UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Dramatično upozorenje iz Luganska: ‘Prekasno je za evakuaciju‘; Rusija razmatra očajničku mjeru

Ključne događaje 90. dana ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Napad u Lisičansku

 Aris Messinis/Afp

Ključni događaji dana

- 90. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Rusija razmatra ukidanje gornje dobne granice za prijavu u vojsku

- Rusija i Kina održale su prvu zajedničku vojnu vježbu od početka invazije Kremlja na Ukrajinu

- Guverner Luganska upozorio je kako je prekasno da se civili evakuiraju iz opkoljenog Severodonjecka

- Volodimir Zelenski poručio je da je Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim može pregovarati o kraju rata

- 20 zemalja šalje nove pakete vojne pomoći Ukrajini

- Nastavljaju se žestoke borbe na istoku Ukrajine: 'Ovakvog napada nije bilo od 2. svjetskog rata'

- Njemačka tvrdi da će EU za nekoliko dana uvesti embargo na rusku naftu


>>> NOVO 15:56 Metro služba u Harkovu nastavila je s radom, nakon što je mjesecima služila kao sklonište za tisuće civila usred ruske invazije na zemlju. "Naš zaključak je da se vlakovi mogu ponovno pokrenuti", izjavio je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov za Reuters, prenosi Sky News.

Na početku rata, drugi po veličini grad u Ukrajini bio je pod intenzivnim ruskim bombardiranjem, što je prisililo tisuće civila da pobjegnu iz zemlje i potraže sklonište u vagonima.

Sada je ponovno otvaranje željezničkog prometa simbol najvećeg vojnog uspjeha Ukrajine u posljednjih nekoliko tjedana - potiskivanja ruskih snaga uglavnom izvan topničkog dometa grada, kao što su to učinili kod glavnog grada Kijeva u ožujku.

Mještanka Natalija Lopanska, koja već gotovo tri mjeseca živi u vagonu vlaka, rekla je da među mještanima još uvijek postoji strah. "Svi su uplašeni do ludila jer još ima granatiranja, raketni napadi nisu zaustavljeni".


15:38 Pojavile su se satelitske snimke ruskih brodova koji, kako prenosi Sky News, na Krimu ukrcavaju ukradeno žito na svoja plovila. Snimke koje je snimila tvrtka Maxar Technologies od 19. i 21. svibnja prikazuju dva ruska broda za prijevoz - Matros Pozinič i Matros Koška - koji su pristali u luci Sevastapolj u anektiranoj regiji kako se pune iz silosa za žito.

Snimke se pojavljuju u trenucima kada svijet strahuje od nadolazeće globalne krize s hranom dok ruske snage nastavljaju blokirati ukrajinske luke i onemogućavati zemlju u izvozu žitarica.

"Nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies pokazuju ukradeno ukrajinsko žito koje se ukrcava na ruske brodove na Krimu", stoji u priopćenju ukrajinskog centra za strateške komunikacije i informacijsku sigurnost.


15:22 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u utorak da Rusija namjerno usporava svoju ofenzivu u Ukrajini kako bi omogućila civilima da se evakuiraju, dok viši sigurnosni dužnosnik tvrdi da Moskva u tromjesečnom ratu nije "opterećena rokovima".

Više pročitajte OVDJE.


15:17 Ruski parlament razmatra ukidanje gornje dobne granice za prijavu u vojsku, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofenzive u Ukrajini, prenosi The Guardian.

Trenutačno Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci od 18 do 30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom. Nacrt zakona koji je u utorak na dnevnom redu donjeg doma Državne dume potpuno bi ukinuo tu gornju dobnu granicu.

Dva člana vladajuće Putinove stranke Jedinstvena Rusija, koji su iznijeli prijedlog zakona, kažu da će taj potez omogućiti vojsci da iskoristi vještine starijih stručnjaka.

"Za uporabu visokopreciznog oružja, upravljanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visoko profesionalni stručnjaci. Takvi stručnjaci obično stječu potrebne vještine kada dostignu svoje rane ili sredje 40-e godine", stoji u bilješci uz nacrt zakona.

Brojni vojni stručnjaci smatraju da se Rusija suočava s neodrživim gubicima vojnika i opreme u Ukrajini, nakon niza vojnih neuspjeha koji su Moskvu natjerali da smanji svoje ratne ciljeve.


