U SJENI UKRAJINE

Drama na Kavkazu, zatočeno 120.000 ljudi: ‘Odsječeni smo od svijeta, a Rusi ne žele pomoći‘

Pri kraju su i zalihe pelena, a u bolnicama strahuju od skore nestašice najčešće korištenih lijekova
 Tofik Babayev/Afp

Oko 120.000 ljudi nalazi se zarobljeno u Nagorno-Karabahu, nakon što su azerbajdžanski prosvjednici blokirali jedinu rutu koja tu armensku enklavu povezuje s Armenijom i ostatkom svijeta.

Ruske mirovne snage, koje su zadužene za provedbu trostranog mirovnog sporazuma kojim je završio kratkotrajni rat Azerbajdžana i Armenije 2020. godine, nemaju ovlasti niti žele silom ukloniti azerbajdžanske prosvjednike, koji s transparentima ne dopuštaju prolaz kroz takozvani koridor Lachin od 12. prosinca prošle godine.

Azerbajdžanski prosvjednici tvrde da samoproglašene vlasti Nagorno-Karabaha omogućavaju ilegalno rudarenje u toj enklavi uz pomoć Rusije te tvrde da se radi o ekološkom zločinu. Armenske vlasti i brojni zapadni diplomati optužuju Azerbajdžan za namjerno nametanje blokade Nagorno-Karabahu, da prosvjednici zapravo ispunjavaju vladine ciljeve, no Baku to poriče.

Nagorno-Karabah je samoprozvana država unutar teritorija Azerbajdžana, na kojoj živi većinsko armensko stanovništvo, a koju većina svjetskih država ne prepoznaje. Baku je u sklopu primirja iz 2020. obećao osigurati sigurni prolaz stanovnicima te regije kroz koridor Lachin, no prosvjednike ne želi ukloniti. Armenski vojnici i policajci unutar enklave strahuju da bi pokušaj uklanjanja prosvjednika silom izazvao odgovor azerbajdžanske vojske, čiji se položaji nalaze nedaleko od blokade na putu.

image
Davit Ghahramanyan/Afp

Ruske mirovne snage, koje su zadužene prije svega da spriječe sukob između dvije strane, tvrde da nemaju dopuštenje koristiti silu protiv prosvjednika niti raščistiti put. "Zapovjednik nam je rekao da samo ruski predsjednik može izdati naredbu za otvaranje ceste", izjavio je CNN-u mladić koji kaže da je uoči Nove godine pokušao dostaviti igračke za djecu iz Armenije, ali bezuspješno.

Osim igračaka, stanovnicima Nagorno-Karabaha počinje nedostajati i osnovnih životnih potrepština - blokirani put bio je njihova jedina poveznica s robom iz Armenije. Lokalni dužnosnici kažu da su najprije ostali bez svježeg voća i povrća. Fotografije i snimke s društvenih mreža prikazuju dugačke prazne police u dućanima. Nema više ni hrane za dojenčad.

Pri kraju su i zalihe pelena, a u bolnicama strahuju od skore nestašice najčešće korištenih lijekova. Međunarodni odbor Crvenog križa zbog blokade je poslao deset tona lijekova, hrane za dojenčad i hrane za bolnice. Azerbajdžanski prosvjednici za sada, čini se, propuštaju ove pošiljke, kako pokazuju snimke s društvenih mreža i tvrdnje iz Bakua.

image
Tofik Babayev/Afp

No, većina stanovnika i dalje pati od nestašice. Lokalne vlasti ovog su tjedna uvele sustav racioniranja namirnica za heljdu, rižu, šećer, tjesteninu i ulje za kuhanje. "Banane i naranče samo možemo sanjati. Krumpiri su luksuz", rekla je za CNN Nonna Poghosyan, koordinatorica programa u lokalnom kampusu Američkog sveučilišta u Armeniji, smještenom u najvećem gradu, Stepanakertu.

"Svakog jutra odlazim sa svojom djecom u lov na hranu u dućane. I oni me pitaju gdje je nestalo sve voće i povrće", ispričala je Poghosyan, čija je obitelj proslavila pravoslavni Božić uz hranu iz staklenki, odmrznutu ribu i krumpir.

image
Tofik Babayev/Afp

Ove srijede Amnesty International pozvao je Azerbajdžan da prekine blokadu koridora Lachin, koji je po njima "ostavio stanovnike Nagorno-Karabaha bez pristupa osnovnim robama i uslugama", kako su naveli u priopćenju. "Mora se osigurati sloboda kretanja i zaštita ekonomskih i socijalnih prava za pogođene", istaknuli su.

Armenija je u prošlosti mogla računati na podršku Rusije, no politička se situacija na terenu promijenila nakon ruske invazije Ukrajine, što je Azerbajdžan iskoristio kako bi ojačao svoju poziciju. Zapadni pritisak na Azerbajdžan znatno se ublažio otkad je Baku postao jedan od ključnih dobavljača prirodnog plina za Europu.

image
Tofik Babayev/Afp

"Izražavamo zabrinutost zbog manjka napretka u oporavku funkcioniranja koridora Lachin za kretanje građana, vozila i roba u oba smjera u skladu s izjavom čelnika Rusije, Azerbajdžana i Armenije", poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova. U priopćenju od 30. prosinca istaknula je da "ruska strana, pogotovo vodstvo ruskog mirovnog kontingenta, nastavlja poduzimati konzistentne korake kako bi razriješila ovu situaciju". Dva tjedna poslije, jedina veza Nagorno-Karabaha sa svijetom i dalje je prekinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 14:41