NOVA PREKRETNICA

Dosad najdublji udar Kijeva unutar granica Rusije? ‘Dronom smo im raznijeli bombardere!‘ Moskva: ‘Laž, srušili smo ga‘

Dva bombardera toliko su oštećena da se više ne mogu popraviti, rekao je jedan neimenovani izvor za The War Zone

Tupoljev Tu-22-M-3 Backfire, koji je prema ukrajinskim navodima uništen u napadu dronom na rusku zračnu bazu

 Oleg Lastochkin/Sputnik/Profimedia/Oleg Lastochkin/Sputnik/Profimedia

Ukrajinski dron kamikaza srušio se na rusku vojnu bazu u regiji Kaluga, oko 200 kilometara sjeveroistočno od Ukrajine i oko 300 kilometara jugozapadno od Moskve. Ovaj napad na zračnu bazu "Šajkovka" smatra se dosad najudaljenijom metom duboko unutar Rusije, koju su ukrajinske snage napale.

U vojnoj zračnoj bazi u Kaluškoj oblasti smješteni su nadzvučni strateški bombarderi Tupoljev Tu-22M iz 52. zrakoplovne pukovnije teških bombardera.

"Dva bombardera toliko su oštećena da se više ne mogu popraviti", rekao je jedan neimenovani izvor za The War Zone.

Ranije izvješće ukrajinske novinske kuće LB.ua također tvrdi kako su u eksploziji kamikaza drona na vojni aerodrom u Kaluškoj oblasti u Ruskoj Federaciji uništena dva strateška bombardera dugog dometa Tu-22M3. Iz ove zračne baze obično polijeću ruski Tu-22M3, s kojih se projektili Kh-22 lansiraju na teritorij Ukrajine. Iz istih su zrakoplova na branitelje Azovstala bačene bombe FAB-3000, napominje ukrajinski LB.ua.

Međutim, službene potvrde o šteti nanesenoj eksplozijom bespilotne letjelice još uvijek nema. Vladislav Šapša, guverner Kaluške oblasti, na Telegramu je poručio kako "napad dronom nije prouzročio štetu".

"Danas je došlo do eksplozije na vojnom aerodromu Šajkovka u regiji Kaluga. Srušio se dron, koji je vjerojatno dolazio iz smjera granice. Nema žrtava. Infrastruktura i oprema aerodroma nisu oštećeni", napisao je ruski guverner na svom Telegram kanalu.

Ruska novinska kuća RIA piše samo kako se "eksplozija dogodila u blizini Kaluge", dok medijska kuća Readovka tvrdi da je dron oboren prije nego što je prouzročio bilo kakvu štetu.

Ruski strateški bombarderi Tupoljev Tu-22M (NATO naziv "Backfire") odigrali su značajnu ulogu u ratu protiv Ukrajine. Korišteni su 14. travnja za bombardiranje tvornice Azovstal u Mariupolju. Za mete dublje unutar ukrajinskog teritorija, Tu-22M3 su napadali koristeći teške Kh-22 ili novije Kh-32 nadzvučne protubrodske projektile.

Otprilike mjesec dana kasnije, 11. svibnja, na društvenim mrežama pojavio se prvi videozapis, snimljen iz kokpita, a koji prikazuje Tu-22M3 kako ispaljuje projektile. Ti su udari postajali sve češći jer je Rusija potrošila svoje zalihe preciznih krstarećih i balističkih raketa za napad na kopno, a njezina vojska pribjegla je korištenju protubrodskih projektila Tu-22 u manje preciznom načinu napada na kopno. Udari su uključivali neselektivne napade na civilne ciljeve. The War Zone ističe kako nije iznenađujuće zašto bi Ukrajina bazu u regiji Kaluga smatrala važnom metom.

Napad na zračnu bazu u Kaluškoj oblasti smatra se prekretnicom u ovom ratu jer je to dosad najdublja meta unutar Rusije. Ukrajinske snage ranije su napale Belgorod, grad u zapadnoj Rusiji oko 40 kilometara od ukrajinske granice - u kolovozu je napadnuto skladište streljiva, a u travnju skladište nafte.

Ukrajina je u više navrata udarila duboko u ruski teritorij, a jedino oružje koje bi moglo biti pogodno za takav napad je improvizirani kamikaza dron, prozvan "Alibaba", jer se osnovni model može kupiti na istoimenoj kineskoj internetskoj trgovini. Prvi napad dronom zabilježen je u lipnju, a meta je bila ruska rafinerija nafte u Novošahtinsku. Isti tip bespilotne letjelice korišten je i u napadu na sjedište Crnomorske flote na Krimu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:29