15:06 Prema ruskoj udruzi Projekt, svaki treći zapovjednik ruske vojske, bez obzira na čin, koji ratuje u Ukrajini duguje novac banci, a mnogima zbog neplaćanja kredita prijete blokade računa.

Kako navodi portal, svaki peti ruski oficir koji ratuje u Ukrajini imao je prometni prekršaj, a svaki šesti ga nije platio ili ga je platio nakon višekratnih upozorenja.

Ruski oficiri, naime, grcaju u dugovima, a više o tome pročitajte OVDJE.


15:02 "Zamislite da ste Vladimir Putin koji odlučuje što dalje. To nije lako - malo je vjerojatno da ćete, kao čitatelj Timesa, biti ratni zločinac odgovoran za desetke tisuća smrti. Neugodno je razmišljati o ulasku u um paranoičnog, opsesivnog i izoliranog čovjeka, koji je napadom na mirnog susjeda napravio najkatastrofalniju krivu procjenu dosadašnjeg 21. stoljeća. Ali morate to učiniti jer vi, i svi mi u zapadnom svijetu, moramo biti spremni na to što bi mogao biti njegov sljedeći potez".

Ovako počinje analiza stanja vezanog uz rat u Ukrajini Williama Haguea - bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova i obnašatelja brojnih visokih dužnosti u britanskoj politici tijekom duge karijere - koju možete pročitati OVDJE.


15:00 Prvi primjerci moćnih američkih haubica M777 pristigli su u Ukrajinu, zajedno s ukrajinskim vojnicima koji su obučeni za njihovo korištenje. Ukrajinska 55. artiljerijska brigada opremljena je s desetak primjeraka ovog najubojitijeg oružja koje su zapadne države dosad poslale Ukrajini, a vojnici koji se s njime služe, kao i njihovi zapovjednici u stožeru ukrajinske vojske, nadaju se kako će upravo ono pomoći Ukrajincima da odnesu prevagu u krvavom sukobu s ruskom vojskom koji traje već tri mjeseca.

U kojoj mjeri i ciljevima ovo moćno oružje pomaže Ukrajincima na terenu, pročitajte OVDJE.


14:42 Velika Britanija ne planira slati ratne brodove Kraljevske mornarice u Crno more kako bi pomogla u izvozu hrane poput žitarica iz blokirane ukrajinske luke Odesa, prenosi Guardian glasnogovornika tamošnje vlade.

Litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis rekao je da je razgovarao sa svojom britanskom kolegicom Liz Truss o stvaranju "zaštitnog koridora" iz luke Odesa, prenio je The Times. Operacija bi uključivala "koaliciju voljnih" da osigura brodove za čišćenje luke.

"Putinova odvratna blokada Odese sprječava da hrana stigne ljudima kojima je potrebna. Nastavit ćemo intenzivno surađivati s međunarodnim partnerima na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine. Međutim, trenutačno nema planova za slanje britanskih ratnih brodova u Crno more", naveo je glasnogovornik vlade.


14:38 Kolumbijske oružane snage šalju tim u Ukrajinu da obuči njihovu vojsku za operacije uklanjanja mina, priopćilo je kolumbijsko Ministarstvo obrane u ponedjeljak, prenosi CNN.

U neimenovanu susjednu zemlju NATO-a, gdje će se izvoditi obuka, bit će raspoređeno 11 vojnih inženjera, navodi se u priopćenju.

"Kolumbija je, kao i uvijek, predana vrijednostima slobode i ljudskih prava i, u ovom slučaju, daje konkretan doprinos kao članica i globalni partner NATO-a", rekao je kolumbijski ministar obrane Diego Molano Aponte.


14:27 Francuski ministar za Europu Clément Beaune rekao je kako je "uvjeren" da će Ukrajina na kraju postati dio Europske unije, ali da će za to trebati vremena, prenosi Guardian.

Ranije ovog mjeseca, francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je stvaranje nove "europske političke zajednice" koja bi stvorila novu strukturu, a koja bi omogućila bližu suradnju sa zemljama koje žele članstvo u EU-u.

Beaune, koji je ranije ovog tjedna rekao da bi moglo proći između 15 i 20 godina da se Ukrajina pridruži EU-u, danas je rekao novinarima agencije Reuters: "Iskreno, znamo da je potrebno vrijeme i u ovom trenutku ne možemo si dopustiti da jednostavno čekamo. Moramo njegovati europsku nadu".

