PREDVIĐENI NOVAC

Donacija vlade Albina Kurtija: Priština će financirati tri općine na jugu Srbije

Ovaj potez jasno govori da Priština jug Srbije doživljava kao svoj teritorij, upozoravaju iz Narodne stranke Vuka Jeremića

Albin Kurti

 Armend Nimani/AFP

Premijer al-Kadhimi bivši je šef obavještajne službe. Prije toga bio je novinar, a činio se kao dobar kandidat šijitskih snaga u zemlji, koji je imao širok konsenzus među političkim igračima

Kosovska vlada u proračunu za sljedeću godinu prvi je put od proglašenja nezavisnosti 2008. predvidjela novac za Bujanovac, Preševo i Medveđu, tri siromašne općine s albanskim stanovništvom u Preševskoj dolini na jugu Srbije.

Premijer Albin Kurti rekao je da su za te tri općine predvidjeli dva milijuna eura. To je petina novca kojim godišnje raspolaže Bujanovac, najbogatija od njih, prenosi Al Jazeera Balkans u prilogu koji govori o zabrinutosti nekih Srba da to vodi secesiji te tri općine. Hrvatska je 2020. namijenila 2,86 milijuna eura za pomoć Hrvatima u BiH.

Premijer Kurti na prošlotjednoj se vladinoj sjednici pohvalio gospodarskim rastom. "Glavna vijest koje se boje svi neprijatelji Kosova ovaj je dvoznamenkasti privredni rast. Ako iz godine u godinu nastavimo s tim rastom od 10 posto, koji je bez presedana na Balkanu, približit ćemo se Hrvatskoj, članici EU", rekao je Kurti, prenosi Kosovo Online.

Donacije s Kosova na jug Srbije stižu službenim kanalom, preko Narodne banke Srbije, iako Srbija i Kosovo nemaju uspostavljen platni promet, prema AJB. Od početka prošle godine Kosovo je intenziviralo pomoć Albancima u Srbiji, tvrdi Al Jazeera Balkans: na početku pandemije prošlog proljeća iz Prištine je stigla pomoć od 500.000 eura za borbu protiv korone, a ove godine još 200.000 eura za sanaciju štete od poplava koje su pogodile Bujanovac.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa potencira važnost činjenice što novac stiže službeno, u proračun Kosova. "Institucionalizacija političke i ekonomske pomoći pridonijet će ostvarivanju kolektivnih prava Albanaca Preševske doline s kosovskom vladom i, naravno, Albanijom", kaže Mustafa.

Konačno je kosovska vlada preuzela odgovornost za Albance Preševske doline, ističe. Slično kaže i načelnica općine Preševo Ardita Sinani. Ona je odluku kosovske vlade ocijenila kao "radosnu vijest", ističući da nije riječ samo o novcu, nego i o važnoj budućoj praksi institucionalnog pristupa Republike Kosovo Preševskoj dolini.

Saša Arsić, lokalni lider opozicijske Narodne stranke bivšeg srpskog šefa diplomacije Vuka Jeremića, rekao je za Al Jazeeru Balkans da potez kosovske vlade jasno govori da Priština jug Srbije doživljava kao svoj teritorij. Smeta mu što službeni Beograd na to ne reagira. Srbija službeno i dalje odbija priznati Kosovo, no Arsić aludira na to da postoji dogovor kosovskog premijera i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

"U parlamentu samoproglašenog Kosova sjede i Vučićevi poslanici sa Srpske liste, a jedan od njih ministar je u Kurtijevoj vladi. Vjerujem da je sve ovo dio dogovora između Vučića i Kurtija, što će se potvrditi kad kosovski parlament prihvati proračun", kaže Arsić.

Nije sporan novac: oporbenjak s juga Srbije Saša Arsić potvrđuje da Vučićeva vlast godinama ne ulaže u jug zemlje. "Naravno da su potrebna ulaganja u Bujanovac, Preševo i Medveđu i Narodna stranka nema ništa protiv albanske zajednice, ali država Srbija, ako je ekonomski tigar u regiji, kako to vlast tvrdi, treba to pokazati i na jugu i izravnim investicijama omogućiti bolji život i Albancima i Romima, naravno, i Srbima", kaže Arsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:22