije za lijekove ograđuju se da su lažni lijekovi koji se prodaju online izvan njihove nadležnosti, upućujući novinare na europske kriminalističke agencije. Iz Europola kažu da su svjesni problema, upravo podržavaju operativne aktivnosti usmjerene na trgovinu takvim ilegalnim supstancama. Ali kako je akcija u tijeku, ne smiju otkrivati detalje.

U Europi su Wegovy i Ozempic dostupni samo na recept. Ozempic se u EU od 2018. odobrava kao lijek za dijabetes, dok je lijek za mršavljenje Wegovy Europska medicinska agencija (EMA) odobrila za korištenje 6. siječnja 2022., samo za osobe s indeksom tjelesne mase većim od 30, odnosno za one s medicinskim komplikacijama uobičajeno povezanima s debljinom.

Riječ je o lijekovima koje pacijenti moraju uzimati dugoročno, pa je zbog velike potražnje i proizvođač Novo Nordisk ograničio širenje proizvodnje, a zemlje su postrožile izdavanje recepata na one kojima su najpotrebniji. Zato mnogi traže alternativne izvore.

Novinari Politica otkrili su brojne internetske stranice u Europi koje nude "semaglutid" po cijenama od 100 pa do nekoliko stotina eura za tjednu dozu. Jedna stranica iz Velike Britanije čak pokazuje korisnicima kako pomiješati dva sastojka kako bi sami navodno proizveli semaglutid. Male su šanse da online nabavite pravi semaglutid: studija Saveza za sigurne internetske ljekarne (ASOP Global) pokazala je da je od 33 lijeka kupljena putem interneta njih 62 posto bilo lažno ili nedovoljno kvalitetno za ljudsku upotrebu.

Osim u Irskoj i Francuskoj, ilegalna prodaja semaglutida otkrivena je u Belgiji i Danskoj, no tamošnje vlasti kažu da je uglavnom riječ o originalnim lijekovima koji se ilegalno prodaju online.

Martino Canonico iz Europskog udruženja e-ljekarni (EAEP) kaže da kroz legalne kanale prolazi nulti postotak lažnih lijekova. Problem je naravno u ilegalnim kanalima. Falsificirani lijekovi su industrija vrijedna 200 milijardi dolara, a rizik da će te uhvatiti i kazniti je nizak, upozorava Oksana Pyzik, predavačica na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišnog koledža u Londonu. To nije isto kao kupovina namještaja preko Amazona, lažni lijek može ubiti, alarmira profesorica. Mike Isles, čelnik europskog Saveza za sigurne online ljekarne (ASOP Global) ističe da bi sve online ljekarne morale imati isti naziv domene, kako bi kupci bili sigurniji. Tako bi njemačke online ljekarne bile na domeni.apotheke; za Španjolsku, Portugal ili Italiju to je.farmacia, a za Francusku.pharmacie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:40