Projekt europske političke zajednice ne bi bio alternativa, inzistirao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskom premijerkom Olgom Stefanišinom. Sljedeći korak bio bi razgovor o detaljima inicijative s europskim partnerima, dodao je Beaune.


14:04 Rusija i Kina održale su svoju prvu zajedničku vojnu vježbu od početka invazije Kremlja na Ukrajinu, piše The New York Times, a prenosi Sky News.

Visoki američki dužnosnik rekao je listu da je vlada pratila vojnu vježbu u sjeveroistočnoj Aziji, dok se predsjednik Joe Biden sastao s čelnicima Australije, Indije i Japana u Tokiju.

Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da su dvije zemlje poslale bombardere iznad Japanskog mora te da su zrakoplovi nastavili na jug prema Istočnom kineskom moru.

Južnokorejski dužnosnici su od tada potvrdili da su dva kineska vojna zrakoplova i četiri ruska vojna zrakoplova ušla u njezinu identifikacijsku zonu protuzračne obrane.

Čini se da je zajednička vojna vježba znak jakih veza između Kine i Rusije usred rata u Ukrajini.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se Moskva usredotočiti na razvoj veza s Kinom. Lavrov kaže da je cilj Kremlja daljnji razvoj veza s Kinom sada kada je, kako kaže, Zapad zauzeo "diktatorsku poziciju" tijekom rata u Ukrajini.

"Ako (Zapad) želi ponuditi nešto u smislu obnavljanja odnosa, onda ćemo ozbiljno razmotriti hoće li nam to trebati ili ne", rekao je Lavrov na jednom događaju, prema transkriptu na internetskoj stranici britanskog ministarstva vanjskih poslova, prenio je BBC.

Rusija "mora prestati na bilo koji način ovisiti o opskrbi" koja dolazi sa Zapada, dodao je. Sada je cilj Moskve daljnji razvoj veza s Kinom, rekao je.

Rusija računa samo na sebe i na zemlje koje su se pokazale pouzdanima i ne 'plešu uz neku drugu glazbu', rekao je. "Ako zapadne zemlje promijene svoje mišljenje i predlože neki oblik suradnje, onda možemo odlučiti."


14:00 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio je da Moskva još nije vidjela talijanski mirovni plan za Ukrajinu, ali kako se nada da će ga dobiti diplomatskim kanalima, prenosi The Guardian.

Prošlog tjedna, talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio predstavio je mirovni plan u četiri koraka za okončanje sukoba u Ukrajini te rekao da je o tome razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom tijekom posjeta New Yorku.

Planom se poziva na lokalno primirje kako bi se omogućila evakuacija civila, demilitarizacija linija bojišnice, moguća neutralnost Ukrajine, sporazum između Rusije i Ukrajine o budućnosti Krima i Donbasa te stvaranje novog europskog i međunarodnog sigurnosnog pakta.

Di Maio je rekao kako je plan također predložen visokim dužnosnicima koji predstavljaju zemlje G7.

"Još ga nismo vidjeli, nadamo se da će nam biti dostavljen diplomatskim putem i da ćemo se s njim upoznati", rekao je Peskov tijekom današnjeg redovnog briefinga s novinarima.

Bivši ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev u opširnoj poruci na Telegramu odbacio je plan.


13:52 Guverner Luganska uputio je sumorno upozorenje kako je prekasno da se tisuće civila evakuiraju iz opkoljenog grada Severodonjecka, dok se suočava s kontinuiranim naporima Rusije da zauzme taj grad i dijelove pokrajine koje još uvijek drži Ukrajina, prenosi The Guardian.

"U ovom trenutku ne bih rekao: Izlazite, evakuirajte se. Sada ću reći: Ostanite u skloništu", naveo je Sergij Hajdaj na svom Telegram kanalu. "Zato što nam takva gustoća granatiranja neće dopustiti da mirno okupimo ljude i dođemo po njih".

"Neprijatelj je usredotočio napore na ofenzivnu operaciju za opkoljavanje Lisičanska i Sjeverodonjecka. Sada, uz potporu topništva, izvode jurišne operacije u smjeru Toškivke i Ustinovke, u blizini Lisičanska", napisao je on, kako prenosi Guardian.

