VANJSKI NEPRIJATELJI

Dramatično izvješće švedske obavještajne službe: ‘Kremlj mijenja taktiku, tri su zemlje najveća prijetnja‘

Vanjski neprijatelji Švedske, navodi agencija, mogli bi iskoristiti visoki rizik od ekstremističkog nasilja islamista i krajnje desnice

Ilustracija

 /Narciso Contreras/anadolu Via Afp

Rusija je glavna međunarodna sigurnosna prijetnja za Švedsku i vanjski neprijatelji mogli bi iskoristiti visoki rizik od ekstremističkog nasilja islamista i krajnje desnice, objavila je u srijedu švedska sigurnosna služba.

"Svi moramo naučiti živjeti s ozbiljnom sigurnosnom situacijom", rekla je ravnateljica sigurnosne službe, Charlotte von Essen, na konferenciji za novinare, objavivši godišnje izvješće o prijetnjama s kojima je suočena Švedska, koja se odrekla stoljetne vojne neutralnosti i zatražila ulazak u NATO nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022.

"Prije svega Rusija, ali i Kina i Iran i dalje su najveće prijetnje za Švedsku i oni rade, u određenoj mjeri i zajedno, da promijene sadašnji sigurnosni sustav", rekla je.

Agencija je u kolovozu podigla razinu opasnosti od terorizma s 3 na 4 na skali od 5, nakon nekoliko incidenata u kojima su pojedinci u Švedskoj i susjednim zemljama zapalili Kuran, izazvavši bijes muslimana i prijetnje džihadista.

‘Moskva mijenja taktiku‘

U priopćenju uz izvješće, agencija je istaknula da švedski vanjski neprijatelji mogu potaknuti ili iskoristiti prijetnje krajnje desnih i islamističkih skupina.

"Strane sile mogu iskoristiti nasilne ekstremiste i druge tipove organizacija i pojedinaca kao posrednike da bi izvele prijeteće aktivnosti za sigurnost za koje mogu zanijekati odgovornost", navodi se.

Voditelj operacija sigurnosne službe, Fredrik Hallstrom, rekao je novinarima da, budući da se sa Zapada protjeruje sve veći broj ruskih špijuna, Moskva mijenja taktiku i "koristi više oportunističke metode".

Ulazak Švedske u NATO još mora ratificirati Mađarska čiji bi parlament o tome mogao glasati idući tjedan. Susjedna Finska ušla je u NATO prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:38