SASTANAK U RIMU

Draghi na summitu G20 odbio pružiti ruku Bolsonaru, založio se za multilateralizam: ‘To je često jedini mogući odgovor‘

Moramo prevladati naše razlike i ponovo pronaći duh konsenzusa, naveo je Draghi otvarajući zasjedanje
Summit G20 u Rimu
 AFP

Globalna ekonomija i globalno zdravlje tema je današnje prve sjednice u sklopu dvodnevnoga rimskog zasjedanja na vrhu formata G20, koji okuplja najrazvijenije države i države u snažnom razvitku. Tih 20 država proizvode same oko 80 posto svjetskoga društvenoga brutoproizvoda, a preostalih 20 posto raspoređeno je na inih oko 180 država. Sutra su na dnevnom redu sjednice o klimatskim promjenama i energiji, odnosno o podnošljivu razvitku.

"Multilateralizam je najbolji odgovor na probleme koje vidimo ovdje", rekao je otvarajući zasjedanje talijanski premijer Mario Draghi, koji smatra da su nam glavne teškoće u svijetu nacionalizam i pandemija covida-19. Multilateralizam je, kaže Draghi, "u mnogo toga i jedini mogući odgovor, od pandemije, od klime, od oporezivanja. Nije tek jedna od opcija. Moramo prevladati naše razlike i ponovo pronaći duh konsenzusa."

Od trojice najmoćnijih tu je osobno samo Joe Biden (USA), dok su Xi Jinping (Kina) i Vladimir Putin (Ruska Federacija) odabrali istupe preko videofonske veze. Tu je osobno i premijer druge zemlje po mnogoljudnosti Narendra Modi (Indija) te još nekoliko eksponenata iliberalne demokracije, na primjer Jair Bolsonaro (Brazil) i Recep Tayyip Erdoğan (Turska). Njemačka kancelarica Angela Merkel je sa sobom dovela i u bilateralne razgovore uključila Olafa Scholza, koji će je vjerojatno naslijediti na kancelarskoj dužnosti. Tu su i prvi ministri Njezina Veličanstva Justin Trudeau (Kanada) i Boris Johnson (Ujedinjena Kraljevina), te francuski predsjednik Emmanuel Macron. Evropsku uniju zastupa Ursula von der Leyen, predsjednica Evropovjerenstva.

image
Ludovic Marin/POOL/AFP

Sve njih je na ulazu u kongresnu dvoranu sačekao talijanski premijer Mario Draghi, pruživši ruku svima - osim Bolsonaru.

image
Mario Draghi i Jair Bolsonaro
Alberto Pizzoli/AFP

Skup je, u ovom formatu, predviđen zapravo samo kao tribina, gdje državni odnosno vladini poglavari iznose mišljenja, osobna i državna, bez prave debate, koja se, međutim, odvija u bilateralnim susretima, započetima već jučer.

U njih je, izvan G20, uključen i poglavar Katoličke crkve papa Frane, koji je jučer u audijenciju primio predsjednike USA odnosno (južne) Koreje Bidena i Moona, a danas indijskog premijera Modija.

image
Meksički šef diplomacije Marcelo Ebrard, indijski premijer Narendra Modi
Brendan Smialowski/POOL/AFP

Sutra popodne je završna sjednica, koja će usvojiti zajedničku izjavu, dojmljivu jamačno poput svih prethodnih.

Rim je već od petka djelomice blindiran zbog sastanka na vrhu G20. Sigurnost je shvaćena ozbiljno. U srijedu je ponovo uspostavljena kontrola ulaska i izlaska na talijanskim državnim granicama, a schengenski režim otvorenih granica stupa ponovo na snagu tek za dva tjedna. Zračni prostor glavnoga grada pod pojačanim je nadzorom, uključujući i novi sustav za brzo otkrivanje i rušenje bespilotnih letjelica.

image
Joe Biden u društvu Recepa Tayyipa Erdogana i Borisa Johnsona
Kevin Lamarque/POOL/AFP

U Rimu su snage sigurnosti pojačane sa 5296 ljudi: 2542 iz Državne policije, 1774 karabinijera, 580 iz Financijske policije i 400 iz sastava Oružanih snaga. Na području Kongresnog centra „La Nuvola“ (Oblak) organiziran je prostor maksimalne sigurnosti (takozvana „crvena zona“) gdje je zabranjen promet vozila i pješaka, osim za stanare i druge ovlaštene osobe. Danas je zatvoreno i devet stanica podzemne željeznice u centru Rima.

image
Generalna direktorica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, francuski predsjednik Emmanuel Macron, britanski premijer Boris Johnson
Evan Vucci/POOL/AFP

Prve krupnije prosvjede organizirao je Climate Camp, poručujući okupljenim svjetskim vođama da su oni problem, a ne rješenje, da su problem njihove „inicijative od Rima do Glasgowa“. Na kraće vrijeme su blokirali Ulicu Cristofora Colomba, glavnu aveniju koja povezuje centar Rima s EUR-om, četvrti u kojoj je „La Nuvola“. Obećavaju da će blokirati Rim ako okupljeni državnici ne promijene (vjerojatno: politiku, nije jasno definirano što).

image
Recep Tayyip Erdogan
Alberto Pizzoli/AFP
image
Emmanuel Macron
Evan Vucci/POOL/AFP
image
Angela Merkel, Kristalina Georgieva
Ludovic Marin/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:57