Okružen s tri strane ruskim snagama koje pokušavaju dovršiti opkoljavanje džepa oko grada, Severodonjeck te gradovi i sela na zapadu bili su pod intenzivnim bombardiranjem posljednjih dana.

Vjeruje se da se još uvijek petnaest tisuća stanovnika nalazi u gradu skrivajući se u skloništima. Ruske snage pokušavaju prekinuti ukrajinske opskrbne linije do Severodonjecka pokušavajući kontrolirati ključne ceste na zapadu.


13:40 Zatvoreni ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni osudio je predsjednika Vladimira Putina na sudskom ročištu uživo, nazvavši ga "luđakom" koji je započeo "glupi rat" u Ukrajini.

"Ovo je glupi rat koji je započeo vaš Putin", rekao je Navaljni žalbenom sudu u Moskvi putem video veze iz kaznene kolonije, kako prenosi BBC. "Ovaj rat je izgrađen na lažima. Jedan je luđak uvukao svoje kandže u Ukrajinu i ne znam što želi s tim - ovaj ludi lopov", rekao je Navaljni o Putinu.

Navaljnija je ranije sud osudio na devet godina u koloniji strogog režima zbog prijevare i nepoštivanja suda, a danas je pravosuđe potvrdilo u žalbenom postupku presudu od devet godina.

Kremlj je više puta odbacio optužbe Navaljnog o Putinu, za kojeg kaže da je pobijedio na brojnim poštenim izborima u Rusiji od 2000. godine te da je i dalje daleko najpopularniji političar u zemlji.


13:36 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da "ruski lopovi" kradu ukrajinsko žito kako bi ga prodali u iznozemstvo, prenosi BBC. Kaže da se žito utovaruje na brodove, koji će zatim proći Bosforom - uskim plovnim putem koji dijeli europsku i azijsku stranu Turske - kako bi se prodavalo u inozemstvu.

"Pozivam sve države da ostanu budne i odbiju sve takve prijedloge. Ne kupujte ukradeno. Nemojte postati suučesnici u ruskim zločinima", poručio je Kuleba na Twitteru.

BBC kaže kako nisu bili u mogućnosti provjeriti te tvrdnje.

Rusija je u utorak odbacila kao "lažne" snimke koje prikazuju brodove koji se pune žitom na Krimu.

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, optužila je Rusiju da koristi hranu kao oružje u ratu u Ukrajini, dodajući da je zaplijenila žito i blokirala brodove na teritoriju koji kontrolira.

Rekla je da se posljedice već vide u povećanju globalnih cijena hrane, gnojiva i energije, što dovodi do veće patnje onih kojima je to najpotrebnije.


12:47 Rusko pravosuđe potvrdilo je u utorak u žalbenom postupku presudu od devet godina strogog zatvora za oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, osuđenog za "prevaru" i "nepoštivanje suda".

"Presuda suda u Lefortovu od 22. ožujka ostaje nepromijenjena i odmah stupa na snagu", rekao je sudac općinskog suda u Moskvi.

Navaljni, gorljivi borac protiv korupcije, koji već služi zatvorsku kaznu pod "normalnim režimom", prvostupanjskom presudom 22. ožujka osuđen je na devet godina "strogog zatvora".

Na teret mu se prvenstveno stavlja da je pronevjerio više milijuna rubalja uplaćenih njegovim udrugama za borbu protiv korupcije.

Devetogodišnji zatvor obuhvaća kaznu izrečenu u ožujku 2021. za "prevaru", a radi se o slučaju iz 2014. u koji je umiješana francuska tvrtka Yves Rocher.

Taj 45-godišnjak naime trenutno služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine za kršenje uvjetne kazne vezano uz prijašnju optužnicu za prevaru, a koja mu je u ožujku ove godine produljena na devet godina jer je proglašen krivim za pronevjeru i nepoštivanje suda.

Odvjetnici Navaljnog su najavili žalbu na presudu.

Navaljni se videokonferencijom obratio iz kažnjeničke kolonije Pokrov oko 100 kilometara od Moskve i kazao sucima da "prezire" njihov sud i sustav.

"Ovaj sudski proces nema smisla", rekao je Navaljni.

