BAČEN SUZAVAC

Drama ispred parlamenta u Podgorici, prosvjednici bijesni zbog novog Zakona: ‘Blokirat ćemo sve gradove‘

Prosvjednici su poručili da se izmjenama Zakona o predsjedniku želi urušiti ustavni poredak

Prosvjedi u studenome (arhiva)

 Milos Vujovic/Anadolu Agency Via Afp

Prosvjednici koji podržavaju oporbu i policija sukobili su se u ponedjeljak ispred parlamenta u Podgorici nakon što su zastupnici usvojili zakon kojim se smanjuju ovlasti predsjedniku Milu Đukanoviću.

Naime, Skupština Crne Gore usvojila je danas po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. To znači da Vlada može bez suglasnosti izabrati predsjednika države.

Ispred zgrade parlamenta u Podgorici u tijeku su prosvjedi građana koji su zvižducima snažno negodovali zbog usvajanja zakona. Jake policijske snage osiguravaju Skupštinu.

Okupljeni su skandirali "Izdaja, izdaja" i vrijeđali premijera Dritana Abazovića i ministra unutarnjih poslova Filipa Adžića, a prethodno su poručili da se izmjenama Zakona o predsjedniku želi urušiti ustavni poredak što, kako su rekli, neće dozvoliti.

Sudionici prosvjeda srušili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac.

Kamenom je razbijeno staklo na ulaznim vratima Skupštine. Iz sigurnosnih razloga, svjetlo u parlamentu je ugašeno, javio je RTCG. Dio prosvjednika se razišao nakon obraćanja građanskog aktiviste Peđe Vušurovića, no više stotina građana je ostalo ispred Skupštine. S građanima su zastupnici Demokratske partije socijalista koji ih pozivaju da se mirno raziđu.

Vušurović je poručio nakon usvajanja Zakona o predsjedniku da će od sutra blokirati sve gradove u Crnoj Gori.

Poručio je da je današnjim glasanjem izdaja Crne Gore definitivno potvrđena.

Dvije osobe javile su se na Hitni prijem bolnice tvrdeći da su ozlijeđeni ispred Skupštine.

Crna Gora: Nisu izabrani suci Ustavnog suda

Zastupnici crnogorskog parlamenta nisu u ponedjeljak izabrali suce Ustavnog suda, čime je taj najviši sud u Crnoj Gori ostao i dalje u blokadi i ne može se očitovati o spornim izmjenama zakona o predsjedniku niti o mogućim žalbama vezano uz izborni proces.

Ustavni sud Crne Gore od rujna ne funkcionira nakon što je četvoro sudaca otišlo u mirovinu po sili zakona i trenutno je u njemu ostalo svega njih troje.

Za izbor novih sudaca Ustavnog suda neophodna je tropetinska većina ili podrška 49 zastupnika, dok vladajuća većina ima 41 glas.

Novi Zakonom o predsjedniku vladajuća većina, predvođena prosrpskim Demokratskim frontom, a podržana Ujedinjenom reformskom akcijom premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića, želi natjerati predsjednika Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove vlade povjeri Miodragu Lekiću, nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:24