"Naravno da ne bih htio biti u ćeliji. Radije bi gledao odrastanje svoje djece, ali pozivam ljude da se ne boje, jer je strah zločin protiv naše budućnosti", rekao je Navaljni nakon odslušane presude.

Prije nego je uhićen u siječnju 2021. nakon povratka u zemlju iz Berlina, Navaljni se u Njemačkoj oporavljao od posljedica trovanja. Za taj pokušaj likvidacije odgovornim smatra predsjednika Vladimira Putina koji to odlučno odbacuje.


11:36 Ruske snage u istočnoj regiji Donbasa nastavljaju napade i pokušavaju u potpunosti osvojiti pokrajinu Luhansk, rekli su ukrajinski izvori.

"Neprijatelj ne prestaje napadati", objavio je u utorak ujutro glavni stožer ukrajinske vojske. Trenutno pokušavaju opkoliti strateški važne gradove Severodoneck i Lisičansk.

Istovremeno, ruske oružane snage pretrpjele su iznimno velike gubitke pokraj Severodonecka, stoji u priopćenju stožera. Ovu informaciju nije bilo moguće provjeriti.

Žestoke borbe nastavile su se i oko grada Bahmuta u Donecku, koji zajedno s Luhanskom čini pokrajinu Donbas.

Tri mjeseca nakon početka rata, ruska vojska usredotočena je uglavnom na napade na istoku zemlje. Nakon nedavnog pada lučkog grada Mariupolja prije nekoliko dana, Ukrajina sada strahuje od jačanja ruskih ofenziva na tom području.


1:31 Glavna urednica ruske državne televizijske postaje RT Margarita Simonjan rekla je u ponedjeljak da će "stvari završiti loše za cijelo čovječanstvo" ako Rusija ne pobijedi u ratu s Ukrajinom, piše Daily Mail.

Ruski državni mediji svih vrsta postali su poznati po svojoj protuukrajinskoj galami. Simonjan, koja je studirala u Sjedinjenim Američkim Državama, rekla je gledateljima RT-a da bi se trebali veseliti što njihova djeca nikada neće dobiti zapadnjačko obrazovanje.

Opširnije pročitajte OVDJE.


11:21 Ruska ofenziva u regiji Donbas najveći je napad na europskom tlu od 2. svjetskog rata, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Kuleba je ponovno pozvao ukrajinske saveznike da ubrzaju dostavu oružja i municije Ukrajini, posebno raketne bacače, dalekometnu artiljeriju i oklopne transportere.

- U Donbasu se vodi nemilosrdna bitka, objavio je Kuleba na svom Twitter profilu, dodajući da je prerano tvrditi da Ukrajina ima svo potrebno oružje za obranu zemlje.


11:06 Velika Britanija s Ukrajinom traži rješenje kako izvesti žito iz te zemlje, nakon što je Rusija blokirala njezine glavne morske luke, rekao je u utorak britanski ministar prometa Grant Shapps.

Shapps je kazao da je vrlo zabrinut zbog tog problema, zbog kojeg su porasle i globalne cijene hrane, budući da Ukrajina nije u mogućnosti izvesti gotovo 25 milijuna tona žitarica, te se prošlog tjedna sastao s ukrajinskim ministrom infrastrukture Oleksanderom Kubrakovom.

"Razgovarali smo o detaljima u koje ne mogu ulaziti, ali i o tome kakva bi se infrastruktura mogla uspostaviti kako bi se osiguralo da žitarice izađu iz zemlje", rekao je Shapps.

"Razmatramo sve različite opcije. Postoji mnogo različitih potencijalnih načina da se žito i druga dobra izvuku iz zemlje. Apsolutno je neophodno da to učinimo, inače bi moglo biti gladovanja", kazao je.


10:40 Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev izjavio je kako će Rusija ostvariti svoje ciljeve u Ukrajini te da za to ne postoje nikakvi rokovi.

- Svi ciljevi koje je postavio predsjednik bit će ispunjeni. Ne može biti drugačije jer istina, uključujući i povijesnu istinu, je na našoj strani, rekao je Patrušev.

- Ne ganjamo rokove, dodao je, prenosi Reuters.


10:28 Finske i švedske diplomatske delegacije odlaze u Tursku kako bi razgovarale s tamošnjim ministrom vanjskih poslova o temama zbog kojih je Istanbul zaprijetio da će staviti vezo na ulazak nordijskih zemalja u NATO savez.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da će se turski dužnosnici sutra u Ankari sastati sa švedskim i finskim izaslanstvima.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto ranije je rekao da će njegova zemlja i Švedska u srijedu poslati izaslanstva u glavni grad Turske kako bi pokušali razriješiti protivljenje Ankare njihovim zahtjevima za članstvo u vojnom savezu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u subotu je imao odvojene telefonske razgovore s čelnicima Finske i Švedske, a nedavno je izjavio da predstavnici dviju država ne bi trebali dolaziti u Tursku kako bi je pokušali uvjeriti da odustane od veta.


10:11 Četiri civila poginula su u ruskom granatiranju grada Severodonecka, objavio je guverner oblasti Lugansk Serhij Gaidai.

Dodaje kako Rusi neprekidno granatiraju grad, a da su u napadu poginule dvije muške i dvije ženske osobe.


9:28 Svijet zbog ruske invazije na Ukrajinu prolazi kroz "mračno doba naše zajedničke povijesti", rekao je američki predsjednik Joe Biden azijskim saveznicima u utorak, prenosi BBC.

Ovaj rat je "globalni problem", kazao je Biden i naglasio važnost očuvanja međunarodnog mira.

Tijekom svog prvog predsjedničkog posjeta Aziji, Biden se u Tokiju sastaje s čelnicima Japana, Australije i Indije.

Četiri zemlje poznate pod zajedničkim nazivom Quad raspravljaju o sigurnosti i ekonomskim pitanjima, uključujući i jačanje kineskog utjecaja u regiji, ali i neslaganja oko ruske invazije.

Japanski premijer Fumio Kishida složio se s Bidenom i rekao da se slična invazija ne bi smjela dogoditi u Aziji.

Biden je obećao da će SAD surađivati sa saveznicima u vođenju globalnog odgovora, ponovivši njihovu predanost očuvanju međunarodnog mira i suvereniteta „bez obzira na to gdje u svijetu se oni krše“.

Indija je za sada jedina članica Quada koja je odbila izravno kritizirati Rusiju za invaziju. Indijski premijer Narendra Modi u svom uvodnom govoru na summitu u utorak nije spomenuo to pitanje.


9:00 Magazin Time uvrstio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na listu 100 najutjecajnijih ljudi u 2022. godini.

"Ukrajinski narod u predsjedniku Zelenskom ima vođu vrijednog njihove hrabrosti i otpornosti“, napisao je američki predsjednik Joe Biden.

"Narodi slobodnog svijeta, inspirirani primjerom predsjednika Zelenskog, ujedinjeniji su, odlučniji i svrsishodniji nego u bilo kojem trenutku u posljednje vrijeme", dodao je američki čelnik.

Načelnik glavnog stožera ukrajinske vojske Valerij Zalužni također se našao na popisu, kao i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je prije tri mjeseca naredio invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Spektar drugačijih utjecaja nikad nije bio očitiji nego što je u ovom popisu #TIME100 na kojem su se našli Putin… i Zelenski", objavio je na Twitteru glavni urednik Timea Edward Felsenthal.

"Diktator koji stoji iza nemilosrdnog rata i ukrajinski predsjednik, koji je rijetka herojska figura u ovom vremenu podjela."

Time objavljuje godišnji popis najutjecajnijih ljudi od 1999.


8:57 Ruski nacionalisti sve češće kritiziraju neuspjehe ruske "specijalne vojne operacije" u Ukrajini i pozivaju na daljnje djelovanje, objavio je Institut za proučavanje rata (ISW).

Veterani i vojni komentatori pozivaju na širu mobilizaciju "koju Kremlj vjerojatno i dalje ne želi i ne može provoditi u kratkom roku", kaže ISW.

Sveruska oficirska skupština, neovisna proruska udruga veterana, pozvala je predsjednika Putina "da prizna kako ruske snage ne samo da 'denacificiraju' Ukrajinu, već vode rat za ruske povijesne teritorije i postojanje u svjetskom poretku”, prenosi ISW.


8:15 Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je u utorak ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti.

Rusija je u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu, osvojivši regiju Herson koja je Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba u 2014.

Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu.

„U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza“, kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva „civilno-vojnom regionalnom upravom“ Hersona.

„To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika.“

Kremlj invaziju naziva „specijalnom vojnom operacijom“ kojoj je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je od radikalnih proturuskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici smatraju to neutemeljenim izgovorom za rat u kojem je ubijeno više tisuća ljudi, a raseljeni su milijuni.


8:12 Volodimir Zelenski rekao je da je Vladimir Putin jedini ruski dužnosnik s kojim je spreman sjesti za stol i diskutirati o kraju rata.

- Sve je na njemu. Ako ćemo razgovarati o kraju rata, on je jedina osoba s kojom mogu razgovarati. Ne mogu pristati na nijedan sastanak na kojem on neće biti prisutan. Tema tog sastanka može biti samo jedna - kraj rata - rekao je Zelenski.


8:10 - Iz Njemačke stižu najave da će Europska unija u sljedećih nekoliko dana uvesti embargo na rusku naftu. To je potvrdio njemački ministar gospodarstva Robert Habeck dodavši da će novi udar na Putina vjerojatno značiti ograničenje cijena nafte na globalnog razini.

- Konačna odluka o embargu stiže kroz nekoliko dana - rekao je Habeck za ZDF.


7:55 - Dvadeset svjetskih zemalja najavilo je da Ukrajini šalju nove pakete vojne pomoći u sklopu kojih će Kijev odbiti i naprednije oružane sustave, uglavnom artiljeriju i projektile.

Kao najvažnije pojačanje ukrajinskoj obrani američki ministar obrane Lloyd Austin istaknuo je donaciju danskih protubrodskih projektila Harpoon. Za Ukrajinu je to značajno jer se danska varijanta tog projektila, koji bi predstavljao veliku prijetnju brodovima ruske Crnomorske flote koji blokiraju ukrajinske luke (napose Odesu), lansira s kopna. Naime, neke od verzija tog projektila imaju domet i do 300 kilometara - više o Harpoonima pisali smo prije nekoliko dana, a taj tekst možete pronaći OVDJE.

Osim Danske, među zemljama koje šalju nove pakete vojne pomoći Ukrajini su i Italija, Grčka, Norveška i Poljska.

- Tijekom rata stekli smo precizniji osjećaj o tome kakva je situacija na bojištu i koji su sigurnosni prioriteti Ukrajine. Mnoge zemlje doniraju prijeko potrebnu municiju za artiljeriju, obalne obrambene sustave, tenkove i druga borbena vozila. Druge zemlje pak treniraju ukrajinske trupe, rekao je Austin novinarima.

Austin je osim danske donacije Harpoona istaknuo i da je Češka poslala "znatnu pomoć Kijevu", koja uključuje i "jurišne helikoptere, tenkove i raketne sustave" .


5:07 Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhićenje nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju.

Janukovič je od veljače 2010. do veljače 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika nakon čega je prebjegao u Rusiju s kojom je blisko surađivao i u vrijeme dok je bio prvi čovjek Ukrajine.

Već ranije je Janukovič osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje, a sve zbog bliske suradnje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kojeg je tražio da ruska vojska i policija uspostave red u Ukrajini.

Ovaj put je optužen za izdaju zbog sporazuma kojeg je potpisao 2010. godine, a koji se odnosio na produženje ruske kontrole nad Krimom. Taj je sporazum poznat kao Harkovski pakt koji je omogućio Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolju. Upravo je Crnomorska flota ostvarila jedan dio ruske invazije na Ukrajinu od kraja veljače do danas.


Rusija će razmisliti i odlučiti treba li joj obnavljanje odnosa sa Zapadom, izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

„Zapad kao prvo mora prihvatiti da Rusija postoji. Rusija nije nestala i uvjeren sam kako će svake godine biti sve jača. Isto tako, Zapad mora ponuditi nešto novo u vidu obnavljanja odnosa. Kada se to dogodi onda će Rusija razmisliti o svemu“, rekao je Lavrov te se osvrnuo na trenutačnu situaciju u svojoj zemlji uslijed svih sankcija s kojima je Rusija suočena.

„Rusija se mora pod hitno naučiti da ne ovisi o Zapadu. Moramo se osloniti na sebe, ali i na one zemlje koje su se u ovo vrijeme pokazale hrabrima i koje ne plešu kako drugi sviraju. Sada kada je Zapad postao diktator naša ekonomska veza, primjerice s Kinom, će biti sve jača. I ta će povezanost samo rasti“, dodao je Lavrov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:11